HELSENORGE
Hender som holdes

Behandling av atopisk eksem

Atopisk eksem kan være en plagsom tilstand, som i hovedsak rammer små barn. Her får du innføring i ulike typer behandling, og hvordan du skal utføre den. 

​​​​​Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem er en kronisk, kløende hudsykdom som i hovedsak rammer små barn. Eksemet vil hos mange reduseres eller forsvinne i løpet av få år, men mange kan være plaget helt til voksen alder. Forskning viser at den atopiske huden er medfødt. 

Ved atopisk eksem er overhuden tørr, da hudbarrieren ikke er så tett som i frisk hud og taper fuktighet. Sykdommen krever daglig behandling, noe som er krevende både for barnet og resten av familien.

Eksem kan ses som hudområder med rødhet, hevelse og varme. Tørr hud og eksem klør. Kløe kan føre til kloring, som igjen gir kløe. Dette kalles «klø-klore-sirkelen». De fleste med atopisk eksem vil som regel ha gode og dårlige perioder.

Barn med atopisk eksem kan være ekstra utsatt for infeksjon av bakterier, sopp og virus, grunnet svekket hudbarriere. Ved infeksjon i huden vil eksemet forverres, med økende rødhet, kløe, hevelse, varme og eventuelt væskende sårflater.

Atopisk eksem er ikke en allergisk sykdom, men man kan utvikle allergier. 


Grunnbehandling​

Grunnbehandlingen gis direkte på huden, og dette kalles for topikal behandling. I den topikale grunnbehandlingen skiller man mellom daglig hudpleie av tørt eksem og infisert eksem/væskende eksem. Vi har ulike faser som gir ulik behandling. 

Valg av behandling blir vurdert ut ifra alvorlighetsgrad av eksemet og alder på barnet. En snakker ikke om å kurere atopisk eksem, men heller å dempe betennelse i huden, lindre symptomer og forebygge fremtidige utbrudd. 

​​Gode rutiner er nøkkelen

Daglig hudpleie er svært viktig for å forebygge og bidra til mindre plager. I perioder uten synlig eksem er huden alltid tørr og vil ha behov for regelmessig smøring med fuktighetskrem to ganger per dag for å gjenopprette og vedlikeholde en god hudbarriere. Oljebad/dusj kan være et godt supplement til smøringen, men skal ikke erstatte den. 

Det er viktig å gjøre bading og smøring til en god opplevelse for barnet da dette skal utføres daglig over lenger tid. Positiv hudkontakt og omsorg er viktig for barnets utvikling av et godt selvbilde. Bevisstgjøring av familie og venner om å behandle søsken likt kan ha stor nytte. Det vil også være viktig å fokusere på ro under smøring. Dette kan ha en positiv effekt og redusere stress og ubehag i forbindelse med smøringen. Dersom barnet ikke vil samarbeide, kan man gjerne dele opp behandlingen i korte sekvenser slik at man gradvis innarbeider gode rutiner. 

Etter oppstart av kortisonbehandling vil du som regel se bedring etter fire til fem dager, men det kan også gå noe lenger tid. Hvis ikke kan det være at du bruker for svak krem/salve. Finn ut hvilken eksemfase barnet er i og følg legens anbefalinger for smøring. 

​​​Rekkefølge i behandlingen

​​Daglig hygiene

 • Vask/dusj med mild parfymefri såpe eller nøytral olje for å fjerne svette, bakterier og gamle kremrester.

 • Klapp huden tørr med håndkle.

​​Eventuelt oljebad eller kaliumpermanganatbad
 • Ca. 15 minutter i badet (ca. 10 minutter for babyer). 
 • Klapptørkes
Eventuelt kortisonkrem/immundempende krem
 • Vent ca. 5-10 minutter til det trekker inn før du bruker fuktighetskrem
 • Vær oppmerksom på at det kan være ulike kortisonkremer for ansikt og kropp
Fuktighetskrem
 • ​Smør rikelig over hele kroppen (dersom oljebad har gjort huden myk, kan du velge å hoppe over fuktighetskrem nå)
 • Legg eventuelt på våtbandasjer​

