Helsenorge

Korona: Prøvesvar forvekslet – skjerper rutinene

Tre personer har dessverre fått feil svar om mulig koronasmitte. Alle tre er informert.

​Helse Stavanger har avdekket at det har skjedd en intern svikt, der tre prøver ble byttet om. Dette har ført til at en person med negativt prøvesvar først fikk beskjed om at prøven var positiv, og to personer med positivt prøvesvar fikk beskjed om at prøvene var negative.

– Vi er leie oss for at dette har skjedd og beklager til personene dette gjelder. Vi har gode systemer for prøvetaking i Helse Stavanger. Men i dette tilfellet har det skjedd en intern svikt ved ombytting av noen prøver. Alle prøvene er identifisert og kvalitetssikret av Folkehelseinstituttet. Denne hendelsen har medvirket til ytterligere skjerpet rutiner, slik at vi unngår denne type tekniske feil igjen, sier Frydnes.

Har gått gjennom rutinene

Mandag denne uka ble det kjent at en person testet positivt på koronaviruset. Denne prøven ble sendt Folkehelseinstituttet (FHI) for verifisering, som onsdag meldte tilbake at den var negativ.

– Da Helse Stavanger fikk denne beskjeden fra FHI, gikk vi gjennom prøvene våre på nytt. Der fant vi ytterligere to prøver som vi dobbeltsjekket en gang til, sier Hans Tore Frydnes, klinikksjef i Helse Stavanger.

Denne hendelsen har gjort at Helse Stavanger har skjerpet rutinene ytterligere, og dermed også ført til en kvalitetsheving av de framtidige prøveanalysene.

To av personene i karantene uansett

Det viste seg at de to prøvene, som tirsdag morgen ble konkludert på at var negative, kom ut som positive onsdag kveld etter verifisering.
– De to personene dette gjelder har vært i karantene siden de kom hjem fra ferie i Nord-Italia uansett, understreker Frydnes.

Bilde av mann

Hans Tore Frydnes.