Slik blir høsten på Vardesenteret

Smoothie eller salat-kurs. Munnhelse eller mindfulness. Stressmestring eller sminkekurs. Høstprogrammet på Vardesenteret er tettpakket.  

Linda Mariette Abrahamsson smiler.jpg

Senterleder Linda Mariette Abrahamsson.

I 1.etasje i det gamle internatbygget ved Stavanger universitetssjukehus, i Jan Johnsens gate 6. Der ligger Vardesenteret. Et senter, eller tilholdssted, for alle i regionen som er berørt av kreft. Stadig flere har oppdaget at det finnes. Og stadig flere har begynt å bruke det. Linda Mariette Abrahamsson har vært senterkoordinator helt siden begynnelsen. 

– Hva synes du om høstens program på Vardesenteret?

– Høsten er kort, intensiv og med et tettpakket program. Det er noe som skjer oppe hos oss hver eneste hverdag. Jeg håper og tror det er noe for enhver smak. Det er den fjerde høsten siden vi ble etablert. Vi har forsøkt ulike ting, men begynner å oversikt over hvilke tilbud som etterspørres og hvor mange arrangement det er behov for.

Hvilke høydepunkt kan du trekke fram?

– Det mest populære blir utvilsomt kaffemaskinen. Det er det alltid. Det forteller mye om hvem vi er og hva vi ønsker å være. Vardesenteret skal være et godt sted å være. Og et sted hvor du bare kan komme for en kopp kaffe. Med eller uten en plan. Ellers handler de fleste faste tilbudene om fysisk aktivitet, kosthold, psykososial støtte og rehabilitering.

Hvilke konkrete organiserte tilbud finnes egentlig på Vardesenteret?

– Det er en rekke kurs og møter om matlaging og kosthold i regi av vår egen kliniske ernæringsfysiolog Baktash. Det å spise smart er utrolig viktig både før, under og etter behandling.
For mange som er rammet av kreft, er det godt å kunne snakke med andre som har opplevd tilsvarende. Derfor er vi så glade for at vi har mange frivillige likepersoner som er hos oss tre dager i uken for å ha samtaler. Rettshjelpen er også et tilbud som mange ikke kjenner til, men som kan være nyttig. Annenhver onsdag klokken 18.00-20.00 kommer nemlig frivillige jurister for å gi gratis gode råd og rettshjelp til de som er berørt av kreft.

Vardesenteret ligger vegg i vegg med Pusterommet som er en nær samarbeidspartner. Dette er et trenings- og aktivitetsrom for kreftpasienter – og er drevet som et samarbeid mellom Aktiv Mot Kreft og Stavanger universitetssjukehus. Der er det ulike treningsgrupper - som inneholder alt fra sirkeltrening, styrke, sykkel og ikke minst treningsgruppen «Sjukt sprek», i regi av Ung kreft. Du kan også trene alene, eller med Pusterommets egne fysioterapeuter. 

– Når er det åpent på Vardesenteret?

– De ordinære åpningstidene på Vardesenteret er mandag til torsdag 9.30-14.00 og onsdag kveld fra 17.30-20.00. I tillegg har vi egne kurs og møter på kvelder: Jeg vil derfor råde alle til å sjekke hjemmesiden vår for å følge med på programmet vårt.

– Hvordan er aktiviteten på kveldstid da?

– Blant annet har vi fire spennende temakafeer på kvelden denne høsten, i tillegg til tre på dagtid. På kvelden skal det blant annet være en om munnhelse 29. august 18.00-20.00. Dette er et tema vi ikke har hatt tidligere, men som vi vet at det er ønske om. En annen aktuell temakafe arrangerer vi 26. september 18.00-20.00. Da kommer Tonje Steen på besøk. Hun er lillesøster til avdøde Thea Steen som tok initiativ til #sjekkdeg-kampanjen. Tonje skal fortelle om det å være pårørende.

Hvor mange er det som kommer på Vardesenteret?

– Det kommer stadig flere, og det har vært jevn stigning hele veien. Rett før nyttår passerte vi 10.000 besøkende siden oppstarten høsten 2014. I starten var det omtrent bare kvinner som kom, men nå er det jevnt fordelt på begge kjønn. Det er viktig for oss å treffe alle som er berørt av kreft.

Les mer: 

www.sus.no/vardesenteret 

Les mer om Vardesenteret på SUS på Kreftforeningens sider

Bilde av Vardesenteret på SUS med trær foran.jpg

Sånn ser Vardesenteret ut på SUS.