115 kunstnere meldte seg til speeddate med SUS2023

Et overveldende antall kunstnere har meldt interesse for kunstplanene for det nye sykehuset i Stavanger. Nå har kuratorene gjennomført de to første dagene med korte kunstnermøter.

46839287474_d0692ef303_o (1).jpg

Kunstner og kurator ser på ulike kunstverk

Det er KORO, Kunst i offentlige rom, som har ansvar for kunsten til det store sykehusprosjektet i Stavanger. Hele 35 millioner kroner er satt av til kunst.

- Vi ble litt overveldet av den store interessen for invitasjonen vi sendte ut. Det er rett og slett imponerende at så mange har kommet på banen, sier en av kuratorene fra KORO, Marte Danielsen Jølbo.

De 115 kunstnerne var booket inn til korte, individuelle møter på 15 minutter for å presentere seg selv og et eller to prosjekter eller kunstverk.
Målet for kuratorene var å skaffe seg et bredt inntrykk av det som rører seg, ulike kunstnerskap og forstå hvilke ressurser som er tilgjengelig i Stavangerregionen.

- For oss som kuratorer var det nære og gode møter med den enkelte kunstner. Opplegget funket bra, og det var også tilbakemeldingen fra kunstnerne, opplyser Jølbo.

Kunstnere har meldt inn at de setter pris på at prosjektet har en åpen og demokratisk prosess som også gir muligheter for de som «går under radaren».

- Vi jobbet to hele dager og rakk å møte 80 kunstnere. Møtene gir et godt overblikk og en bredere forståelse over det som rører seg i kunstmiljøet i regionen. Både godt etablerte kunstnere og andre som er mer ukjente var med på «speeddaten», sier Jølbo.

32620543687_40a790041b_o.jpg

Fra venstre: Behnaz Faramarzi (kunstner) og Marte Danielsen Jølbo (kurator)

Møtene ble gjennomført på Rogaland Kunstnersenter på Nytorget i Stavanger. Kuratorene kommer til å kalle inn til et nytt møte før sommeren for å gjennomføre resten av møtene med kunstnerne som meldte sin interesse.

- Det ble to dager stappfulle av gode møter og du kan trygt slå fast at det var travelt. Nå skal vi ta oss tid til å konkretisere og tenke videre på hvordan vi skal jobbe med kunst i det nye sykehuset, sier Danielsen Jølbo.

Grunnlaget som kuratorene nå skaffer seg, blir brukt i den videre utviklingen av planene for hvordan kunst skal brukes i det nye sykehuset.

KORO anslår at de vil ha flere ulike måter å jobbe på. Trolig vil noen kunstnere bli invitert inn til å utsmykke spesielle deler av bygget, noen konkurranser vil bli utlyst og noen verk vil bli direkte innkjøpt.

- Nå sitter vi med sterke og gode inntrykk av mange dyktige kunstnere. Vi er takknemlige for at så mange ønsker å dele sine arbeider og å bruke tid med oss, sier Danielsen Jølbo.

Stavanger universitetssjukehus bruker 35 millioner kroner til kunst av det nye sykehusbygget på Ullandhaug. Som et offentlig bygg er det en forpliktelse å bruke penger til utsmykning. Målet er også å gjøre bygget til et godt sted for pasienter og medarbeidere å være.