
Sverre Nesvåg (i midten) sammen med forsknigsdirektør Svein Skeie og administrerende direktør Inger Cathrine Bryne under utdelingen fredag ettermiddag.
– Det oppleves først og fremst som en stor anerkjennelse av den jobben jeg har bidratt med i oppbyggingen av Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest (KORFOR) og forskningsgruppen for rusmiddelforskning ved SUS, sier en glad Nesvåg om prisen.
Denne uka ble altså avrundet med velfortjent heder og ære - da Nesvåg fikk prisen "Årets forsker" på SUS under fredagsundervisningen i ettermiddag. Han har lang fartstid som forsker og leder, både innenfor og utenfor Helse Stavanger.
Forskningsprisen tildeles en enkelt forsker eller et forskningsmiljø som har bidratt vesentlig til forskningen ved SUS.
– Det betyr ekstra mye å gi prisen til et forskningsfelt som er så viktig og samtidig svært krevende. Det å løfte dette fagområdet er spesielt prisverdig, sier forsknigsdirektør Svein Skeie ved SUS.
Styrker faget og bidrar til bedre behandling
– Forskning på dette feltet er først og fremst viktig fordi vi dermed kan bidra til bedre behandlingstilbud til pasienter med rusrelatert problematikk - både innenfor spesialisert rusbehandling (TSB), i psykisk helsevern eller i somatikken. Det er også viktig fordi det så sterkt signaliserer at rus og avhengighet skal være sidestilt med andre fagfelt i spesialisthelsetjenesten, fortsetter Nesvåg.
Nesvåg var tilknyttet Rogalandsforskning tidlig i sitt yrkesliv. På 1990-tallet var han en profilert leder av Rogaland A-senter, noe som preget hans videre forskningsinnsats. I 2005 avla han doktorgrad innenfor rusmiddelforskning. Han har vært med på utallige prosjekter og var helt sentral i etableringen av KORFOR - som nå er et av de ledende forskningsmiljøene i landet på rusforskning.
Glimrende formidler
– Jeg vil folk skal verdsette forskningen min som preget av nysgjerrighet og entusiasme til å utvikle ny kunnskap i nær dialog med brukere, klinikere, forskere og annet godt folk, sier han.
Komiteen beskriver Nesvåg som en glimrende formidler. Kveldsskolen og StaRus-seminarene er eksempler på kreativ formidling på KORFOR som han har bidratt til.
Han har blant annet også stått i spissen for å utvikle to av de viktigste kvalitetssikringstiltakene på rus og psykisk helse feltet i Norge; BrukerPlan og Kvalitetsregister for behandling av skadelig bruk og avhengighet av rusmidler (KvaRus).
Selv er han litt ekstra overrasket over at akkurat han fikk denne prisen på SUS.
– Jeg hadde aldri trodd at en rusforsker, utdannet som antropolog, kunne bli tildelt en forskningspris fra et sykehus, avslutter han med et smil.
Forskningsprisen:- Pris som har vært delt ut nesten årlig siden 1992.
- Prisen er på 40.000 kroner og skal brukes til videre forskningsrelatert aktivitet.
- Deles ut til forskere/forskningsmiljøer som har bidratt vesentlig til forskning ved Stavanger universitetssjukehus.
- Komiteen har også i år bestått av Lars Fosse, Ingvild Morken og Geir Sverre Braut.
Av:
Mirjam Pletanek Klingenberg. Foto: Svein Lunde, SUS.