SESAM: Her er årets praksisprisvinner

«Det går bedre og bedre dag for dag!»
Det synges, sykles, rulles og gåes på Lura bo- og aktivitetssenter om dagen. For sammen skal de nå Lofoten og tilbakelegge 476 kilometer.

 

Film: Marius Harlem

Hvert år deler SESAM (Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling) ut Linda Buettners praksispris til virksomheter som har gode tiltak for personer med demens. Lura bo- og aktivitetssenter er årets vinner med deres "Luradytten". Den skal inspirere til aktivitet sammen. Målet er at de sammen skal gå 476 kilometer - som tilsvarer strekningen fra Tromsø til Bodø. Noen gjør det på sykkel, andre i rullestol og noen andre igjen går. Alt teller.

– Det betyr mye at vi gjør dette sammen, sier de på bo- og aktivitetssenteret.

– De får både trening og sosial samvær. Og ikke minst er personalet sammen.

– Jeg synes det er veldig kjekt å sykle og se ting på veien, sier en av beboerne, som sykler med hendene på en maskin mens hun ser veien digitalt på en stor skjerm foran seg og synger i vei.

– Du kan ta det med ro eller sykle fort eller så kan du bare nyte, sier hun og fortsetter så treffende på sangen:

"Så syng med velbehag. Det går bedre og bedre dag for dag!»

Skattekisten

Flere år på rad har SESAM kåret en praksisprisvinner som gjør gode tiltak for personer med demens. Alle tiltakene som er sendt inn, og flere tiltak fra England, er nå samlet i boka "Skattekisten" –  der alle som vil kan lese om disse gode, enkle og kreative aktivitetene for eldre som skaper god livskvalitet og helse.

Hovedtemaene for praksistiltakene er sosiale aktiviteter, personsentrert omsorg, ivaretakelse av identitet, kartlegging av individuelle interesser og organisering av gjenkjennbare aktiviteter, og gjøre seg kjent med den enkeltes livshistorie som utgangspunkt for planlegging og tilrettelegging av meningsfulle aktiviteter. Planen er å oppdatere årlig med nye praksistiltak, slik at det blir et levende dokument.

Forside-Skattekisten_Omslag01.jpg

Skattekisten

Vellykket WiseAge-festival og SESAM-konferanse

Denne våren har også WiseAge-festivalen vært arrangert. Det er SESAM som står bak dette.

Det var andre gang WiseAge-festivalen gikk av stabelen. Mandag 20. mai på WiseAge-festivalen var det flere foredrag som var åpne for publikum. Chris Pedersen, konsernsjef i Kronen Hotels, fortalte om samarbeidsprosjektet de har med SESAM om å bli et demensvennlig hotell. Professor Dag Årsland, forskningssjef på SESAM, presenterte PROTECT - platform for research online investigating cognition and genetics in ageing som skal starte i Norge i slutten av 2019. Målet med forskningen er å undersøke symptomer og hvorfor noen utvikler demens.

Videre presenterte Joel Anderson, fra University of Tennessee, sin nye forskningsstudie hvor han bruker sosiale medier til å samle inn data om personer med demens og pårørende. Også fra University of Tennessee kom professor Ruth Lopez som holdt et spennende foredrag om stigma og demens.

I tillegg gikk en helt egen WiseAge-fest av stabelen - som var åpent for alle, der det både var faglig innhold, tapas og underholdning.

På tirsdagen under WiseAge-festivalen var det duket for internasjonal forskningsdag - der professor Ingelin Testad, senterleder på SESAM, professor Dag Årsland ved King's College London og professor Clive Ballard fra University of Exeter presentere forskningsnytt innen eldremedisin.

På den årlige SESAM-konferansen var det innlegg fra blant annet Øyvind Kirkevold, Bettina Husebø, Bjørn Lichtwarck, Halvor Næss, Torgeir Gilde Lid, Ingelin Testad og Dag Årsland. Noen av temaene som ble tatt opp var demens, nyere forskning, KOSMOS-studien, eldre og rus med mer.