MR barn

Avdeling for radiologi

MR er ei forkorting for magnetisk resonans, kor man bruker eit magnetfelt og radiobølger til å lage bilde av kroppen.

Innleiing

MR kan brukast til å avbilde blant anna hjernen og resten av nervesystemet, skjelettet, bindevev, blodårer og indre organ.

Under ei MR-undersøking ligg ein i ein tunell med eit kraftig magnetfelt rundt, som saman med radiobølger brukes for å lage digitale bilde av kroppen. Det brukes ingen røntgenstråling. Ein må ligge heilt i ro over tid, derfor må mindre barn i narkose.

Før

Førebuing heime

Det kan være lurt å snakke med barnet om det som skal skje. MR-maskina er stor og lagar høge lydar. Dette kan verka skremmande, men det gjer ikkje vondt.

Mor / far kan bli med inn i rommet, stå nært barnet, og holde på det, men kan ikkje bli med inn i sjølve maskina / tunellen. Om barnet uroar seg for å ligge i MR maskina, er det mogleg å komme på besøk til oss på forhand. Dette kan verka tryggande på enkelte barn, slik at ein kanskje kan klare å gjennomføre undersøkinga utan narkose. Dersom de ønsker å komme på besøk må ein avtale med MR avdelinga forhand, sjå kontaktinformasjon lenger nede på sida.

Her kan du sjå ein film om Silje, som skal undersøkast med MR. Filmen er laga ved Akershus universitetssykehus. Det ser ikkje heilt likt ut hos oss, men maskina er den same, og forholda er svært like.

 

På sjukehuset ser ein også andre sjuke menneske, og dette kan gjera stort inntrykk på barn. Snakk gjerne om det på forhand.

På grunn av det sterke magnetfeltet må tilvisinga innehalde informasjon om barnet har:
 

  • Pacemaker
  • Er operert i hjerne, auge, øyre eller hjarte
  • Operert inn metall i kroppen (f. eks. klips på blodkar i hjernen, choclea implantat)

Ut frå desse opplysingane vurderer legane ved avdelinga om undersøkinga kan gjennomførast.

Narkose

Barn som ikkje kan ligge stille i MR-maskina må ha narkose. Det er tilvisande lege som avgjer om det er behov for narkose, i samråd med foreldre.

Ved narkose må barnet faste på forhand. Ein møter på barneadvelinga, og får innlagt ein veneflon. Det blir lagt på bedøvingskrem på forhand for at det skal gjere mindre vondt. Barnet vert køyrt til undersøkinga i seng, og har på sjukehusklede. Mor og far følger med.

Les mer om narkose og faste hos barn.

Under

Før ein kan komme inn i rommet med MR-maskina må alle lause metallgjenstandar, klokke, telefon og andre verdigjenstandar fjernast, og leggast i ei oppbevaringsboks. Det er fordi dei kan bli øydelagde av magnetfeltet eller øydelegga magneten.

Høyreapparat kan bli påverka av magnetfeltet og må også fjernast før undersøkinga.

Ein får sjukehusklede som ein skal ha på seg.

Under undersøkinga ligg barnet på eit bord som blir køyrt inn i tunnelen i MR maskina. Tunellen er open i begge endar. Mor eller far kan bli med inn i rommet, men ikkje inn i maskina.
 
Medan undersøkinga varer høyrest ein høg bankelyd i maskina. Barnet har på høyrselsvern som dempar lyden. Ein kan også høyre på musikk dersom ein vil.
 
Personalet går ut av undersøkingsrommet, men dei kan sjå og følge med på barnet gjennom eit vindauge og via kameraovervaking. Dersom barnet er i narkose er også anestesilege og sjukepleier til stades og overvaker barnet.
 
Undersøkinga tar frå 30 til 60 minutt, alt etter kva som skal undersøkast.

Dersom barnet er i narkose tar det lengre tid: 1-1,5 t på MR avdelinga, i tillegg kjem forberedelse til anestesi, samt oppvakning.

MR-undersøking og bruk av kontrastmiddel

Av og til kan det vere nødvendig å gi MR-kontrast i ein veneflon. MR kontrast brukast bare etter nøye medisinsk vurdering. Hos barn som er i narkose vurderer ein behovet etterkvart. For barn som ikkje er i narkose, vil ein som regel vite det på forhand, og vi gir ikkje kontrast til barn som ikkje er forberedt på det. Dersom ein veit at ein skal ha kontrast kan ein smøre ein bedøvingskrem på innsida av begge olbogar. Kremen kan kjøpast på apoteket og heiter Emla eller Tapin.

MR-kontrast gir svært sjeldan biverknader i form av allergiske reaksjonar.

For pasientar med sterkt redusert nyrefunksjon kan det oppstå alvorlege biverknader etter bruk av MR-kontrast.  Det vert tatt særlege omsyn til denne pasientgruppa, og nyrefunksjonsprøver skal vere tatt på forhand.

Etter

Dersom barnet har vore i narkose må det overvakast etterpå, til det er vakent, har fått i seg drikke/mat og har tissa.

Resultatet av undersøkinga

Ein lege ved radiologisk avdeling granskar bilda og lagar ein skriftleg rapport. Rapporten sendes til tilvisande lege, som regel innan ei til to veker. Bilda og rapporten vert lagra i datasystemet vårt.

Er barnet innlagt på sjukehuset vil resultatet av undersøkinga blir gitt av legen dagen etter. 

Kontaktinformasjon

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Kart

Pasientreiser

​Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise.

Ta kontakt med Pasientreiser på telefon 91505515 hvis du skal bestille reise eller har spørsmål.

https://helse-stavanger.no/avdelinger/pasientreiser/om-pasientreiser

Taxi

Ikke langt fra hovedinngangen finner du en taxiholdeplass, der det som regel står ledige biler. Dersom det trengs, er våre ansatte i resepsjonen tilgjengelige 24 timer i døgnet og kan bestille taxi til deg.

Tog

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS
Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS ligger om lag en times kjøring fra Stavanger. Nærmeste togstasjon er Egersund stasjon. Fra sentrum kan du ta buss eller drosje.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Passord på SMS

Du som ønsker å bruke internett blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding.

Tilgangen du får til internett varer i 24 dager før du trenger å be om nytt brukernavn og passord.

Årsaken til innlogging er krav til sikkerhet i sykehusnettverket og er samme type løsning som finnes på flyplasser og​ hotell.

Mattilbud

​Som pasient vil du få matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet serveres måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen.

 I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det serveres fire måltider på avdelingene (frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds). Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød ved St.Svithun hotell (vegg i vegg med sykehuset) serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Psykiatrisk divisjon på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Om du er ute etter et sted å få noe å bite i, lese på, eller sitte ved, så har LYST et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. 

Butikken er åpen hele døgnet.

​Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød ved St.Svithun hotell (vegg i vegg med sykehuset) serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Åpningstid: 11.30-21.00

Snacksautomater

På sykehuset finnes automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Parkering Våland

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Du finner også parkeringsplasser for besøkende på sykehusområdet. Når du parkerer må du trekke parkeringsplapp og betale på forhånd. Ved avreise før antatt parkeringstid kan du trekke kortet for å avslutte parkeringen.

Husk å beregne nok parkeringstid. Det kan være noe ventetid ved sykehuset.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering

Fant du det du lette etter?