Øre-nese-hals-avdelingen

Hull på trommehinnen - operasjon

Hol på trommehinna kan oppstå etter infeksjon i øyret, skader eller etter behandling med ventilasjonsrøyr (dren). Hol som ikkje vil gro kan bli lukka ved ein operasjon.Ventetider

Innleiing

Hol i trommehinna kan gi noko tap av høyrsel og det kan renne frå øyret når du er forkjøla. Holet gjer øyret meir sårbart for infeksjonar, for eksempel i samband med bading. I sjeldne tilfelle kan hud utanfor trommehinna vokse inn i mellomøyret gjennom holet og gi infeksjonar og mogleg skade på øyrebein.

Tetting av holet blir kalla myringoplastikk. Det blir gjort for å få tett trommehinne som toler vatn og bading betre, og eventuelt for å hindre at det renn frå øyret. I nokre tilfelle blir det gjort som eit forsøk på å betre høyrsla.

Før

Avgjørelsen om operasjon blir tatt sammen med din private øre-, nese- og hals (ØNH) lege eller via ØNH poliklinikk.

I forkant av inngrepet må det avklares om du har andre sykdommer eller om du bruker medisiner som kan ha betydning for operasjonen eller narkosen. Dersom du bruker blodfortynnende medisin, må det avklares med din fastlege om du kan slutte med disse før operasjonen. Det må også foreligge en hørselstest.

Operasjonsdagen

Dusj med hårvask hjemme, eventuelt kvelden før.

Bruk eventuelt Emla-bedøvelseskrem på begge håndrygger cirka en time før oppmøte. Kremen bedøver området hvor narkosemiddelet settes.

Du møter fastende på Dagkirurgi Øst til avtalt tid. Her møter du personell som tar imot deg, og du får utdelt sykehusklær og seng. Vi har låsbare skap til dine personlige eiendeler.

Vær forberedt på at det kan bli noe venting før det er klart til operasjon.

For å redusere smerter etter operasjonen, vil eldre barn, ungdom og voksne få smertestillende medisin før operasjonen. Yngre barn får smertestillende medisin under operasjonen.  
Under

Tidsperspektiv: 30 minutter til to timer

Operasjonen blir utført i narkose eller lokalbedøvelse og gjøres nå ofte endoskopisk, det vil si med kikkhullskirurgi gjennom øregangen. 

Noen ganger lages det et snitt bak øret eller i øregangen for å komme til. Som regel hentes det enten brusk, bruskhinne eller muskelhinne fra ytre øre som brukes til å tette trommehinnen. Dette legges innenfor hullet på trommehinnen. Transplantatet støttes opp med små gelantinsvamper i mellomøret og tampong/bandasje i øregangen.

Operasjonen varer fra 30 minutter til to timer.

I den første tiden etter operasjonen kan du oppleve bobling eller lyder i det opererte øret. Dette er normalt og kommer som følge av at gelfoam absorberes. 

Vanligvis er det lite smerter etter inngrepet. Men har du behov for smertestillende medisin, kan Paracetamol (Paracet, Panodil, Pinex) brukes. Disse kjøpes reseptfritt på apoteket.Etter

Restitusjon: 3-4 uker

Etter operasjonen må du observeres i to til tre timer før du kan reise hjem.

Sykemelding eller fravær fra barnehage/skole: En til to uker

Sykemelding blir utlevert før hjemreise. Foreldre til barn som er blitt operert, har rett til pleiepenger fra dag en. Lege fyller ut søknadsskjema før hjemreise. Fraværserklæring til skole blir utlevert før hjemreise.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Kontroll og oppfølging

Du kommer til kontroll etter to til tre uker (avhengig av type operasjon) hos legen som har operert deg. Bandasje og sting fjernes. Hørselstest tas cirka tre måneder etter operasjonen.

Aktivitet

Du må ikke løfte tungt eller bøye deg til gulvet de første tre uke. I disse tre ukene må du også unngå fysisk aktivitet som øker puls og blodtrykk.

Andre forholdsregler i tiden etter operasjonen

Du må unngå å snyte deg kraftig de første to ukene etter operasjonen. Du kan heller ikke reise med fly de første to ukene etter operasjonen.

Dusj eller bad

Du kan dusje med hårvask, men unngå å få vann i området rundt det opererte øret. Ver merksam

9 av 10 operasjonar er vellukka med tanke på tetting av trommehinna.

Det er 85 % sjanse for uendra eller betre høyrsel. Det er ein liten risiko for dårlegare høyrsel.

Øyret kan stå litt meir ut på den opererte sida. Følesansen på ytterøyret blir ofte noko endra.

Det er ein svært liten risiko for skade av ansiktsnerve eller balanseorganet. Smaksnerva til deler av tunga går gjennom mellomøyret og kan i sjeldne tilfelle bli skada. Det kan også i sjeldne tilfelle oppstå infeksjonar eller bløding etter inngrepet.

Viss du får smerter i eller renning frå øyret eller føler deg svimmel, ta kontakt med sjukehuset.

Kontaktinformasjon

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Kart

Parkering Våland

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Pasientreiser

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Helse Stavanger har beredskapsplaner for å ivareta pasienttransport under covid-19. Under pandemien oppfordres det til å bruke eget kjøretøy til og fra behandling hvis det er mulig. Dersom reisen er over ti kilometer hver vei, dekkes tilleggsutgifter som parkering, bom og bilferge uten krav til dokumentasjon. For reiser under ti kilometer, dekkes utgifter hvis behovet er dokumentert av behandler. ​

Taxi

Ikke langt fra hovedinngangen finner du en taxiholdeplass, der det som regel står ledige biler. Dersom det trengs, er våre ansatte i resepsjonen tilgjengelige 24 timer i døgnet og kan bestille taxi til deg.

Tog

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

​Korona: Timeavtale eller på besøk hos oss?

Vi har har fremdeles enkelte smittevernstiltak for å redusere risikoen for smitte til sårbare pasienter og våre medarbeidere.

Les mer om hvordan du går frem hvis du har timeavtale eller skal på besøk hos oss.

Besøkstider

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang:

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Kurs og opplæring for pasienter og pårørende

Lærings- og mestringssenteret arrangerer i samarbeid med aktuelle seksjoner på sykehuset, opplæringskurs for pasienter og pårørende innen ulike diagnoser. Disse arrangementene er utsatt på ubestemt tid som følge av koronasituasjonen.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.

Tid for samtale:

Mandag - onsdag:  kl 09.00-11.30
Torsdag: kl 12.30-15.00

Kostnader

Samtalen er gratis

Hvordan ta kontakt for å avtale tid for samtale:

- send epost til: lms@sus.no  Husk å ikke skrive sensitiv informasjon i eposten.
- eller ring Lærings og mestringssenteret: tlf 51 51 30 82

Mattilbud

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Fant du det du lette etter?