Undersøkelse

Utredning hudsykdommer

Fastlege eller annen lege kan henvise deg til hudavdelingen for utredning av allergi eller hudsykdom. Når du møter til timen vil lege gå gjennom sykehistorien, din familiehistorikk innen allergi eller hudsykdom og annen medisinsk informasjon i tillegg til henvisningen.

Alle de vanligste prøvene du skal gjennomgå ved utredning er enkle inngrep som krever lite etterarbeid og du kan reise hjem etterpå.

Før

Det er viktig at du informerer legen om eventuelle allergier du har før du skal ta prøver. Til noen av prøvene blir lokalbedøvelse, desinfiserende vaskemiddel, og plaster brukt. Basert på hvilken sykdomskategori du er henvist for, kan det bli aktuelt å ta biopsi, blodprøver eller avskrap av huden.

Under

Biopsi

Noen ganger tar vi hudbiopsier i forbindelse med utredning av hudtilstander. Du får lokalbedøvelse i området det skal tas prøve fra. Deretter fjerner vi en liten bit av huden, som sendes til laboratoriet for analyse. I de fleste tilfeller er det ikke behov for å sette sting etter at prøven er tatt, og området gror fint av seg selv. I forkant av en biopsi må du informere om eventuelle redsler eller allergier du har. Det er ikke uvanlig å være redd for sprøyter eller inngrep generelt.

Blodprøver

Blodprøve kan tas ved laboratoriet på sykehuset. Du kan også ta blodprøve hos fastlegen. Noen typer blodprøver kan ikke bli tatt utenfor sykehuset, da de krever spesiell oppbevaring i laboratoriet.

Hudavskrap

Hudavskrap blir ofte tatt hvis hudlegen mistenker sopp, skabb eller andre infestasjoner i huden. Det tas også gjerne hudavskrap til bakteriedyrkning. Dette er enkle prosedyrer, og du får ingen ubehag i etterkant.

Etter

Etter en biopsi bør man være forsiktig med å trene og å bade i offentlig bad til såret er grodd. Det er viktig holde området tørt det første døgnet. Hudlegen vil informere deg om eventuelle ytterligere forhåndsregler under timen.

Kontakt

Department of Dermatology and Venereology

Kontakt Department of Dermatology and Venereology

Oppmøtested

Hudavdelingen finner du i andre og tredje etasje i "Prixbygget" i Bekkefaret (Hjalmar Johansensgate 2). Det er kun et par minutter å gå fra hovedinngangen til Stavanger universitetssjukehus.

Transport

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer, tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis.

​For å få behandling hos hudavdelingen trenger du henvisning fra lege. Dersom du har (eller har mistanke om) kjønnssykdommer, kan du ta kontakt på telefon 915 80 241 uten henvisning.

Les mer: Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner