Det anbefales sterkt å bruke Adobe Reader for å lage scenarioer i denne interaktive PDF'en. Du kan laste Adobe Reader her.
Det vil også komme rene digitale verktøy etterhvert, men i første omgang bruker vi interaktiv PDF i A4 format som gjør det enkelt å fylle ut digitalt eller for hånd, lagre og printe ut.
For å få best utbytte av mulighetene som ligger i interaktiv PDF anbefaler vi at du bruker Adobe Reader og ikke nettleseren din.

BAKGRUNN (behov) FOR SIMULERING:
All simulering bør ta utgangspunkt i et konkret behov. Eks. innføring av nye verktøy, med utgangspunkt i avviksmeldinger, innspill fra samfunnet osv.

KATEGORI: Medisinsk, psykiatri, etikk, kirurgi etc

TEMA:
Akutt blødning, kommunikasjon etc

LÆRINGSMÅL:
3-4 konkrete læringsmål. Det bør i alle scenarier være noen ikke-tekniske ferdigheter (eks teamledelse, rollefordeling, closed loop kommunikasjon osv). Dersom noen yrkesgrupper har egne læringsmål som skal oppnås (eks. LIS), er det fint å ta de med.

MILJØ:
Hjemmemiljø? Akuttmottak? Operasjon? Venterom?
MARKØR / SIMULATOR:Simulator, klær, sminke. Se eget skjema.
MEDIKAMENTER: Monitor, hjertestarter, IV-stativ, innkomstjournal
UTSTYR / DOKUMENTER:IV-væske, antibiotika, smmertestillende etc.
INFORMASJON TIL DELTAKERE: Skriv informasjon som er viktig for fasilitatoren og evt. operatøren å vite om.
- Hvilke deltakere (kompetanse) trenger deltakerne.
- Er deltakerne mono- eller flerprofesjonelle.
- Hvordan er scenariet tenkt å utvikle seg (skal pasientens tilstand forverres, evt. forbedres).
- Hvor lenge har fasilitator sett fro seg at scenariet varer.
- Hvilke tiltak gir bedring.
INFORMASJON TIL DELTAKERE (ISBAR):
Gi deltakerne den informasjonen de ville hatt tilgang på i en reel situasjon. Strukturer gjerne rapporten etter verktøyet ISBAR som er anbefalt i pasientsikkerhetsprogrammets «tidlig oppdagelse og rask respons av forverret somatisk tilstand.
Se video her
TIPS TIL DELTAKERE
Dersom simuleringen ikke går den veien det var tenkt, kan det komme innspill som setter deltakerne på rett spor (eks. et blodsukkersvar, en telefon fra lab, en beskjed fra pårørende etc.)
FORVENTEDE TILTAK / KRITISKE HENDELSER
Hvilke tiltak er det forventet at deltakerne utfører.
Er det noen spesielle øyeblikk underveis i scenariet du som fasilitator må følge ekstra godt med på (Hva skal du se etter). Eks. handover, fange opp fallende bevissthet.