bilde av mennesker

WiseAge

by SESAM

WiseAge er en bevegelse som fremmer mulighetene brukermedvirkning i forskning og kunnskapsutvikling skaper i et aldrende samfunn.

​Kan Stavanger og Norge vise resten av verden vei i et aldrende samfunn?

Bakgrunn

I 2050 vil 2.1 milliarder mennesker være over 65 år. Mer enn dobbelt så mange som i dag. Hvordan vil det påvirke samfunn og næringsliv? Hvilke muligheter vil det skape? Hvordan kan forskningen forberede oss på et aldrende samfunn? Hvordan kan forskningen bidra til ny tenkning, ny verdiskapning og nye løsninger? 

SESAM er et regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling ved Stavanger universitetssjukehus. Vi arbeider med forskning, undervisning og nettverksbygging for å bedre eldre sin helse og livskvalitet.

I Stavanger har vi i SESAM etablert WiseAge. WiseAge er SESAM sin plattform for brukermedvirkning og samfunnsengasjement. WiseAge skal legge til rette for å bruke eldres kompetanse og erfaring i forskning og kunnskapsutvikling. Dette for å utvikle forskning som tar utgangspunkt i erfarte problemstillinger. WiseAge arbeider med å involvere brukere i forskning og kunnskapsutvikling i et samfunn der andelen eldre vil vokse og kreve nye måter å arbeide for og med denne gruppen.

WiseAge er en bevegelse som fremmer mulighetene brukermedvirkning i forskning og kunnskapsutvikling skaper i et aldrende samfunn.

Samarbeid

Samarbeid på tvers av disipliner er grunnleggende for SESAM og har vært det fra starten. Vi har forsket sammen med hotellansatte, designere, kokker og teknologer, med brukeren i sentrum. Dette har skapt resultater som har gitt verdi for mange, og økt livskvalitet og mestring for eldre. Potensialet for å oppnå mer er stort - vi opplever at vi såvidt har startet - og vi har mye mer å bidra med.

Stavanger og Norge som globalt knutepunkt?

Stavangerregionen vil ha en større økning av personer over 65 år enn resten av landet, og kjennetegnes med å være innovativ og handlingsorientert. I tillegg er Norge et av verdens rikeste land, med de lykkeligste innbyggerne i verden. Dette gjør at vi også har et ansvar. Ikke bare lokalt, men også internasjonalt i å utvikle modeller for brukermedvirkning i forskning og kunnskapsutvikling. Det er dette WiseAge handler om. Sammen kan vi gjøre Stavanger til et globalt knutepunkt for forskning og kunnskapsutvikling innen eldremedisin.

WiseAge - en bevegelse for å nå mange og skape endring

WiseAge skal være for de over 60 år som ønsker å delta eller bidra i samfunnsdebatten, med håp om å få et bredt utvalg av befolkningen.  Det er derfor opprettet «Alder Samfunn Kunnskap (ASK)! Spør den det gjelder,» som er en database over brukere sitt syn på forsknings- og samfunnsspørsmål og hvordan den enkelte ønsker å involvere seg i WiseAge. Det arbeides systematisk at WiseAge medlemmene skal få mulighet til å ha innflytelse på arbeidet som blir gjort i WiseAge og på SESAM. Det er derfor etablert et eget brukerråd og erfaringspanel.

WiseAge ønsker å skape en bevegelse omkring spørsmålet knyttet til et aldrende samfunn. Vi ønsker å få flest mulig involvert i forskning for å bidra med å skape samfunnsendringer. Vi ønsker å stimulere og inspirere næringslivet til å utvikle nye løsninger med utgangspunkt i forskningen. Vi ønsker å synliggjøre at alle eldre er verdifulle ressurser og kan bidra på forskjellig nivå. Vi vil skape en bevegelse som gjennom forskning og kunnskap utfordrer hva det vil si å bli og å være gammel.

