Vinner av Linda Buettners praksispris 2018

Positiv miljøbehandling

Tananger bo- og hjemmetjenester ved Milan Stanisic og ABC miljøbehandlingsgruppen vant Linda Buettners praksispris for 2018.

bilde av to personer som vasker bil
Tananger bo- og hjemmetjenester

Tananger bo og hjemmetjenester består av hjemmetjeneste, sykehjem, dagsenter og aktivitetssenter. Sykehjemmet har 4 bofellesskap for personer med demens og 2 somatiske avdelinger med tilsammen 42 plasser.

Tiltak

Etter fordypning i demensomsorgens ABC- miljøbehandling, startet vi opp med to svært positive aktiviteter, dans og bilvask.

Dans på sykehjemmet

Beboere ved alle tre avdelinger samles hver torsdag kl. 17.30 i husets aktivitetsstue. Musikken startet allerede før kl. 17.30, slik at det kribler i dansefoten med det samme. Rullator blir erstattet med en pleiers hender. Rullestolbrukere får svingt seg, men også med rolige perioder med kun arm dans/bevegelser.

Bilvask

Da vi også har yngre personer med demens på avdelingene som gjerne er fysisk spreke og trenger utfordringer, ville vi prøve bilvask. Dette er vi nå godt i gang med, og når solen skinner er dette en fantastisk aktivitet både for pasienten og hjelperen. Den som får vasket bilen, betaler en symbolsk sum som går til innkjøp av svamper og vaskemidler. Vaktmester på huset ordnet med vannslange til oss og fant en passende plass.

Vi er glade for at våre beboere får mulighet for samvær, sosial kontakt, fellesskap og aktivitet i høyere grad.

Milan Stanisic

Virkning av tiltaket

Dansen er en positiv opplevelse samt et avbrekk i vanlige rutiner. Gleden og smilene smitter, og alle hygger seg. Flere av beboerne benytter anledningen til å pynte seg litt ekstra.

Aktiviteten med bilvask er helt klart en aktivitet som gjør at pasienten føler mestring i hverdagen.

Begge aktiviteter viser at miljøbehandling skaper glede og øker livskvalitet.