– Oppsøk hjelp og prøv å møte det du er redd for

Mange unge sliter med angst. Få får hjelp. Beskjeden fra eksperten er klar: Snakk med fastlegen din, helsesøsteren på skolen eller andre hvis du strever med angst.

ungdom.jpg 

– Angst er en ubehagelig følelse som kan minne om frykt. Det er imidlertid en viktig forskjell. Mens frykt er en følelse vi trenger for å overleve, er angst oftest bekymring over ting som ikke utgjør en reell fare, forklarer Jon Fauskanger Bjåstad, psykologspesialist ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Usikker på forskjellen?
Her er et eksempel: Hvis det starter et snøskred i nærheten av deg når du går på ski, så vil fryktfølelsen få i gang kroppen og pumpe blod til musklene - sånn at du kommer deg unna. Hvis du skal holde en presentasjon foran andre mennesker, kan du føle det samme - selv om dette egentlig ikke er en farlig situasjon for deg. Det kaller vi angst.

Angst vanlig blant unge

Alle kan kjenne på angst av og til. Hvis angsten påvirker hverdagen og trivselen din, så har du trolig behov for hjelp. Minst en av ti ungdom har en angstlidelse, og det er mange som aldri oppsøker hjelp.

– Personer som opplever angst vil ofte prøve å unngå det de er redd for. I behandlingen lærer du derimot å oppsøke det du er redd for gradvis. Hvis du opplever angst over lenger tid, så ikke vær redd for å snakke med fastlegen din, helsesøster eller andre om hva som plager deg, fortsetter Bjåstad og understreker:

Få hjelp og bli frisk

– For du kan få hjelp, er den klare meldingen fra psykologspesialisten som er prosjektleder for et forskningsprosjekt om angstbehandling for barn og unge ved SUS.
                                  ​
Gladmeldingen er at mange unge får god hjelp til å bli kvitt angsten sin gjennom behandling. Det er viktig å få hjelp så tidlig som mulig. Angstlidelser vil ubehandlet kunne følge unge inn i voksenlivet og føre til tilleggsvansker på en rekke områder.

 
Les mer om hv​a SUS kan hjelpe deg med på BUPAs sider.​​

Dette kan SUS hjelpe med:

  • Stavanger universitetssjukehus gir unge med angstlidelser behandling.
  • En metode som tilbys er kognitiv atferdsterapi - en veldokumentert behandling for angstlidelser. Det betyr samtaleterapi der du lærer om regulering av følelser, hvordan du identifiserer og endrer tankemønstre som påvirker angsten, og du får trening i å gradvis oppsøke og mestre situasjoner som fremkaller angst.
  • SUS har også et eget team som jobber spesielt med behandling av tvangslidelser.​