 

WiseAge abeider med å involvere brukere i forskning og kunnskapsutvikling i et samfunn der andelen eldre vil vokse og kreve nye måter å arbeide for og med denne gruppen. Vil du vite mer og finne ut hvordan du kan bli WiseAge medlem? Ta kontakt med oss på mail: wiseage@sus.no eller ring: 51 51 56 19

Nyheter

 • 03.07.2020
  Sommerhilsen fra SESAM

  Vi på SESAM ønsker dere alle en riktig god sommer!

 • 05.05.2020
  Aktiviteter på SESAM i koronaens tid

  Restriksjonene har påvirket aktivitetene på SESAM, men konsekvensene er ubetydelige i forhold til belastningen ellers i helsevesenet, ikke minst på sykehjemmene.

 • 01.04.2020
  WiseAge sin Korona-telefon

  WiseAge har hatt en egen korona telefon hvor folk kunne ringe for å få råd og stille spørsmål vedrørende korona. På grunn av slik smittesituasjonen er i vårt område nå, så blir korona telefonen lagt ned.

 • bilde av mennesker
  29.10.2019
  Velkommen til WiseAge stormøte

  Den 15. november arrangerer SESAM og WiseAge et åpent møte på Sølvberget, Stavanger kulturhus, for alle interesserte.

 • 08.10.2019
  SESAM og WiseAge på Nordic Edge Expo

  Stavanger universitetssjukehus var for første gang på plass med egen dialogstand på Nordic Edge Expo. SESAM og WiseAge stod på sykehusets stand for å møte folk med kunnskap, innsikt og kompetanse, samt å dele det vi jobber med og få innspill utenfra.

 • 21.09.2019
  I dag markeres den internasjonale Alzheimerdagen

  Hvert år den 21. september markeres dagen verden over. På Den internasjonale Alzheimerdagen, synliggjøres blant annet betydningen av å være åpen om sykdommen.

 • Bilde av glade mennesker på seniorlunsj
  22.08.2019
  Fullt hus på Gladmats seniorlunsj

  Flere eldre møte opp på årets Gladmat seniorlunsj på Ostehuset, Domkirkeplassen for å få god mat og underholdning.

 • 01.08.2019
  SESAM: Her er årets praksisprisvinner

  «Det går bedre og bedre dag for dag!» Det synges, sykles, rulles og gåes på Lura bo- og aktivitetssenter om dagen. For sammen skal de nå Lofoten og tilbakelegge 476 kilometer.

 • 20.05.2019
  WiseAge-festival: Åpne foredrag for alle

  Fra 20. til 24. mai går WiseAge-festivalen av stabelen - der både fagpersoner og vanlige folk samles og møter verdensledende forskere innen eldremedisin. I år frir også festivalen til vanlige folk og arrangerer åpne foredrag for alle. 

 • bilde av mennesker i klasserom
  11.03.2019
  SESAM arrangerer forskerskole for brukere

  SESAM arrangerer i år også forskerskole for brukere

 • samling av folk i VIP sal
  18.12.2018
  WiseAge stormøte

  WiseAge stormøte ble holdt 20. november i Stavanger konserthus for alle interesserte.

 • bilde av Ane Haugland
  11.12.2018
  Ny prosjektkoordinator i WiseAge

 • medlemmer i WiseAge brukerrådet. foto
  26.09.2018
  WiseAge brukerråd besøkte Helsehuset i Stavanger

  WiseAge brukerråd besøkte Helsehuset i Stavanger

 • 07.09.2018
  WiseAge-festivalen 2019

  Hold av datoen! WiseAge-festivalen med blant annet internasjonal forskningsdag, SESAM-konferansen og WiseAge-fest blir arrangert 20. – 24. mai.

 • 07.11.2017
  Historisk kick-off for WiseAge

  1. november gikk startskuddet for en bevegelse som skal bidra til at Stavanger skal bli verdensledende innen forskning på en aldrende befolkning. I hovedrollen var rundt 50 godt voksne som fra nå av er medforskere i WiseAge og SESAM.

Ønsker du mer informasjon om WiseAge eller vil du bli medlem i WiseAge. Ta kontakt på mail: wiseage@sus.no eller ring 51 51 56 19

Gjerne følg oss på Facebook: WiseAgebySESAM

Fant du det du lette etter?