Gastroenterologisk kirurgisk seksjon

Gastrokirurgisk avdeling behandler pasienter med sykdommer i øvre og nedre del av mage-tarm-regionen. En stor del av våre pasienter har en kreftdiagnose og/eller er stomiopererte. Vi har høy kompetanse på kreftomsorg og stomi.

Les mer om Gastroenterologisk kirurgisk seksjon

Gastroenterologisk kirurgisk seksjon

Når du skal operere i magen

Vi ønsker å gi deg og dine pårørende informasjon om hva du kan vente deg i forbindelse med din operasjon, både før og etter. Vi tror du vil føle deg tryggere og få et bedre opphold når du er kjent med dette på forhånd. Du vil få flere muligheter til å snakke med både sykepleiere og lege på avdelingen om det du skal gjennom. Ønsker om, eller behov for, rehabilitering eller avlastning på sykehjem, kan søkes om i forkant av innleggelsen av pasientens fastlege. Det er sjelden det er behov for rehabilitering i etterkant av operasjonen.

Før operasjonen/innleggelsesdagen

De fleste blir innlagt dagen før operasjonen. Du kan velge å benytte inngang 2 hvor du kommer direkte inn til innskrivningskontoret. Herfra blir du henvist til blodprøvetaking.

Les mer om blodprøve

Når du kommer til avdelingen vil du få tildelt gruppe, rom og bli vist rundt på avdelingen. I løpet av den første dagen vil en lege gjøre en rutineundersøkelse av deg. Dersom du er over 60 år skal  du ta EKG (registrering av hjerterytmen).

Les mer om EKG

Etterpå vil du få en informasjonssamtale med en av sykepleierne som forteller om hva som skjer før og etter operasjonen. Dagen før operasjonen vil du få snakke med narkoselege og kirurgen som skal operere deg. Dette blir ofte på ettermiddagen. Hvis du har pårørende med deg er de velkomne til å delta i disse samtalene, men de må nok belage seg på litt venting denne dagen.
Dagen før operasjonen kan du spise normalt helt frem til du legger deg. Du blir også tilbudt ekstra næringsrike drikker for at kroppen skal være best mulig ernært under operasjonen. I noen tilfeller vil det være nødvendig å tømme tarmen kvelden før. Du vil få lagt inn en veneflon (et tynt plastrør) i en blodåre i armen som skal brukes til å gi forebyggende antibiotika. Det blir også gitt en blodfortynnende sprøyte i magen for å forebygge blodpropp. I og med at en er i uvante omgivelser og kan være litt nervøs for det som skal skje, kan du spørre etter en sovetablett slik at du får sove godt natten før operasjonen.

Operasjonsdagen

Operasjonsdagen blir du vekket ganske tidlig og får litt mer næringsrik væske å drikke. Du får antibiotika og må dusje. Det er da viktig å vaske navlen godt. Du kan drikke vanlig frem til kl. 06.00. Du blir kjørt ned i seng til operasjonsavdelingen. Her blir du tatt imot av en anestesisykepleier som tar deg med inn på operasjonsstuen hvor det blir gitt narkose. Du sover under hele operasjonen. Når du våkner opp er du på oppvåkningsavdelingen. Du får begynne å drikke umiddelbart. Litt væske gis direkte i blodet (intravenøst) og et kateter er lagt inn til urinblæren. Smertestillende blir vurdert individuelt.
Etter et par timer når alt er stabilt blir du trillet tilbake til avdelingen. Her får du mat og drikke hvis du har lyst på. Vi hjelper deg slik at du kan komme deg opp på sengekanten eller i stol allerede samme kveld som du er operert og vil at du skal prøve å være oppe til sammen to timer. Pårørende bør vanligvis komme dagen etter operasjonen, eller etter avtale med deg. Du kan være trett og litt kvalm etter operasjonen. Telefon kan være et godt alternativ av hensyn til medpasienter.

1.dag etter operasjonen

Dette er den første fulle opptreningsdagen. Det legges stor vekt på å komme seg opp flere ganger, og heller la øktene være korte hvis du blir sliten. Du får hjelp til dette. Det er viktig å drikke rikelig. Vi slutter med å gi væske i blodet og vanligvis fjernes urinkateteret. Skulle du være plaget med kvalme kan du få medisiner for dette. Utpå dagen gjør vi de første forsøkene på å gå litt rundt på rommet med støtte. Det å komme seg tidlig opp beskytter mot komplikasjoner og bidrar til at kroppens funksjoner raskere kommer seg. Du vil få tilsyn av fysioterapeut dersom du har behov for det. Vi forventer at du er oppe til sammen omtrent seks timer denne dagen.

