Avklaringsmottaket gir pasientene raskere hjelp

Pasienter med lav hastegrad, såkalte grønne eller gule pasienter, har på travle dager måttet vente lenge på hjelp tidligere. Nå får de rask og god behandling i det nye avklaringsmottaket på akutten ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Adm.dir. under åpningen.

Avklaringsmottaket ble åpnet av blant annet administrerende direktør ved SUS, Inger Cathrine Bryne, tirsdag formiddag.

Bilde av fire sus-medarbeidere i avklaringsmottaket.

Dette er det nye avklaringsmottaket ved Mottaksklinikken på SUS. Fra venstre ser du Mari Foros Hage, vakthavende lege i avklaringsmottaket, Aslaug Skauen, avdelingssjef på Mottaksklinikken, Anita Sandmo Lyngøy, prosjektleder for avklaringsmottaket og overlege ved OBA og Diagnostisk senter og Tor Einar Strandberg, avdelingssykepleier ved akuttmottaket.

– Vi har laget et team med en sykepleier og lege som jobber sammen om disse pasientene. Dette er pasienter som ofte må vente lenge når de kommer inn til oss, fordi deres tilstand ikke er så akutt alvorlig sammenlignet med de andre som kommer inn. Noen ganger har de måttet vente urimelig lenge, og det har vi gjort noe med nå, sier Anita Sandmo Lyngøy, prosjektleder for avklaringsmottaket og overlege ved OBA og Diagnostisk senter.

Tirsdag var det offisiell åpning av avklaringsmottaket på SUS - med snorklipping, kakefeiring og fine og velfortjente ord.

Ventetiden for pasientene har gått ned

Konseptet har allerede vært i drift i noen uker nå. Pasientflyten i akuttmottaket går bedre etter dette prosjektet ble innført, for det avlaster dermed trøkket ellers i avdelingen. ​

De mest aktuelle pasientene for dette er de "grønne" og "gule" som kan gå inn selv til avklaringsrommet.

​– Så langt ser vi at det virker. Vi ser at tidspunktet med høyest aktivitet i akuttmottak har forskjøvet seg fra ettermiddag/kveld til tidligere på dagen. Tallene viser også en nedgang i oppholdstid for de "grønne" og "gule" pasientene i løpet av de siste ukene. Nå blir de tatt med til et eget rom, der lege og sykepleier finner ut i godt samarbeid av hva som feiler dem og hvordan videre forløp skal være. Det handler om å finne rett behandlingsnivå, forklarer Sandmo Lyngøy.

Pasienter og medarbeidere mer fornøyd

Dette bygger også videre på kompetanse i front i mottaket. Det er de mest erfarne LIS-legene som gjør denne jobben.

​– Både vi og pasientene er veldig fornøyde med denne ordningen, for inne på avklaringsrommet får vi jobbe uforstyrret. Vi får mulighet til å snakke sammenhengende og godt med pasienten og finne ut hva som er neste, riktige steg for dem, sier Mari Foros Hage, vakthavende lege i avklaringsmottaket.

Avklaringsmottaket er åpent 10 til 20 på hverdager og 11 til 17 i helga.

To sus-medarbeidere spiller og synger på åpningen.

Seksjonsoverlege Erlend G. Singsaas (fra venstre) og lege Trond Johan Cooper (gitar) framførte en egen avklaringssang under åpningen av avklaringsmottaket - til stor glede for dem som hørte på.

Erna Harboe.

Klinikksjef ved Mottaksklinikken, Erna Harboe, under åpningen.