Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling, ASK

Habilitering ved alternative og supplerende kommunikasjonstiltak hos barn og unge

ASK står for Alternativ og Supplerende Kommunikasjon, og er et tilbud til barn og unge (0-17 år) med medfødt eller ervervet nevrologisk sykdom eller funkjonshemming og andre tilstander med tilsvarende symptomer.
Målgruppen er barn og unge (0-17 år) med medfødt eller ervervet funksjonsnedsettelse, skader i nervesystemet eller bevegelsesapparatet.

Henvisning og vurdering

Ved behov for bistand i forhold til utredning og tiltak innen ASK:

  • For de barna som ikke allerede er utredet ved barne- og ungdomshabiliteringen, men som tilhører målgruppen, kan PPT henvise via fastlege etter gjeldende prosedyrer.
  • For barn og unge som er utredet og har medisinsk oppfølging fra barne- og ungdomshabiliteringen, kan PPT henvise saker til Inntaksteam v/Barne- og ungdomshabilitering. Merk med ASK konsultasjonsteam.
Innholdet kan være:
  • "Lavterskel tilbud" Avgrenset drøfting/evaluering av tiltak, "er vi på rett vei?"
  • Drøfting/veiledning av tiltak der det er behov for et samarbeid over tid. Det settes opp en forpliktende fremdriftsplan (gjensidig kontrakt mellom kommunen og barne- og ungdomshabilitering, i en tidsbegrenset periode)
  • Veien videre - drøfting av evt. videre henvisning til andre instanser (NAV, StatPed etc.)

Vi ønsker at dere beskriver barnets nåværende kommunikasjon. Før henvisning kan disse punktene være nyttige å gå gjennom, slik at konsultasjonsteamet får en beskrivelse av hva dere ønsker hjelp til:

  • Valg av alternativ kommunikasjon
  • Hvordan komme i gang med ASK?
  • Hva er neste steg?
  • Usikkerhet i forhold til barnets fin-/grovmotorikk (med tanke på valg av ASK)
  • Usikkerhet i forhold til barnets kognitive evner (med tanke på valg av ASK)

Før

For at «rett hjelp, til rett tid» skal kunne gis, er det viktig at dere som har ansvar for barnet vurderer behovet for bistand. (Jmf.Samarbeidsavtale om behandlingsforløp for habilitering, delavtale nr.2b,.)

Under

Barne– og ungdomshabilitering skal bistå kommunen i en habiliteringsprosess for barn og unge innen helse (ikke opplæring), ved «omfattende kommunikasjons- og språkvansker i målgruppen». (Jmf.Habilitering av barn og unge i Spesialisthelsetjenesten: Prioriteringsveileder: Veiledertabell, nov.2015)

Etter

Kontakt

Langflåtveien 5 Barne- og ungdomshabilitering (HABU)

Kontakt Barne- og ungdomshabilitering (HABU)

Oppmøtested

Du finner oss på Mariero. Åpningstiden vår er mandag til fredag kl 0800-1500.
Resepsjonen er i 2. etasje.

Grått murbygg

Langflåtveien 5

Langflåtveien 5, 4017 Stavanger

Transport

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Ta med nødvendig utstyr og hjelpemidler. F.eks forflytningseil, briller, ortoser/skinner, kommunikasjonshjelpemidler etc. Ta med shorts/tights og t-skjorte dersom du skal til undersøkelse hos lege, fysioterapeut og ergoterapeut.

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.