Barne- og ungdomsklinikken

Hofteleddsdysplasi

Medfødt hofteleddsdysplasi betyr at hofteskåla er flatere enn normalt. Legghodet på lårbeinet får mindre støtte og selve leddet blir ustabilt. Dette kan føre til at leddhodet glir ut av leddskåla (hofteleddsluksasjon), og hofta dermed er ute av ledd. En flat hofteskål antar vi også disponerer for tidlig utvikling av slitasjegikt i hofteleddet.

Innledning

Hofteleddsdysplasi er en tilstand som forekommer hos cirka en prosent av barn født i Norge. Jenter rammes seks ganger hyppigere enn gutter. Hos halvparten er begge hoftene angrepet, og de fleste oppdages i løpet av den første levemåneden og kalles «tidlig oppdagede». Cirka tyve prosent oppdages senere og kalles «sent oppdagede».

Mens behandlingen av den første gruppen oftest er enkel, kortvarig og gir gode resultater, kan behandlingen av de sent oppdagede være mer langvarig og vanskelig. Det medisinsk faglige ansvaret for screening og behandling tillegges som hovedregel Barneklinikken- og ungdomsklinikken frem til barnet er 4 ½ måneder gammel, deretter overtar Ortopedisk avdeling behandlingen og oppfølging av barnet.

Den vanligste årsaken til utvikling av hofteleddsdysplasi er at leddkapselen er mer tøyelig enn normalt. Dette gir mindre stabilitet i leddet og fører til at hverken hofteskålen eller lårbenshodet utvikler seg normalt. Medfødt hofteleddsdysplasi forekommer i forskjellige grader. Dersom lårbenshodet står utenfor hofteskålen, kalles det hofteledds luksasjon. Hvis lårbenshodet nesten står utenfor hofteskålen, kalles det SUB luksasjon. Der lårbenshodet står godt plassert i hofteskålen, kalles det hofteleddsdysplasi uten dislokasjon.
Det er ikke mulig å peke på en enkelt årsak til hofteleddsdysplasi, det dreier seg om flere risikofaktorer - som blant annet arvelige faktorer, seteleie, mekaniske faktorer etter fødselen og andre misdannelser i skjelett/føtter.

Henvisning og vurdering

Alle nyfødte barn ved SUS får undersøkt hoftene med tanke på hofteleddsdysplasi. Dette gjøres av barnelege som rutinekontroll første levedøgn.

  • Dersom denne undersøkelsen viser funn, vil barnet undersøkes videre med ultralyd innen en uke. Hvis ultralyd av hoftene viser hofteleddsdysplasi, startes behandling med Frejkas pute umiddelbart.
  • Ved tvil om resultatet etter den kliniske undersøkelsen, vil det bli gjort ultralyd av hoftene ved fire ukers alder. Ved funn ved ultralyd, vil barnet bli henvist til Barne- og ungdomspoliklinikken samme dag for oppstart av putebehandling.
  • Ved funn ved klinisk undersøkelse, men normal ultralyd - så vil barnet undersøkes med ultralyd igjen ved fire ukers alder. Funnet her avgjør videre oppfølging og eventuell behandling.
  • Ved normal klinisk undersøkelse, stabile hofter og ingen risikofaktorer, følger barnet vanlige helsestasjonskontroller.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

  • Medfødt hoftefeil i familien
  • Seteleie ved fødsel
  • Kliniske funn

Utredning

De første tre til fire månedene er ultralyd standardundersøkelse - i tillegg til klinisk undersøkelse. Senere undersøker en barnet med røntgen - i tillegg til undersøkelse av lege. Barn som blir henvist får vanligvis time til undersøkelse i løpet av en måned.

Legen vil ut fra kliniske funn og ultralyd vurdere om barnet trenger behandling eller ei.
Det er ikke alltid man vil oppdage hofteleddsdyplasi hos nyfødte. Undersøkelse av hofta til barnet vil derfor alltid være en viktig del av legekontrollene på din lokale helsestasjon.

Behandling

Målet med behandlingen er å oppnå korrekt plassering av lårbenshodet i hofteskålen (reposisjon), samt holde det på plass til leddet er stabilt og leddskålen tilstrekkelig utbygd. Hvordan hvert tilfelle skal behandles, avgjøres med tanke på alvorlighetsgrad og alder på diagnosetidspunktet.