2. dag etter operasjonen

Opptreningen fortsetter. Du vil få hjelp til å gå lengre turer i korridoren. Oftest er tarmfunksjonene tilbake i løpet av denne dagen. For de fleste går det greit å spise. Du kan hente deg mat etter ønske i buffeten på avdelingens dagligstue og spise der. Denne dagen forventer vi at du er oppe rundt åtte timer.

3. dag etter operasjonen

Dette er vanligvis hjemreisedagen. Noen trenger et par dager ekstra på å komme seg. Andre ganger kan komplikasjoner forsinke hjemreisen noen ekstra dager. Likevel går det greit for de fleste å reise hjem den tredje dagen etter operasjonen.  

Kontakt

Oppmøtested
Sydbygg, 6.etasje. Bruk inngang 1.
Telefon
6G: 51 51 91 93 | 6H: 51 51 91 96

Pasientreiser

​Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise.

Ta kontakt med Pasientreiser på telefon 05515 hvis du skal bestille reise eller har spørsmål.

https://helse-stavanger.no/avdelinger/pasientreiser/om-pasientreiser

Praktisk informasjon

Besøkstider

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Passord på SMS

Du som ønsker å bruke internett blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding.

Tilgangen du får til internett varer i 24 dager før du trenger å be om nytt brukernavn og passord.

Årsaken til innlogging er krav til sikkerhet i sykehusnettverket og er samme type løsning som finnes på flyplasser og​ hotell.

Mattilbud

​Som pasient vil du få matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet serveres måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen.

 I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det serveres fire måltider på avdelingene (frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds). Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød ved St.Svithun hotell (vegg i vegg med sykehuset) serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Psykiatrisk divisjon på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Om du er ute etter et sted å få noe å bite i, lese på, eller sitte ved, så har LYST et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. 

Butikken er åpen hele døgnet.

​Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød ved St.Svithun hotell (vegg i vegg med sykehuset) serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Åpningstid: 11.30-21.00

Snacksautomater

På sykehuset finnes automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Parkering Våland

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Du finner også parkeringsplasser for besøkende på sykehusområdet. Når du parkerer må du trekke parkeringsplapp og betale på forhånd. Ved avreise før antatt parkeringstid kan du trekke kortet for å avslutte parkeringen.

Husk å beregne nok parkeringstid. Det kan være noe ventetid ved sykehuset.

Kart merket med parkeringsplasser

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering

Røykfritt sykehus

​Alle sykehusområdene i Helse Stavanger er røykfrie. Det er likevel laget noen røykeområder som pasienter kan bruke. Disse områdene er merket.
Røyking utenfor sykehusets innganger er ikke tillatt, med unntak av ett område utenfor hovedinngangen. Her er det satt opp et eget røykeskur.
Vi ber om at røykeforbudet blir respektert av hensyn til pasienter. Det er en utfordring at mange stiller seg utenfor inngangene og røyker. Dette gjør det vanskelig for alle de som ikke tåler tobakksrøyk. Vis hensyn!​​​
Røykfritt sykehus handler om å gi de ansatte et trygt arbeidsmiljø, beskytte pasienter, besøkende og ansatte fra tobakksrøyk, og gi hjelp til ansatte og pasienter så de kan slutte å røyke.​

