Schizofrenidagene 2016: Høydepunktene du må få med deg

Det er Nordens største tverrfaglige psykiatrikonferanse som nå braker løs mandag 7. november.

Siri_hustvedt_square.jpgFinnSkårderud_2016.jpg
Forfatter Siri Hustvedt og professor og psykiater Finn Skårderud er blant høydepunktene i år.


– Med årets Schizofrenidager ønsker vi å fremme en helhetlig forståelse av mennesket. Selv om det har blitt mer akseptert å se kropp og sjel som en naturlig enhet, har det vært lite vanlig å inkludere kroppen i behandling av psykiske lidelser, sier Liv Sand, faglig leder for Schizofrenidagene 2016 og psykolog.

Årets schizofrenidager, "Bodies of Experience”, viser hvordan kroppen er med på å bære våre erfaringer, opplevelser og belastninger. De vil vise hvordan det kan integreres i behandlingen av blant annet spiseforstyrrelser, psykosomatiske lidelser og traumer. Hvordan påvirker idealer og prestasjonskrav psykisk helse og livskvalitet blant unge i dag? 

Siri Hustvedt, psykoterapidebatt og Finn Skårderud blant høydepunktene
Sand synes det er vanskelig å velge ett høydepunkt fra konferansen.

–  Vi er ekstra stolte av at den kjente forfatteren Siri Hustvedt kommer fra USA. I tillegg skal vi ha en psykoterapidebatt med verdens ledende forskere innen feltet, Peter Fonagy og Bruce Wampold. Finn Skårderud flytter med seg staben på Villa Sult fra Oslo til Stavanger under konferanseuken, og Portrettbilde Liv Sand.pngde tilbyr foredrag om spiseforstyrrelser på fagkonferansen og for allment publikum, fortsetter Sand.

Innen det kulturelle er det også mye å glede seg til. Hun framhever Elin Melbergs unike installasjon av mosaikk på Sølvberget Galleri, Janne og Jostein-show "Kroppens kulturhistorie" fra P2 og poeten Øyvind Rimbereids nyskrevne dikt.

Stavangers nest største arrangement
Og med over 5000 deltagere fra inn- og utland er Schizofrenidagene det største årlige arrangementet i Stavanger etter ONS. Portrettbilde Liv Sand.png

– Å jobbe med en så stor og anerkjent konferanse er både spennende og lærerikt. Schizofrenidagene skal være like mye festival som fagkonferanse. I år blir det film, foto, teater, radiodokumentar, installasjon og forfattersamtaler. Oppmerksomhet rundt anti-stigma er viktig for Schizofrenidagene, og vi har satt opp flere spennende publikumsforedrag. I tillegg samarbeider vi med KåKå Kverulantkatedralen og arrangerer debatter hele uka, avslutter Sand.

Gå til schizofrenidagene.no for hele programmet.  

FAKTA om Schizofrenidagen

  • Ble arrangert for første gang i 1989 i Stavanger Kino.
  • Siden starten har rundt 90 000 deltatt på konferansen.
  • Siden starten av Schizofrenidagene har man diskutert, debattert,
    minglet og lyttet på faglige og publikke innspill i over 140 dager totalt.
  • Temaer som skole, arbeidsliv, ledelse, barnevern, jus og politikk er løftet frem.
  • Kulturelle innslag som konserter, utstillinger og teaterforestillinger er en viktig del av konferansen.