Vår hovedoppgave er nevropsykologisk utredning. Nevropsykologisk utredning består av kartlegging av funksjoner som oppmerksomhet, hukommelse, språk, motorikk, resonnering og egenledelse. Utredningen gjennomføres med standardiserte tester, spørreskjema, observasjoner og nevropsykologisk anamnese.
Utredningen er verken farlig eller vond. Det handler om å gjøre oppgaver, svare på spørsmål, jobbe med papir og penn, peke på bilder osv. Funksjonskartleggingen omfatter evnenivå, oppmerksomhet, språk, visuospatiale ferdigheter, egenledelse, og motorikk.
Ansatte ved avdelingen
Psykologer
Sigrun Einarsdottir –leder
Hilde Taklo
Harald Beneventi
Karen Instebø
Lege
Dr. Dobrinko Socanski
Testteknikker/kontorleder
Mari Bremnes
Utredningsprosessen
Det er hovedbehandleren ved BUP som henviser til oss. Når vi mottar henvisningen setter vi opp forventet måned med testdager (2-3 testdager) og samtale med foreldre/pårørende. Spørreskjema blir ofte delt ut til foreldre og sendt ut til skolen.
I etterkant av testing, samtale og spørreskjema blir det tilbakemeldingsmøte til foreldre/pårørende. Skole, PPT og evt. andre instanser er ofte samme dag også med på tilbakemeldinsgmøte. Barn fra 10 år får tilbud om tilbakemeldingen fra testingen.
I etterkant av denne prosessen skrives den en nevropsykologisk rapport som sendes ut til pasienten, fastlegen og den som har henvist. Oppsummering blir med samtykke fra foreldre noen ganger sendt til PPT/skole.
Hvilke barn blir prioritert for nevropsykologisk utredning
Barn som har kjente skader på hjernen (medfødte eller ervervete), premature barn, barn som har epilepsi, barn som har gjennomgått strålebehandling eller traumatiske ulykker. Barn som har lærevansker (språkvansker eller non-verbale lærevansker) og er under utredning hos BUP og trenger videre utredning.
Noen barn har veldig sammensatt problematikk hvor det kan være vanskelig å stille diagnose, og hvor det kan være viktig differensial diagnostikk å få en nevropsykologisk utredning (f.eks. trauma vs. ADHD, språkvansker vs. ADHD/autsime).
Hva vil resultatet fortelle om barnet ditt
Resultatene av testingen kan bidra i å få bedre forståelse for barnets/ungdommens vansker og sterke sider. Dette kan ha påvirkning hvordan man tilrettelegger for barnet/ungdommen både hjemme og på skolen. Sterke sider er viktig å bruke som ressurs for barnet og utfordringer /svake sider er viktig å tilrettelegge for.
Kognitiv trening
Vi bruker to metoder om kognitiv trening (Robomemo og Nevrofeedback) og ønsker å forske hvilke barn kan ha effekt av denne type kognitiv trening. Per i dag er det barn som har fått diagnosen ADHD og ikke har hatt effekt av medisiner som får prøve ut kognitiv trening hos oss.