Informasjon til barn som skal opereres

Barn som er godt forberedt til et kirurgisk inngrep blir mindre engstelige og stresset. Ved bruk av alderstilpasset informasjon kan barn oppleve trygghet og mestring når de kommer til operasjonsavdelingen.

Lilli på sykehusElias på sykehus
(Bildebok for barn som er ett til fem år)​​(Bildebok for barn som er seks til tolv år)

Undersøkelsesrom

Legen undersøker og forklarer om operasjonen. Før operasjonen får du bedøvelsesplaster på håndryggene. Du kan også få en medisin som gjør at du blir søvnig og avslappet. Medisinen drikkes eller settes i rumpen.

​Operas​jonsstue

Anestesilegen eller anestesisykepleieren snakker med deg før operasjonen. På operasjonsrommet får du en rar klips på fingeren, den viser oss hvor flink du er til å puste. Du får også klisterlapper på brystet. Da kan du se på et lite fjernsyn hvordan hjertet ditt slår. Så kan du få et tynt plastrør i blodåren på hånden din - det gjøre ikke vondt for du har jo hatt bedøvelseskrem på. Her gir vi narkosen. Noen ganger kan det være greiere å få narkose ved å puste i en maske med sovelukt. Da sovner du også trygt og godt. Anestesisykepleier eller lege passer på deg under hele operasjonen.

Oppvåkningen

​Når du er ferdig operert, våkner du på oppvåkningsrommet sammen med andre som har fått narkose. En sykepleier passer på at du har det bra. Han/hun gir deg medisin dersom du skulle kjenne vondt. Plastrøret på hånden kan oftest tas bort etter en stund. Etterhvert kan du også få litt å drikke. Alle barn som har vært hos oss får en liten premie.

Informasjon til de voksne

Faste

Barnet skal ikke spise eller drikke kumelk i 6 timer før operasjonen. Barnet kan drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt) opp til én time før operasjonen. Barnet kan få morsmelk/-erstatning, banan og yoghurt opp til 4 timer før operasjonen.

Medisiner

​Bruker barnet ditt medisiner mot for eksempel allergi, astma, eplepsi, skal disse som hovedregel gis i vanlige morgendoser ​også operasjonsdagen. Når barnet kommer hjem anbefales som smertestilende reseptfritt Paracetamol ved behov. Medisin inneholdende acetyl salicylsyre må ikke gis på grunn av blødningsfare.

Bedøvelseskrem

Inneliggende barn får emblaplaster på barneavdelingen. Dagkirurgiske barn får plaster på begge håndrygger av foresatte før avreise til sykehuset. Dette kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

Hygien​e

Det er lurt å dusje eller bade kvelden før operasjonen. Ha gjerne på barnet løstsittende, behagelige klær. Det kan være greit å ha med et klesskift og favorittbamse/kosefille. Eventuell neglelakk må fjernes.

Voksne tilstede

En voksen får være med barnet på operasjonsrommet inntil barnet sover. Under selve operasjonen får den voksne ikke være tilstede på operasjonsrommet. Når operasjonen er overstått, får en voksen sitte hos barnet på oppvåkningsrommet.

Sykdom

Dersom barnet får feber, forkjølelse, utslett eller lignende i perioden før planlagt innleggelse/operasjon, vennligst ta kontakt med avdelingen som du finner på innkallingen.