Hva er Rupo Stavanger?
Rupo Stavanger er en poliklinikk. Det betyr at pasientene våre lager avtaler med sin behandler på dagtid i ukedagene. Behandlingen kan handle om mye forskjellig ut fra hva du trenger hjelp med.
På Rupo Stavanger jobber det folk med kompetanse på sosiale, psykologiske og medisinske områder. Vi kan hjelpe deg med dine utfordringer - som kan handle om rus, avhengighet, psykisk helse, medisinbruk, vanskelige erfaringer, ditt sosiale nettverk, skole og utdanning. Vårt mål er at du skal kunne jobbe mot det livet du selv ønsker, selv om du har forskjellige utfordringer. Det skal vi jobbe sammen med deg om.
Vi kan også hjelpe deg med å få behandling i en institusjon. Det betyr at du bor sammen med andre pasienter hele døgnet i en periode der du får hjelp med mange områder i livet.
Hvem kan få behandling hos oss?
Vi gir behandlingstilbud til folk som bor i:
- Stavanger
- Randaberg
- Kvitsøy
- Rennesøy
- Finnøy
- Hjelmeland
- Strand
Hva består behandlingen av?
Rupo Stavanger tilbyr samtaler, enten mellom deg og behandleren din - eller sammen med dine pårørende eller andre personer som er viktige for deg. Vi kan også ha samtaler med barna dine.
Samarbeidspartnere
Vi samarbeider tett med K46 i Stavanger kommune. Vi jobber også i Stavanger fengsel, på avdelingen som heter Rusmestringsenheten.
Dialektisk atferdsterapi
Rupo Stavanger har det siste året tilbudt dialektisk atferdsterapi (DBT) gruppetilbud. Dette er en metode utviklet for de som har emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse og selvmords- og selvskadingsproblematikk. Det er ikke krav til å helt oppfylle denne diagnose for å få DBT behandling ved Rupo Stavanger. DBT har godt forskningsstøtte også ved traumelidelser, depresjon, angst, ADHD med mere. Tilnærmingen er basert på kognitiv- atferds- og valideringsterapi. Fokus er på å øke mestring i f.h.t. følelsesregulering, relasjonelle ferdigheter og håndtering av frekvente kriser gjennom grupper hvor man underviser i ferdigheter. Mindfulness er også et verktøy som brukes som en integrert del av behandlingen. Individuelt har man terapi basert på personlige mål. Opplegget består av deltagelse i ferdighetsgruppe en gang i uken á to timer, samt individualsamtale med DBT behandler 1 gang i uken á 60 minutt. Deltaker får en egen perm med alle ferdigheter som læres. DBT behandler samarbeider i et team. Opplegget varer over ett år. Gruppen tar inn nye medlemmer ved faste tilfeller under året. Mer informasjon om DBT:
https://helse-stavanger.no/behandlinger/dialektisk-atferdsterapi-dbt-ungdom
https://www.med.uio.no/klinmed/forskning/sentre/nssf/utdanning-kurs-konferanser/utdanning/dbt/index.html
EMDR
Rupo Stavanger tilbyr individuell traumebehandling eye movement desentization and reprosessing (EMDR). Dette er en av de traumebehandlingsmetoder som har god forskningsstøtte og viser et vedvarende resultat. EMDR er en strukturert metode, som har elementer fra kognitiv terapi og avslapningsøvelser. Det brukes bilateral stimulering med øyebevegelser, alternativt auditiv eller taktil stimulering, hvilket minsker følelse intensitet rundt traumeminner og gjør at traumer blir bearbeidet. EMDR kan anvendes både som hovedsakelig behandlingsmetode og integrert i andre behandlingsmetoder. Mer informasjon om EMDR finns på EMDR Norges nettsider: https://emdrnorge.no/hva-er-emdr/
Traumestabiliseringsgruppe
Vi har i 2020 startet opp en traumestabiliseringsgruppe. Dette er et tilbud til pasienter som har traumereaksjoner, og skal være et supplement til individuell behandling. Gruppen har hovedsakelig undervisningsform, med noen øvelser og hjemmeoppgaver. Tilbudet vil bli evaluert etter gjennomføring, og det vil bli vurdert om dette skal bli et fast tilbud ved RuPo Stavanger.
Nettsider med informasjon om tjenester for de som har utfordringer med psykisk helse og rusbruk
Informasjon om Stavanger universitetssjukehus sine tilbud til mennesker med utfordringer knyttet til psykisk helse og rusbruk (helse-stavanger.no)
Pårørendesenteret (pårørendestavanger.no)
N.K.S. veiledningssenter (sanitetskvinnene.no)
A-larm: bruker og pårørendeorganisasjon (a-larm.no)
Oversikt tilbud for mennesker som har rus og psykisk helse utfordringer (helse-stavanger.no)Stavanger kommune informasjon om tilbud for mennesker og pårørende som har utfordringer med psykisk helse og rusbruk (stavanger.kommune.no)
K46 nettside (stavanger.kommune.no)
Helse Vest sin rusforskningsavdeling (korfor.no)
Kompetansesenter rus, Region vest (korus-stavanger.no)