Eksemfaser og behandling
​Trinn
​Type eksem
​Behandling
​Trinn 1 (behandli​ng
daglig)​

​Tørr hud med kløe. Ingen eksemflekker.
​Fuktighetskrem 1-2 ganger daglig
​Trinn 2

​Rødt eksem med kløe
​Kortison gruppe 1-2 (krem/salve) 
Fuktighetskrem 2 ganger daglig
Eventuelt oljebad
​Trinn 3
​​Hissig eksem med mye kløe
​Kortison gruppe 2 (krem/salve) Våtbandasjer
Fuktighetskrem 2-3 ganger daglig
Eventuelt oljebad 
Evtentuelt 
kaliumpermanganat bad
Eventuelt kløestillende medisin
​Trinn 4
​Infisert eksem, smertefulle sår og skorper
​Kortison gruppe 3 (krem/salve) 
Kaliumpermanganatbad
Fuktighetskrem (mindre fet) 
Evt. antibakteriell tilsetting i kortison
Evt. kløestillende medisin
​Trinn 5
​Alvorlig infisert eksem. Rødt/gult og væskende.
​Kontakt fastlegen
Smøre med kortison gruppe 4  (IKKE hos barn)

Illutrasjoner av eksemfasene​

Baby med røde kinn som smøres med krem.

Trinn 1. Tørr hud med kløe. Ingen eksemflekker. Foto: Colourbox.

Baby med røde områder i pannen.

Trinn 2. Rødt eksem med kløe. Foto: Colourbox.

Hender med rødt utslett som klør.

Trinn 3. Hissig eksem med mye kløe. Foto: Colourbox.

Småbarn med utslett på kinn som flasser.

Trinn 4. Infisert eksem, smertefulle sår og skorper. Foto: Colourbox.

Baby med røde sår på kinnene.

Trinn 5. Alvorlig infisert eksem. Rødt/gult og væskende. Foto: Colourbox.

Fuktighetskrem

Det finnes mange ulike fuktighetskremer som kan brukes ved atopisk eksem. Det er svært individuelt hvilke kremer barna og foreldre/foresatte kjenner har god effekt og er gode å smøre ut. Det viktigste er at kremen er fet og inneholder fuktighetsbevarende stoffer. Erfaringsmessig er den ideelle fettprosenten i fuktighetskrem for atopikere gjerne mellom 30 og 70%. Ved infisert eksem bør det brukes lavere fettinnhold. All krembehandling bør være uten parfyme og fri for plantestoffer, da dette kan irritere huden. 

​Det finnes fire hovedtyper fuktighetskremer ​– lotion, krem, fet krem og salver: 

 • Lotion inneholder lite fett (10-20 prosent) og mye vann. 
 • Kremer inneholder mer vann enn fett (30-50 prosent). 
 • Fet krem inneholder mer fett enn krem (60-80 prosent fett). Fet krem kan brukes som beskyttelse på små barn før måltider dersom det er tendens til oppbluss i ansikt eller hender når de spiser. ​
 • Kremer inneholder mer vann enn fett (30-50 prosent fett) og de er fettrike nok til å ivareta den daglige pleien av tørr hud.
 • Salver er de mest fettholdige.  De er ofte vannfrie og er best egnet til områder som er utsatt for slitasje og fuktighet. De er fine å bruke på barn om vinteren som kuldekrem. 

Etter bad/dusj er det best å påføre fuktighetskrem mens huden er lett fuktig. Ved bruk av kortison, skal denne få tørke inn i huden 5-10 minutter før fuktighetskrem påføres. Ved nattkløe kan det hjelpe med ekstra påførsel av fuktighetskrem dersom barnet våkner. 

Noen fuktighetskremer kan være tilsatt karbamid som binder vann til hudens øverste lag og øker hudens fuktighetsbevarende evne. Disse kremene kan fås på blå resept for de med moderat til alvorlig eksem. Ved sprekker i huden kan kremer med karbamid det derimot medføre svie og ubehag for barnet. ​

​Kortison

Kortison kan sammenlignes med kortisol. Det er et hormon som produseres i binyrene og forekommer naturlig i kroppen. Kortisonkrem demper rødhet, hevelse og kløe i huden. Behandling gir ingen bivirkninger så lenge du følger legens plan for smøring. 