«Frejkas pute»

Frejkas pute er en avlang, firkantet pute med avstivet parti ved hofte og bekken. Den festes på barnet med seler over skuldrene og rundt livet. Puten holder barnets hofter ut i 90 graders vinkel og med bena i sprik. Puten tilpasses det enkelte barn, og skal brukes dag og natt til barnet er 4 1/2 måneder gammel. Puten passer når man på hver side får plass til en finger mellom pute og knehase. Når man får plass til mer enn to fingre, må puten skiftes. Vanligvis kan samme putestørrelse brukes i hele perioden. Det finnes ulike puter på markedet, og du vil kanskje oppleve at andre sykehus bruker andre modeller.

Oppfølging

Før behandlingen avsluttes, tas det røntgen av hoftene og barnet får time til kontroll hos ortoped på ortopedisk poliklinikk.

Oppfølging hjemme

Barnet skal ha puten på 24 timer i døgnet - bortsett fra ved stell og bleieskift.

Barnet bør ha lite klær under puten, trøye og strømpebukse eller sparkebukse er nok. Ikke bruk bukser med knapper eller glidelås som kan gnage mot puten. Bruk gjerne trøye med hals eller krage, slik at selene ikke gnager mot halsen.

Benytt gjerne stellene til ekstra kos og hudkontakt, men la ikke barnet være uten pute lenge.

OBS!  Unngå å løfte barnet etter bena ved bleieskift, løft under baken.

La barnet ligge litt på magen på stellebordet ved bleieskift - og oppmuntre barnet til å bruke rygg og nakkemuskler.

Senger og vogner er som regel brede nok, men det kan være vanskeligere med bilsete. Seter beregnet fra 0 til 18 kg foretrekkes. Bilsete, babystol og bæresele kan brukes, så fremt det ikke hindrer sprikestillingen. Det er flere forhandlere av babyutstyr som har utleie av blant annet bilseter. Dette tilbudet kan variere noe fra kommune til kommune.

Behandling med Frejkas pute er ikke smertefullt for barnet.fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

​Koronavirus: Timeavtale eller på besøk hos oss?

Vi har besøkskontroll på sykehuset. Dette gjør vi for å redusere risikoen for smitte blant pasienter og helsepersonell.

Les mer om hvordan du går frem hvis du har timeavtale eller skal på besøk hos oss.

Besøkstid

​Vi har ingen fast besøkstid på 3E/4D. De fleste pasientene har glede av å få besøk; dette avhenger likevel av hvor medtatt barnet er. Søsken som kommer på besøk, bør være på rommet sammen med den som er syk for å unngå for mye uro og eventuell smittespredning i korridoren.

Innleggelse i utlandet

​Dersom barnet har vært innlagt på sykehus i utlandet, eller det er mistanke om infeksjon med multiresistente bakterier (MRSA), er det viktig at vi får beskjed.

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Passord på SMS

Du som ønsker å bruke internett blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding.

Tilgangen du får til internett varer i 24 dager før du trenger å be om nytt brukernavn og passord.

Årsaken til innlogging er krav til sikkerhet i sykehusnettverket og er samme type løsning som finnes på flyplasser og​ hotell.

Kurs og opplæring for pasienter og pårørende

Lærings- og mestringssenteret arrangerer i samarbeid med aktuelle seksjoner på sykehuset, opplæringskurs for pasienter og pårørende innen ulike diagnoser. Disse arrangementene er utsatt på ubestemt tid som følge av koronasituasjonen.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.

Tid for samtale:

Mandag - onsdag:  kl 09.00-11.30
Torsdag: kl 12.30-15.00

Kostnader

Samtalen er gratis

Hvordan ta kontakt for å avtale tid for samtale:

- send epost til: lms@sus.no  Husk å ikke skrive sensitiv informasjon i eposten.
- eller ring Lærings og mestringssenteret: tlf 51 51 30 82

Leke- og aktivitetstilbud

Leketilbudet på barneklinikken er tilrettelagt for at barna skal ha det best mulig. Vi ønsker at barna skal føle seg trygge, og legger stor vekt på å normalisere hverdagen, skape trivsel, og ta vare på den friske siden av barnet. Med god trivsel opplever vi at sykehushverdagen normaliseres. Barnet får mulighet til å ta i bruk ressursene sine selv om de er syke, og resultatet kan være at barna opplever sykehusoppholdet som noe positivt.

På leke- og aktivitetsrommet får barna mulighet for allsidig utfoldelse. For at tilbudet skal bli best mulig, er vi avhengige av et godt samarbeid med barnas foreldre. Lekerommet ligger i enden av avdeling 4D, og er et tilbud til alle barn som er innlagt på sykehuset. Unntatt er barn med smitte, eller sterkt nedsatt immunforsvar. De kan dessverre ikke være på lekerommet, men kan få tilbud om aktivisering på sengerommet.Mattilbud

​Som pasient vil du få matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet serveres måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen.