Blindtarmbetennelsehttps://helse-stavanger.no/behandlinger/blindtarmbetennelseBlindtarmbetennelseBBlindtarmbetennelseBlindtarmbetennelseBlindtarmbetennelseBlindtarmbetennelse
Bukspyttkjertelkrefthttps://helse-stavanger.no/behandlinger/bukspyttkjertelkreftBukspyttkjertelkreftBVuovdačolgaráksáborasdávdaBukspyttkjertelkreftBukspyttkjertelkreftBukspyttkjertelkreft
Divertikkelsykdom i tarm (divertikulitt)https://helse-stavanger.no/behandlinger/divertikkelsykdom-i-tarm-divertikulittDivertikkelsykdom i tarm (divertikulitt)DDivertikkelsykdom i tarmDivertikkelsykdom i tarmDivertikkelsykdom i tarmDivertikkelsykdom i tarm
Endetarmsfremfallhttps://helse-stavanger.no/behandlinger/endetarmsfremfallEndetarmsfremfallEEndetarmsfremfallEndetarmsfremfallEndetarmsfremfallEndetarmsfremfall
Endetarmskreft - operasjonhttps://helse-stavanger.no/behandlinger/endetarmskreft-operasjonEndetarmskreft - operasjonEEndetarmskreftoperasjonEndetarmskreftoperasjonEndetarmskreftoperasjonEndetarmskreftoperasjon
Fjerning av galleblærehttps://helse-stavanger.no/behandlinger/fjerning-av-galleblereFjerning av galleblæreFFjerning av galleblæreFjerning av galleblæreFjerning av galleblæreFjerning av galleblære
Gallesteinhttps://helse-stavanger.no/behandlinger/gallesteinGallesteinGGallesteinGallesteinGallesteinGallestein
Galleveiskrefthttps://helse-stavanger.no/behandlinger/galleveiskreftGalleveiskreftGSáhppeborasdávdaGalleveiskreftGalleveiskreftGalleveiskreft
Hemoroiderhttps://helse-stavanger.no/behandlinger/hemoroiderHemoroiderHHemoroiderHemoroiderHemoroiderHemoroider
Hemoroider - operasjonhttps://helse-stavanger.no/behandlinger/hemoroider-operasjonHemoroider - operasjonHHemoroider - operasjonHemoroider – operasjonHemoroider - operasjonHemoroider - operasjon
Hemoroider - operasjon HALhttps://helse-stavanger.no/behandlinger/hemoroider-operasjon-halHemoroider - operasjon HALHHemoroider – operasjon HALHemoroider – operasjon HALHemoroider – operasjon HALHemoroider – operasjon HAL
Kolangiokarsinomkirurgi ved galleveiskrefthttps://helse-stavanger.no/behandlinger/kolangiokarsinomkirurgi-ved-galleveiskreftKolangiokarsinomkirurgi ved galleveiskreftKGalleveiskreft - KolangiokarsinomkirurgiGalleveiskreft - KolangiokarsinomkirurgiGalleveiskreft - KolangiokarsinomkirurgiGalleveiskreft - Kolangiokarsinomkirurgi
Leverkrefthttps://helse-stavanger.no/behandlinger/leverkreftLeverkreftLVuoivvasborasdávdaLeverkreftLeverkreftLeverkreft
Lyskebrokkhttps://helse-stavanger.no/behandlinger/lyskebrokkLyskebrokkLLyskebrokkLyskebrokkLyskebrokkLyskebrokk
Lyskebrokk voksne - operasjonhttps://helse-stavanger.no/behandlinger/lyskebrokk-voksne-operasjonLyskebrokk voksne - operasjonLBuođgaguskka čuohpadeapmiLyskebrokkoperasjonLyskebrokkoperasjonLyskebrokkoperasjon
Navlebrokkhttps://helse-stavanger.no/behandlinger/navlebrokkNavlebrokkNNavlebrokkNavlebrokkNavlebrokkNavlebrokk
Tykk- og endetarmskrefthttps://helse-stavanger.no/behandlinger/tykk-og-endetarmskreftTykk- og endetarmskreftTGassačoalle- ja maŋŋebuoideborasdávdaTykk- og endetarmskreftTykk- og endetarmskreftTykk- og endetarmskreft
Tykktarmskreft - operasjonhttps://helse-stavanger.no/behandlinger/tykktarmskreft-operasjonTykktarmskreft - operasjonTTykktarmskreft - operasjonTykktarmskreft - operasjonTykktarmskreft - operasjonTykktarmskreft - operasjon
Whipple’s operasjonhttps://helse-stavanger.no/behandlinger/whipples-operasjonWhipple’s operasjonWBukspyttkjertelkreft - Whipple’s operasjonBukspyttkjertelkreft - Whipple’s operasjonBukspyttkjertelkreft - Whipple’s operasjonBukspyttkjertelkreft - Whipple’s operasjon

Gastropost 6Ghttps://helse-stavanger.no/avdelinger/kirurgisk-klinikk/gastroenterologisk-kirurgisk-seksjon/gastropost-6gGastropost 6G
Gastropost 6Hhttps://helse-stavanger.no/avdelinger/kirurgisk-klinikk/gastroenterologisk-kirurgisk-seksjon/gastropost-6hGastropost 6H