Kortisonkremene er delt inn i grupper etter styrke, fra svak gruppe 1 til sterk gruppe 4. Det er viktig å smøre i et godt synlig lag for å sikre at du behandler godt nok. Det er uproblematisk for foreldre/foresatte å smøre barnet med kortison, men du bør vaske hendene godt etter smøring. 

Eksemet kan ses på som en brann i huden hvor kortisonkremen er slukningsmiddelet. Det er viktig at alle glør blir slukket før behandlingen avsluttes, slik at brannen ikke blusser opp igjen. Følg derfor smøreplanen! Stopper du brått kan eksemet blusse opp raskt igjen. Det trengs ofte vedlikeholdsbehandling i lenger tid etter at eksemutbruddet har roet seg. Dette vil kunne forebygge nye oppbluss av eksemet. 

Dersom du opplever liten effekt av kortisonkremer, eller ønsker en kortisonfri periode, kan også kremen Elidel eller salven Protopic som ikke inneholder kortison være aktuelle å bruke Dette må hudlegen vurdere og eventuelt søke om på blå resept. Disse kan brukes daglig over lenger tid og demper betennelsesreaksjonen i huden. 


Kortisongrupper
​​Gruppe 1 (milde)
​Gruppe 2 (middels)
​Gruppe 3 (sterke)
​Gruppe 4 (ekstra sterke)
Hydrocortisone
Mildison Lipid
Fucidin- hydrokortison*
Terra-Cortril*
Daktacort***

​​
Locoid
Locoid Crelo
Locoid Lipid
Apolar
Pevisone***​Betnovat
Betnovat m/chinoform*
Betamousse
Synalar
Synalar m/chinoform*
Metosyn
Elocon
Ovixan
Mometason
Flutivate
Diprosalic**
​Dermovat

Clobex


* med antiseptisk og antibakterielt middel (virker mot bakterier)
** med salisylsyre (virker på fortykket/flassende hud)
*** med antimykotikum (virker mot sopp)

Kun kremer i gruppe 1 er unntatt reseptplikt, ellers er alle medikamenter med kortison på resept. Hos barn brukes vanligvis kortisonkrem i gruppe 1 til 3. Gruppe 3 unngås i ansiktet og nedentil, hvor huden er tynn. 

En fingertuppenhet

Det finnes et standardmål som kan gjøre det enklere å vite hvor mye kortisonkrem som skal påføres. Dette målet kalles for en fingertuppenhet (FTU). Kortisonkrem kommer alltid i tillegg til fuktighetsbevarende midler. På tabellen nedenfor kan man se anbefalt mengde kortison til ulike kroppsdeler og ut fra alder angitt i FTU. ​

En finger med krem ned til første fingerledd.

En fingertuppenhet: Foto: Helse Stavanger.

Oversikt over fingertuppenheter, alder og kroppsområde

​Ansikt, hals og nakke
​Arm og hånd
​Ben og fot
​Brystkasse og mage
​Rygg og rumpe
​3-6 mnd
​1 (​FTU)
1 (FTU)​
1,5 (FTU)​1 (FTU)​
1,5 (FTU)​
​1-3 år
​​1,5 (FTU)

​1,5 (FTU)
2 (FTU)​
2 (FTU)​​3 (FTU)
​3-5 år
​1,5 (FTU)
2 (FTU)​
3 (FTU)​3 (FTU)​3.5 (FTU)​
​6-10 år
​2 (FTU)
2,5 (FTU)​
4,5 (FTU)​3,5 (FTU)​5 (FTU)​
​Over 10 år
​2,5 (FTU)
4 (FTU)
(1 FTU kun til hånd/fingre)​
​8 (FTU)
7 (FTU)​
7 (FTU)​

​Annen eksembehandling (bad og våtbandasjer)

​​​Bad i kaliumpermanganat

Kaliumpermanganat (KP) er et reseptfritt legemiddel som kjøpes på apotek til behandling av infiserte eller væskende eksem. Det har en desinfiserende, kløestillende og uttørkende effekt. Den må tynnes ut til en blanding som ligner «tynn rød saft» og kan farge hud, hår og negler i bruk. 

