Terapeutisk mestring av aggresjon (TMA)

Systematisk arbeid med terapeutisk mestring aggresjon (TMA) er en av årsakene til at bruk av tvang og mekaniske tvangsmidler er kraftig redusert ved psykisk helsevern.

TMA, terapeutisk mestring av aggresjon, ble grunnlagt i 1993 av daværende Rogaland Psykiatriske Sykehus, nå Stavanger Universitetssjukehus (SUS).

I løpet av årene har TMA utviklet seg til et konsept tilpasset sykehusets hverdag og er oppdatert i henhold til lover, nyere forskning og aktuell tematikk. Fra 2009 ble TMA varemerkegodkjent.

Det legges stor vekt på forebygging av aggresjon, og de fysiske teknikkene er utviklet med tanke på å komme ut av situasjoner. Teknikkene skal fungere - og kunne brukes av alle.

TMA-kurset går over tre dager og består av praktisk trening i tillegg til teori. Det er obligatorisk for alle ansatte ved de klinikkene i psykisk helsevern. De fysiske teknikkene som anvendes utgjør om lag en tredjedel av kurset.

TMA grunnkurs

TMA-programmet består i dag av følgende tema:

• Etikk
  • Aggresjonsforståelse