Sånn markeres hjertestarterdagen på SUS

Den internasjonale hjertestarterdagen går av stabelen 16. oktober. I fjor var det rundt 600 SUS-medarbeidere, pasienter og pårørende som prøvde seg på grunnleggende hjerte-lunge-redning (HLR) i løpet av dagen. Får vi til enda flere i år?

To SUS-medarbeidere gjør hjerte- og lungeredning på en dokke.

​Tirsdag 16. oktober skal flest mulig medarbeidere prøve seg på livsviktig hjerte- og lungeredning. Pasienter og pårørende er også velkomne til å bli med. Bildet er hentet fra en HLR-trening på SAFER der stråleterapeut Lars Petter Stige og Anne Margrete fra gastrokirurgisk avdeling 6G øver.

Tidlig og god HLR kan tredoble sjansen for å overleve plutselig, uventet hjertestans. 16. oktober markeres den årlige «World Restart a Heart Day» - eller hjertestarterdagen på norsk - i land over hele verden. Kampanjen skal vise at alle kan lære seg grunnleggende HLR og legge til rette for at det holdes kurs i dette på skoler og andre offentlige steder.

Alle har et ansvar

«Alle innbyggere i verden kan redde liv» er årets motto. Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) har en viktig oppgave. De veileder innringere på telefon (1-1-3), slik at folk får hjelp og blir fortalt helt konkret hva de skal gjøre i akuttsituasjoner.

Dette skjer på SUS

– Hvis du redder et liv, så er det sannsynligvis noen du kjenner godt, sier leder for Resuscitasjonskomiteen på SUS, Conrad Bjørshol.

På SUS ser målet at flest mulig medarbeidere på sengeposter og poliklinikker skal få delta i grunnleggende HLR i løpet av denne dagen. Dersom pasienter og pårørende ønsker å være med, er de velkomne til det. Fem team kjører rundt på poliklinikker og sengeposter med SIM-pad i seng og oppfordrer medarbeidere til å utføre god HLR i tre minutter hver, med mest mulig «hands on»-tid på flest mulige.

Håper på stor deltakelse

– Resuscitasjonskomiteen håper på stor deltakelse og entusiasme på SUS i forbindelse med markering av denne viktige dagen. Din innsats kan redde liv enten det er på sykehuset, hjemme eller på gaten. Og hvis du er i tvil om man skal starte med HLR eller annen førstehjelp, bør du ringe 1-1-3. Der er det personale som er spesialtrent i å hjelpe nettopp deg, fortsetter Bjørshol.

Dette er en markering og vil ikke erstatte årlig HLR-opplæring med kombinasjon av brystkompresjoner og innblåsinger.

​God HLR på 1-2-3:

1. Ring 1-1-3
    Se etter tegn til liv.
    Rop på hjelp og ring 1-1-3.
    Åpne luftveien og sjekk pusten.
    Start HLR hvis pusten er unormal. Få noen til å hente en hjertestarter.
  2. Fortsett HLR
    Trykk hardt midt på brystet 30 ganger.
    Gi to korte innpust - bare hvis du får det til.
    Fortsett å trykke 30 ganger.
    Veksle mellom 30 brystkompresjoner og to innpust.
    Trykk uten stopp hvis du ikke klarer innpustene.
    Trykk hardt - det er ikke farlig!
    Du får hele tiden hjelp fra 1-1-3.
    Fortsett HLR til hjertestarteren eller ambulansen er framme.
  3. Hjertestarter
    Fortsett å trykke på brystet til hjertestarteren er slått på.
    Følg hjertestarterens råd.
    Fortsett helt til hjelpen kommer.