Forskningsdagene 2020: Disse deltar fra SUS

Årets tema er "Hjernen". Sjekk hvor du kan treffe forskere fra Stavanger universitetssjukehus.

forskningsdagene_symbol_RGB.jpg

Forskningsdagene 2020.

Forsker Grand Prix

Tirsdag 22. september kl. 19-22 på Folken

Forsker Grand Prix er en konkurranse i forskningsformidling for doktorgradskandidater. På fire minutt skal 9 deltakere overbevise publikum i salen og et dommerpanel om kven som er den beste formidleren. Programleder og journalist Leif Tore Lindø styrer showet, som blir vist på NRK Kunnskapskanalen.

To deltakere fra SUS

Magnus Bjørkavoll-Bergseth er stipendiat ved hjerteavdelingen, i tillegg til å være fastlege i Sandnes. Han ønsker å finne ut om det er mulig å forebygge og diagnostisere hjerteinfarkt før man får symptomer.

Stipendiat og ingeniør Álvaro Fernandez-Quilez forsker på bruk av kunstig intelligens og MR-undersøkelser for å avdekke prostatakreft. Kan kunstig intelligens brukes til en mer skånsom diagnostisering av prostatakreft?

Álvaro Quílez.jpgMagnus Bjørkavoll-Bergseth.jpg

To deltakere fra SUS: Stipendiat og ingeniør Álvaro Fernandez-Quilez (t.v.) og stipendiat og fastlege Magnus Bjørkavoll-Bergseth.

Skaff deg billett her

Forsker-standup om hjernen

Onsdag 23. september kl. 20-22 på KÅKÅ/Musikkstuen påfyll

Bli kjent med den fantastiske hjernen! På 15 minutt hver skal åtte forskere gi deg et innblikk i hvordan de arbeider med ulike aspekter ved hjernen. Målet er å skape begeistring og forståing for ulike typer fag utenfor forskeren sitt eget fagmiljø.

Dette er et fast og populært innslag under de årlige Forskningsdagene i Stavanger-regionen. Arrangementet er kjent for god stemning og er gratis. Konferansier er Eldbjørg Vaage Melberg.

Disse er med:

• Marianne Sund (VID): Hjernen er ikke alene! Hverdagsliv med demens i sykehjem
  • Miguel Germán Borda (SUS): Food for thoughts: The importance of nutrition for normal brain functioning
  • Ketil Oppedal (SUS/UiS): Kunstig intelligens i medisinsk forskning - en "nobrainer"?
  • Marie Smith-Solbakken (UiS): Hukommelse: Minner om Kielland-ulykken. Har det noe å bety?
  • Audun Osland Vik-Mo (SUS): Cannabis på sjukeheimen
  • Tor Yttredal (UiS): Når hodet er med på notene: Improvisasjon som musikalsk drivkraft
  • Jan Kristian Hognestad (UiS): Grammatikk, takk! Språket bygges i hjernen

Skaff deg billett her

Museumslørdag på Vitenfabrikken: "Hjernen er stjernen"

Lørdag 26. september på Vitenfabrikken i Sandnes.

I forbindelse med Forskningsdagene og i samarbeid med SUS, LHL Hjerneslag Ung Rogaland og Tekna, inviterer Vitenfabrikken i Sandnes til museumslørdag. Denne dagen blir det gratis inngang for alle.

Hovudfokuset denne dagen blir hjerneslag og forskning rundt dette. Hjernen er det mest komplekse organet naturen har utviklet. Utforsk din fantastiske hjerne denne dagen. Hvorfor er den så kompleks? Hvor mye veier den? Hvilken funksjon har hjernen? Bli med på mange spennende og lærerike aktiviteter – spredt over hele Vitenfabrikken.

Noen av aktivitetene vil være:

• Presentasjon av ny mobil bærbar hjerneskanner, brukt på pasienter på sykehus, i redningshelikoptre offshore og luftambulanse. Prosjektet ledes av Stavanger universitetssjukehus (SUS).
  • Foredraget «Usynlige skader etter hjerneslag og barn som pårørende» med Selma Giske Harlem (14) og Lin Iren Giske Andersen fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke UNG avd. Rogaland. LHL har også stand.
  • Kunnskapsløype i hjerneavdelingen. Hvor mye vet du om hjernen?
  • Spill og brikker – trim hjernen din!
  • Fargesyn briller – Hvordan oppfatter hjernen farger?
  • En rekke utstillere inviterer til påfyll for hjernen på sine stands.

Vitenfabrikken i Sandnes