Gruppetilbud for ungdommer med generelle lærevansker eller lett utviklingshemming

Seksjon for habilitering

Habiliteringstjenesten for voksne, HAVO, har i flere år drevet «Mestringskurs» for ungdommer med lærevansker og lett utviklingshemming. Utfordringer gjelder ofte overgangen fra ungdom til voksen, mangel på sosial kompetanse, å takle følelser og manglende mestring av hverdagen.  Innholdet varierer ut i fra sammensetning av gruppen.

Henvisning og vurdering

Aktuelle deltakere vil bli vurdert etter henvisning fra lege eller psykologspesialist
Målgruppen er personer med generelle lærevansker eller lett utviklingshemming i alderen 18 – 25 år som er:

• Motivert for å delta
  • Ønsker å treffe andre i liknende situasjon
  • Ønsker å lære om hvordan takle utfordringer i hverdagen

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Det gjennomføres individuell vurderingssamtale før gruppetilbudet starter.

2. Under

Mål for gruppetilbudet:

• Bevisstgjøring av egen identitet og bli tryggere på seg selv og omgivelsene
  • Bli bedre i stand til å ta egne avgjørelser
  • Øke sosial kompetanse
  • Øke kunnskap om tema som er viktig i overgang fra ungdom til voksen
  • Utveksle erfaringer med andre i samme situasjon

Det er 6-9 deltakere i gruppa med en samling per uke. Hver samling varer fra 10:00 – 14:00.

Samlingene holdes i godt tilrettelagt lokale med oppholdsrom, spiseplass, kjøkken og plass til å samle gruppen for presentasjoner og rollespill. Det er og samlinger med flere aktiviteter utenfor lokalet.

Vi har en fast struktur for dagen med to kursledere og tverrfaglig samarbeid.

Innhold i gruppetilbudet:

• Overgang fra ungdomsliv til voksenliv
  • Trening i sosial kompetans
  • Utdanning og arbeidslivet
  • Positiv tenkning
  • Mestringsstrategier
  • Hvordan forstå seg selv og andre
  • Vennskap og relasjoner
  • Kropp og seksualitet

Pedagogiske verktøy og teoretisk innhold i gruppetilbudet er blant annet basert på programmer for trening av sosial kompetanse som Aggression Replacement Training (ART) og kognitiv terapi.

3. Etter

Gruppelederne og lege i HAVO gjennomfører en individuell tilbakemeldingssamtale sammen med deg og en pårørende. Ved behov for kommunale tjenester og/eller individuell plan vil HAVO bidra til kontakt med kommunen om dette.

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Passord på SMS

Du som ønsker å bruke internett blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding.

Tilgangen du får til internett varer i 24 dager før du trenger å be om nytt brukernavn og passord.

Årsaken til innlogging er krav til sikkerhet i sykehusnettverket og er samme type løsning som finnes på flyplasser og​ hotell.