Vinner av Linda Buettners praksispris 2015

Tasta sykehjem vant Linda Buettners praksispris 2015 for hvordan de ivaretar tro og eksistensielle spørsmål i en skjermet avdeling. Her er deres fortelling.

​Hvordan møte åndelige behov hos personer med demens?

På lysandakter i avdelingen deltar de beboerne som vi vet har glede av det. Det blir ikke lagt vekt på forkynning, men gjenkjennelse. Mange opplever at barnetroen, som har vært noe trygt, blir bekreftet. Når presten f.eks. spør dem om de husker tiden på søndagsskolen, nikker de og smiler. "Skal vi syne Min båt er så liten, kanskje?" spør presten. Så nikkes det rundt om. Det blir mye sang på disse andaktene, salmene kan de. Det er gjenkjennbart. Da de gikk på skolen, pugget de salmevers. I andakten tenner presten et lys for hver enkelt beboer ved å hente flamme fra det store Kristus-lyset. Hun får blikkontakt med hver enkelt og sier navnet deres. Mange blir tydelig glade og takknemlige i dette øyeblikket.

bilde av et kors og alter

Foto: Joshua Eckstein

Andakten er en rolig og fin stund. Etter et lite postludium sitter de helt stille. Presten går rundt og tar hver og en i hendene og takker for nå. Men de blir sittende en stund til før personalet forsiktig tar dem inn til middagsbordet. Dette er en aktivitet som gir ro i avdelingen. Pasientene ser tilfredse ut. Vi ser at det gjør dem godt.

En pasient vandrer mye og er kontaktsøkende. Han har gått på bedehuset hele sitt liv. Når han får se på en andakt på iPad, roer han seg.