 I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det serveres fire måltider på avdelingene (frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds). Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød ved St.Svithun hotell (vegg i vegg med sykehuset) serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Psykiatrisk divisjon på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Om du er ute etter et sted å få noe å bite i, lese på, eller sitte ved, så har LYST et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. 

Butikken er åpen hele døgnet.

​Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød ved St.Svithun hotell (vegg i vegg med sykehuset) serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Åpningstid: 11.30-21.00

Snacksautomater

På sykehuset finnes automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Overnatting barne- og ungdomsklinikken

Barnet har rett til å ha en omsorgsperson hos seg under hele sykehusoppholdet, og vi anbefaler at du er hos barnet så mye du kan. Barn som er syke trenger ekstra trygghet og nærhet til sine nærmeste. Foreldre kan være til stede hos barnet hele døgnet.

En av foreldrene blir tilbudt overnatting; på rom sammen med barnet. Vi kan også tilby overnatting for barnet og en voksen på sykehushotellet dersom barnets tilstand tillater det. Personalet ordner dette den dagen barnet blir lagt inn. 

Parkering barne- og ungdomsklinikken

​Parkering for pasienter og pårørende ved barne- og ungdomsklinikken er den samme som for pasienter og pårørende ved resten av sykehuset. Pårørende ved barne- og ungdomsklinikken kan få redusert pris ved parkering utover tre dager.

Skoletilbud

Møllehagen skolesenter har ansvaret for skoletilbudet på sykehuset, og skolesenteret er en del av Rogaland fylkeskommune sitt opplæringstilbud. Skoletilbudet ved Stavanger universitetssykehus innbefatter undervisningstilbud for barn og unge i grunnskole og videregående skole, samt et spesialpedagogisk tilbud til barn under skolepliktig alder.

Hovedskolen ligger i Torgveien like bak Kilden. Noen av elevene våre får undervisning der, og resten har skole i nærheten av eller på sykehuset. Skolerommet ligger i barne- og ungdomsklinikkens avdeling, 4D. Her kan barn og unge innlagt ved alle sykehusets avdelinger delta i undervisningen.
Skole er viktig, for barn og unge, og skolen skal ha fokus på det friske i innleggelsesperioden.

Organisering av skoledagen

Undervisning og timeplan blir under innleggelsesperioden tilpasset den enkelte elev i samarbeid med behandlingspersonell. Mesteparten av undervisningen foregår på skolerommet, men dersom noen må være på rommet sitt kan også undervisningen foregå der.

Det faglige innholdet blir lagt opp i nært samarbeid med kontaktlærer ved nærskolen.
Slik sikrer man at eleven unngår å miste nytt fagstoff som klassen gjennomgår, og eleven får en mulighet til å jobbe parallelt med klassen.

Når en er elev ved sykehusskolen gjelder dette som opplæring på en annen arena etter opplæringsloven. Tilstedeværelsen meldes til nærskolen (også videregående), og eleven får ikke fravær for disse dagene.

Skolens åpningstider:
Mandag- torsdag: 09.00- 12.00 og 12.45- 14.00
Fredag: 09.00- 12.00

Spesialpedagogisk tilbud

Vi har også et spesialpedagogisk tilbud til barn i alderen 0-6 år. Dette gjelder for barn som har kjente utviklingsvansker, eller forsinket utvikling \ spesielle behov. Tilbudet består av kartlegging og rådgiving i forhold til videre tilrettelegging.

Hvem jobber her?

Avdelingsleder: Birgitte Høiby

Undervisningspersonell: Lene Junita Risholt, Kim Levi Tveiten og Ragnhild Jansen Bakkedal

Spesialpedagog for førskolebarna: Hilde Idsøe Sivertsen

Om du lurer på noe, så ta gjerne kontakt med oss på telefon 51518489/ 515182280, eller kom oppom på skolerommet.


 

Sosiale medier

​​For å beskytte barn og personale, er det strenge regler for fotografering på Barneklinikken. Dersom du ønsker å legge ut bilder der andre personer er med, må du huske å spørre først. Tenk gjennom hva du legger ut på internett, og husk at det blir værende der også når barnet vokser opp. For mer informasjon og gode råd se gjerne informasjon fra Datatilsynet og brosjyren «I beste mening»: Bilder av barn på nett| Datatilsynet 

Vannkoppesmitte

​Dersom barnet har vært utsatt for vannkoppesmitte, eller har vannkopper, ber vi deg ta kontakt. Tildelt time må da utsettes.

Fant du det du lette etter?