Terapeutisk mestring av aggresjon (TMA)

Systematisk arbeid med terapeutisk mestring aggresjon (TMA) er en av årsakene til at bruk av tvang og mekaniske tvangsmidler er kraftig redusert ved psykisk helsevern.

​Kontakt

Leder: Sølve Braut

TMA konsulenter Lone Viste og Bente Iversen
post.tma@sus.no

​​​​​​​​​​​​​​​
TMA, terapeutisk mestring av aggresjon, ble grunnlagt i 1993 av daværende Rogaland Psykiatriske Sykehus, nå Stavanger Universitetssjukehus (SUS).

I løpet av årene har TMA utviklet seg til et konsept tilpasset sykehusets hverdag og er oppdatert i henhold til lover, nyere forskning og aktuell tematikk. Fra 2009 ble TMA varemerkegodkjent.

Det legges stor vekt på forebygging av aggresjon, og de fysiske teknikkene er utviklet med tanke på å komme ut av situasjoner. Teknikkene skal fungere - og kunne brukes av alle.

TMA-kurset går over tre dager og består av praktisk trening i tillegg til teori. Det er obligatorisk for alle ansatte ved de klinikkene i psykisk helsevern. De fysiske teknikkene som anvendes utgjør om lag en tredjedel av kurset.

TMA grunnkurs

TMA-programmet består i dag av følgende tema:

• Etikk
  • Aggresjonsforståelse
  • Holdning og kommunikasjon
  • Dempende strategier
  • Flerkulturell forståelse
  • Grensesetting
  • Lovverket
  • Erfaringsinnspill
  • Debriefing
  • Praktiske teknikker

Instruktørutdanning TMA

TMA sin instruktørutdanning går over 5 dager.
​Hovedinnhold:

• Gjennomgang av manual
  • Presentasjonsteknikk
  • Instruksjonstrening​
  • Faglig fordypning

For å opprettholde lisensen som instruktør må man hvert år gjennomgå en godkjenning som er av en dags varighet. Lisensen blir gitt for ett år om gangen.