Psykoterapiseminar: Vold

Fagseminar , 23.11.2018 , Klinikk psykisk helsevern barn, unge og rusavhengige, Klinikk psykisk helsevern voksne, FoU-enheten

Klinikker for psykisk helsevern, Stavanger Universitetssjukehus inviterer til nytt seminar i serien "Seminars of the Freudian Field in Stavanger".

Psykoanalytiker Alexandre Stevens fra Belgia var hos oss høsten 2017 og holdt et seminar med tittelen "Inventions". Han kommer tilbake høsten 2018 tema for seminaret hans denne gang vil være vold.

Målgruppen for seminaret er leger, psykologer, individualterapeuter og andre interesserte som driver med psykodynamisk psykoterapi.

Innhold:

Vold har alltid vekket et ubehag i samfunnet. Det har også vekket en del spørsmål i forskjellige felter, fra filosofi til politikk. I vår kontakt med pasienter, opptager vi at vold er en del av livet i nære relasjoner som skulle vært preget av noe annet. Freud besvarte Einstein i hans spørsmål om krigen med konseptet «dødsdriften». Dette konseptet som ble lite mottatt av det psykoanalytiske miljøet, og frem til nå er et tabu og noe som vi helst ikke vil vite noe om og plassere hos andre og ikke i oss selv. Freud påpekte også i «Ubehaget i kulturen» at samfunnet ved å prøve å temme driften på en måte voldelig mot noe veldig intimt og sentralt ved et individ. Freud mente også at det var noe unaturlig og voldelig i det å prøve å oppdra individer for å tilpasse dem til samfunnet. Flere og flere av våre behandlingsinstitusjoner tar den vinklingen om at vi må hjelpe individer å få de nødvendige verktøy for å tilpasse dem til samfunnet, i stedet for å bevare det mest elementære og partikulære et individ kan ha, som er dets eget symptom.

Alexandre Stevens viste oss i fjor ved å presentere institusjonen han funderte i Belgia, L’Courtil, at behandling ikke handler om å tvinge den andre til å ofre sitt symptom, men om å bruke dette til å finne en egen måte å bygge relasjoner på som ikke trenger å være ødeleggende eller voldelig for andre eller en selv. Det er nå ønskelig å fortsette på veien han åpnet for oss i fjor.

Tid og sted:

Fredag 23. november 2018, kl 0900-1500 i FoU-enheten, 3. etasje F-bygg, Stavanger Universitetssjukehus.

Påmelding og praktisk informasjon:

Påmelding innen 16. november i elektronisk påmeldingsskjema nedenfor. Deltakeravgift er kr 1 000,-. (OBS! Ansatte ved Stavanger Universitetssjukehus melder seg på i Læringsportalen.) Deltakeravgiften inkluderer eventuelt kursmateriell og enkel servering (kaffe/te og lett lunsj). Deltakeravgiften kan enten betales direkte ved påmelding, eller man kan få tilsendt faktura i etterkant. Følg instruksjoner i påmeldingsskjemaet.

Påmelding

Klikk herfor kart og informasjon om parkering og kollektivtransport ved Stavangeruniversitetssjukehus.

Har du behov for overnatting bestiller du dette selv. Vi kan anbefale vårt pasienthotell St. Svithun Hotell som ligger på sykehusområdet i umiddelbar nærhet av der seminaret foregår. Ellers finnes en god oversikt over hotell/overnattingssteder i Stavanger og omegn på  RegionStavanger.

Om foreleser:

Alexandre Stevens er psykoanalytiker i Belgia, Psykiater, medlem av le École de la Cause freudienne og the World Association of Psychoanalysis. Han er grunnleggeren til L’Courtil som er en anerkjent institusjon som behandler barn som ikke andre behandlings institusjoner vil ha, p.g.a. vanskeligheter med å håndtere autisme eller psykose. Han har skrevet en rekke artikler i det Lacanianske feltet, og ledet «Eurofedereation of psychoanalysis» for mange år tilbake. Hans arbeid i L’Courtil har blitt vist med filmen «Like an open sky» og boken med samme navn. Filmen har blitt visst på kino verden rundt. Han har også forelest i de fleste europeiske land og har vært en rekke ganger i Danmark invitert av Rene Rasmusen.

Godkjenninger:

Det blir søkt om godkjenning i Norsk Psykologforening og Den norske legeforening og informasjon legges ut så snart svar mottas.

23.11.2018
Jan Johnsens gate 12
Stavanger Universitetssjukehus, FoU-enheten for psykisk helse, F-bygg 3. etasje

Arrangør
Klinikk psykisk helsevern voksne, Klinikk psykisk helsevern barn, unge og rusavhengige, FoU-enheten psykisk helsevern

Kontakt
Berit Lode Helland, FoU-enheten for psykisk helse, Stavanger Universitetssjukehus, tlf 51515625, e-post berit.lode.helland@sus.no.

Påmeldingsskjema
berit.lode.helland@sus.no