Se opplæringsvideoen her:
Dette er en av historiene om hvordan koronapandemien har bragt med seg gode endringer.
- Da koronapandemien kom, måtte vi tenke annerledes for å fortsatt kunne gi pasientene god behandling. Resultatet er en video der personer med cøliaki får avgjørende kostholdsopplæring helt smittefritt, sier Oddveig Fossdal Drøpping, seksjonsleder for Seksjon for ernæring ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).
Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Ved inntak av gluten blir tynntarmens slimhinne betent, tarmtottene redusert og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kosten svekkes. En av 100 personer i Norge kan ha diagnosen cøliaki, men under halvparten blir diagnostisert.
Utgjør den store forskjellen
Udiagnostiserte personer med cøliaki har høyere risiko for å utvikle kreft og psykiske sykdommer enn andre. Personer med cøliaki har også ni ganger mer sannsynlighet for å få en rekke kroniske tarmsykdommer, som ulcerøs kolitt. Nettopp derfor er kostholdsveiledning avgjørende.
400 pasienter og pårørende er årlig på cøliaki-heldagskurs hos ved Lærings- og mestringssenteret ved SUS. Men da koronapandemien kom, så måtte disse kursene utsettes. Dermed snudde Drøpping og kollegene hennes seg rundt. De søkte om midler fra Stiftelsen Damm for å lage en opplæringsvideo som kan sees hjemme fra stua.
- Dette er helt smittefri opplæring. God kostholdsveiledning utgjør en store forskjellen på gode og dårlige dager for personer med cøliaki, og derfor er det så viktig at de får dette tilbudet uansett korona eller ikke, fortsetter Drøpping.
Brukerrepresentant Aud Torhild Fjellså (fra venstre), seksjonsleder Oddveig Fossdal Drøpping ved seksjon for klinisk ernæring og Andreas Melvær i Melvær&co, som har produsert filmen.
Blir nasjonal opplæringsfilm
Nå er filmen klar, og kommer til å bli brukt nasjonalt i sykehus-Norge som kostholdsveiledning for personer som får diagnosen cøliaki. Drøpping understreker at dette ikke vil være eneste opplæring for pasientene i framtida, men at det blir et godt supplement til det som allerede finnes.
Videoen finner du på YouTube her.