​​Oljebad

Badeolje skal være parfymefri og kan kjøpes på apotek. Dette er flytende fett som er tilsatt emulgator, og oljen blander seg derfor lett i badevannet. Den tilfører huden fett og gjør den myk og smidig. Unngå oljebad dersom det er infeksjon i huden. Dersom man ikke har badekar, er oljedusj et godt alternativ. Da fukter man huden, smører den inn med badeolje, dusjer av oljen og klapper huden tørr med et håndkle til slutt. 

​Våtbandasjer

Våtbandasjer brukes hos barn for å lindre kløen og tilføre huden fuktighet på en effektiv måte. Bandasjen hindrer også barnet i å klore seg. Huden smøres godt før den dekkes med et lag fuktige bandasjer, og deretter et lag tørre bandasjer. ​

Mulig forverrende faktorer

Det finnes flere faktorer som betyr noe for hvordan eksemet utvikler seg. Noen av disse kan være:

 • ​Svette
 • Dyr
 • Klær
 • Vær/klima
 • Allergi
 • Infeksjoner
 • Midd/muggsopp
 • Vann/såpe
 • Parfyme
 • Stress
 • Mat

​Mat

 • Før måltid kan du smøre en fet krem/salve rundt munnen. Dette vil virke beskyttende og vannavstøtende.
 • Etter måltid kan du vaske barnets ansikt og hender og smøre med fuktighetskrem.
 • Direkte kontakt mellom hud og enkelte matvarer kan gjøre eksemet verre.
 • Ikke bruk diett eller kutt ut matvarer uten anbefaling fra lege.

​Leker/soverom

 • Merkelapper kan klippes av på bamser for å unngå irritasjon.
 • Kosedyr bør vaskes og rengjøres jevnlig. Dersom de består av syntetisk stoff, pels og hår, kan de virke irriterende på huden.
 • Lekekasser med minst mulig støvsamling.
 • Kjølig og luftig (god lufting døgnet rundt) ca. 15 C, noe høyere for spedbarn. 
 • Egen seng. 
 • Sengetøy bør være i glatt bomull, skiftes minst hver 14 dag. 
 • Madrassen bør støvsuges ved sengeskift.
 • Dyne og pute må ikke være for tykke. 

Hus og hjem

 • All kroppsvask, dusjing og bading fører til tørrhet. Bading i basseng med klorvann virker spesielt uttørrende. Derfor viktig å vaske seg godt i etterkant og smøre med fuktighetskrem.
 • Muggsopp, midd, og husstøv kan bidra til å starte en eksemreaksjon. 
 • Unngå tørr inneluft, røyk og støvsamlende gjenstander.
 • Unngå heldekkende gulvtepper. 
 • Ikke anskaff husdyr dersom det er påvist allergi eller gir økte plager.
 • Ved kjente allergier bør en unngå allergenet så godt som mulig. 
 • Parfyme kan gi irritasjon på huden og bør unngås.


​​​Klær

 • Bruk helst bomullsklær. 
 • Ull av høy kvalitet eller finfibret ull kan ofte tolereres. Evt. en blanding av ull og bomull.
 • Syntetiske klær nærmest huden kan bli for tette og suger ikke opp svette.
 • Klipp av merkelapper.
 • Unngå trange klær over hodet (det kan gi sprekker på øreflipper).
 • Bruk bomullshansker, korte negler og hel pysj om natten for å unngå oppkloring.
 • Flere tynne lag er bedre enn få og tykke.
 • Innendørs: Ikke ha på for mye tøy (unngå å bli for varm da svette kan medføre forverring)
 • NB! Vask nytt tøy før bruk, gjerne 2 ganger. Farget tøy kan inneholde kjemikalier og fargestoff.
 • Ved vask, bruk parfymefritt vaskemiddel og skyllemiddel. Klær blir også myke ved stryking eller ved bruk av tørketrommel.


​Årstider

 • Unngå å bli solbrent. Bruk gjerne solfaktor 30 eller høyere.
 • Eksemet kan bli forverret om vinteren på grunn av svingende temperaturer. 
 • Noen kan også oppleve forverring om sommeren på grunn av varme og fuktighet. Som regel er barn med AD bedre i huden om sommeren. 

