Amming - det for tidlig fødte barnets vei til amming

Å få et barn er en stor omveltning. Et for tidlig født barn defineres som født før 37 svangerskapsuke. Det er nå et lite menneske som vil ta det meste av tiden din. Det er krevende å være mor til et sykt eller for tidlig født barn. Starten og utfordringene rundt amming kan være svært forskjellige. Følelser som angst, stress og utilstrekkelighet er normalt.

​Utskriftsvennlig versjon

​Amming - det for tidlig fødte barnets vei til amming - "melkeveien" (pdf) ​Amming - noen gode råd på veien  (pdf)


Når barnet ditt er sykt eller for tidlig født, har du som oftest ikke mulighet til å amme det i starten. Det tar tid, så ikke bli fortvilet dersom det er vanskelig i starten. Forskning viser at mange mødre til barn som er innlagt på en nyfødt intensiv avdeling klarer å amme sitt barn. Forskning viser og at din tro på å lykkes med amming er viktig.

Morsmelk og amming

Under svangerskapet skjer det forandringer i kroppen, slik at når barnet fødes har brystet forvandlet seg til et melkeproduserende system, avhengig av ulike hormoner . Barnet har allerede øvet en god del på å suge på tommelen og å svelge fostervann før det ble født.
Hormonet som stimulerer melkeproduksjonen heter Prolactin. Hver gang brystet stimuleres av at barnet ammer eller mor pumper seg, øker konsentrasjonen av prolactin i mor`s blod. Prolaktinnivået er høyere under søvn og om natten. Oxytocin frigjøres ved berøring av brystvorten. Dette hormonet får melkecellene rundt melkekjertlene til å trekke seg sammen. Melken renner da ut i melkegangene og ut av brystvorten. Ved bekymringer, smerter osv. produseres hormonet adrenalin. Dette hormonet hemmer produksjonen av hormonet oxytocin, som gjør at melken renner ut av brystet. Adrenalinet brytes fort ned i kroppen, så prøv å slappe av, tenke på noe koselig når du ammer eller pumper
deg. Hvil deg når du kan.

Start stimuleringen av brystene dine så snart du orker etter fødselen, helst innen 6 timer etter fødselen. Dette kan du gjøre ved å stryke på brystvorten, håndmelke eller brystpumpe. Husk rene hender.
Pumpe deg eller håndmelke 8 ganger i døgnet de første 2-3 ukene, deretter kan du redusere til 6-7 ganger i døgnet HVIS du har rikelig med melk. Det er bedre å pumpe hyppig og ikke så lenge, enn å pumpe sjelden og lenge. Forskning viser at minimum 120min.(2 timer) totalt i døgnet gir mer melkemengde. Bruk gjerne dobbelpumping for å spare tid. Viktig å stimulere utdrivningsrefleksen før pumping.

Hvis barnet ditt er veldig for tidlig født eller alvorlig sykt, kan du den første tiden sitte stille og holde på barnet i kuvøsen, de elsker å høre den lave stemmen din, kjenne de varsomme hendene dine, få litt morsmelk på Q-tips. Du pumper deg etter at du har sittet og holdt på barnet ditt. Dette er med på å stimulere til økt melkeproduksjon.

I de første dagene etter fødselen har du råmelk i brystene. Råmelken er full av proteiner og antistoffer som beskytter barnet ditt mot infeksjon (luftveis-, tarm-og urinveisinfeksjon), og beskytter den umodne tarmen. Den melken som produseres av mor til et for tidlig født barnet, er spesielt tilpasset hennes barn. Ta med melken du pumper ned til avdelingen, selv ved lite volum, hver dråpe teller.​

Fant du det du lette etter?