Schizofrenidagene 2018: – Trenger en mer sosialt orientert helsetjeneste

"Flokken" er temaet i år på Nordens største tverrfaglige psykiatrikonferanse, Schizofrenidagene.

Mann i blå dress foran grønt tre

Faglig leder Ivar Elvik.

– Sosiale forhold er viktige for å forstå psykisk lidelse og for å tilby god behandling. Vi vektlegger i praksis for lite vekt på den sosiale delen. Uten å ta inn over oss sosiale årsaksfaktorer kan vi ikke fullt ut forstå dem vi skal hjelpe, sier faglig leder Ivar Elvik.

​Han er vanligvis psykologspesialist ved Stavanger universitetssjukehus (SUS). I disse dager jobber Elvik på spreng som faglig leder for Nordens største tverrfaglige psykiatrikonferanse, Schizofrenidagene.

– Tenk deg en ung gutt med skolevegring og oppmerksomhetsvansker, som kommer fra en hjemmesituasjon preget av konflikter, vold og manglende ivaretakelse av grunnleggende behov som trygghet, næring og søvn. Eller en innvandrer som er uten familie, mangler jobb og nettverk og som sliter med depresjon. Uten å forstå den sosiale påvirkningen vil intervensjonene våre bli mangelfulle, fortsetter han.

Se programmet her.

Satser på flokkfølelse under Schizofrenidagene

Elvik håper også deltagerne kjenner på flokkfølelsen når de deltar på Schizofrenidagene til uka.

– Alle er velkommen - både fagpersoner, pårørende og de med brukererfaringer. Og så håper jeg den flokkfølelse igjen bidrar til samarbeid for små og store positive endringer både i helsetjenesten og på samfunnsnivå, sier han.

Han er stolt av årets program - som har høy faglig kvalitet og er variert - med sosiale sider ved mental helse som den røde tråden. Selv har han permisjon fra sykehuset i to år for å være faglig leder.

– Samarbeid bedrer pasientens livskvalitet

– Det viktigste jeg har lært er hvilken kraft det ligger i samarbeid. Schizofrenidagene er en stor dugnad som har pågått årlig i nesten 30 år. Det er utrolig at det har vært mulig å få til en konferanse av dette kaliberet i Stavanger i så mange år, mener den faglige lederen.

Og han ser at det er nettopp samarbeid som kan være veien til bedre hjelp for pasienten.

– Den samme kraften kan videreføres til samarbeid med pasient, familie og andre nettverk rundt pasienter. Eller samarbeid på tvers av instanser som spesialisthelsetjenesten, kommune og frivillige organisasjoner, arbeidsgiver og skole. Slike samarbeid har ett enormt potensiale for å bedre pasientens livskvalitet, avslutter han.

Les Elviks innlegg på psykologisk.no om den sosialt orienterte helsetjenesten.

Fakta om Schizofrenidagene

​Tid: 5.-9. november 2018
Sted: Stavanger Forum
Program og påmelding: Schizofrenidagene.no

Schizofrenidagene er en faglig og kulturell møteplass for klinikere, forskere og store og små publikummere med interesse for psykisk helse. Årets konferanse er den 30. i rekken.