​Alternative behandlingsmuligheter

​​Behandling med UV-lys

L​ysbehandling på en hudavdeling kan være aktuelt for større barn og voksne med eksem hvor man ikke kommer i mål med kremer. Naturlig sol har en gunstig effekt på eksem hos de fleste. Solarium i solstudio har liten effekt på eksemet og anbefales ikke. Lysbehandling ordineres av hudlegen dersom aktuelt. ​

Systemisk behandling

​Per orale steroider kan være et aktuelt ved akutt forverring av atopisk eksem hos voksne med samtidig lokalbehandling. Det finnes ellers systemisk immunmodulerende midler som kan være aktuelle å bruke over lengre tid og blir vurdert av hudlegen dersom aktuelt. ​

Voksne og barn fra 12-17 år med alvorlig atopisk eksem, som ikke opplever god nok effekt av andre behandlingsmetoder, kan ha behov for biologisk behandling. En kan være kandidat for denne behandlingen dersom en ikke har opplevd forbedring ved bruk av kremer, lysbehandling eller tabletter. 

Kløestillende medisin

Kløestillende medisin (antihistamin, tabletter/ mikstur) kan være svært nyttig, da kloring også forverrer eksemet. Dette ordineres av hudlegen dersom aktuelt. 

​Okklusjonsbehandling

For å få økt effekt av kortisonbehandling, kan man bruke kortisonoppløsning og tildekke med bandasjer. Dette vil skape en lindrende effekt på områder som stadig blir oppklort. Det skal ikke brukes ved infisert eksem. Ordineres av hudlegen dersom aktuelt. ​

Behandling av fortykket hud

Ved kraftig oppklort hud på grunn av underbehandlet eksem kan det bli ekstra fortykket hud. Salisylvaselin løser opp og mykgjør fortykket hud. Hudlegen vil vurdere behov for denne behandlingen. ​


Tryderettigheter

​​Hjelpestønad, utgifter og omsorgsdager

Diagnosen atopisk eksem kan variere veldig i utbredelse og alvorlighetsgrad og utløser ikke automatisk hjelpetiltak eller stønader. Dersom det blir konstatert behov for fast forebyggende smøring og behandling ved oppbluss etter konsultasjon i spesialisthelsetjenesten, kan man søke hjelpestønad (Folketrygdlovens § 6-4). Søknadsskjema finnes på www.nav.no eller hos NAV lokalt.

Det kan gis bidrag til dekning av utgifter til reseptfrie salver, kremer og oljer til bruk i behandlingen av betydelige (utbredte) og kroniske hudlidelser med uttørring av huden. (Folketrygdloven § 5-22). For å få innvilget dette må det sendes søknad, med oversikt over aktuelle preparater, fra hudlege eller barnelege. Her er det p.t. en egenandel på kr 1971 per kalenderår, med mulighet for å få refundert 90 % av det overskytende. Det medfører at det alltid er nødvendig å samle kvitteringer som i etterkant sendes til HELFOs regionkontor for refusjon. 

Ved de aller mest behandlingskrevende og omfattende eksemtilstandene er det mulig, etter nærmere regler, å få innvilget grunnstønad ved ekstrautgifter på grunn av stor slitasje på klær og sengetøy (Folketrygdloven § 6-3).
 
Det er også mulig å søke om utvidet antall med omsorgsdager (sykt barn dager) frem til barnet fyller 18 år (Folketrygdlovens § 9-6). Det bør legges til rette for at nødvendige behandlingstiltak som smøring osv., som et barn har i løpet av en dag i barnehage eller på skole, kan følges opp der.

Mer informasjon finnes på: www.nav.no.​

Behandlingsreiser

Behandlingsreiser er et tilbud for barn med atopisk eksem​​ over 5 år. Det innebærer et 3 ukers opphold på et behandlingssenter med behandling og medisinsk faglig oppfølging på Gran Canaria. Søknad sendes av foresatte innen 1. september hvert år til Barneklinikken ved Oslo universitetssykehus – Rikshospitalet.


Kilder og nyttige lenker​​

Fant du det du lette etter?