HELSENORGE

Ny kunstsatsing i samarbeid med Ragnar Bjerkreim

Bruk av sanser har stor betydning for menneskers livskvalitet. Nå lanseres resultatet av et musikksamarbeid med Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling (SESAM) og Ragnar Bjerkreim.  

Bilde av Eivind Aarset, Ragnhild Hemsing og Mathias Eick.

Musikerne Eivind Aarset, Ragnhild Hemsing og Mathias Eick har bidratt i SESAMs musikksatsing.

​I ti år har Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling (SESAM) utviklet ny kunnskap innen aldring og helse. Forståelse og behandling av demenssykdom står sentralt blant forskerne på SESAM. 

– Når vi blir eldre endres oppfattelsen av lukt, syn, hørsel og smak. Det er viktig å forstå hvordan denne endringen også påvirker våre kognitive funksjoner, sier Ingelin Testad, senterleder og professor i SESAM. 

Ønsket musikksamarbeid

Samspillet mellom behandling, omsorg og bruk av sanser, var også grunnen til at Ingelin Testad kontaktet Ragnar Bjerkreim i desember 2020. 

– Det var svært gledelig at Ragnar Bjerkreim ville samarbeide med oss om dette, som dyktig musiker og komponist. Han har en unik evne til å knytte musikk til tema og økt forståelse, som bare et kunstnerisk uttrykk kan gi. Dessuten er vi jo stolte av at han er ifra vårt distrikt, sier Ingelin Testad, senterleder og professor i SESAM. 
​​​

Om Ragnar Bjerkreim​

Ragnar Bjerkreim har komponert musikken til oratoriet Kong David til libretto av Edvard Hoem og messa Missa Caritatis. Han har tonesatt noen av Helge Torvund sine dikt som har resultert i korverkene Gå heim og kyss din kvardag og Blått Sug. Blått sug var en del av Stavanger kulturby 2008. Han har samarbeidet med artister som Morten Harket, Carola Häggkvist, Bjørn Eidsvåg, Hanne Sørvaag, Kari Bremnes, Anne Vada, Tom Roger Aadland m. fl 

​Andre verk av Bjerkreim er balletten Over hodet, under huden for Nasjonalballetten i 2012, Bøn for år 2000 til tekst av Alfred Hauge og Musikk til en klode framført av Stavanger Symfoniorkester. Musikk til ein klode ble komponert til FNs 50 års markering i 1995. I januar 2021 kom dobbel-albumet med 31 sanger til musikalen Himmel under hav, songar frå Underwater Bar.


Erfarne musikere ​​

Det ferske albumet består av 18 spor, og med seg ​​på laget har Bjerkreim erfarne og meritterte musikere som Mathias Eick (trompet), Ragnhild Hemsing (fiolin), Eivind Aarset (gitar), Rune Arnesen (trommer) og Gjermund Silset (bass) i tillegg til Ragnar Bjerkreim selv, på flygel, synth og el-piano.
 
– Det er en ære å få bidra med musikk til en så viktig jobb som SESAM gjør. Det har vært en veldig fin prosess i samarbeid med Ingelin Testad og Arnfinn Fiskå i SESAM siden desember 2020, og vi er veldig stolte av resultatet, sier Ragnar Bjerkreim. 

SESAM vil bruke musikk fra albumet på seminarer, gradueringer, prisutdelinger og i senterets videoe​​r.​


Albumet​​​ «Liv, lyden av SESAM» slippes fredag 14. januar. Du kan lytte til albumet på Spotify: