SUS bidrar til tidenes største selvmordsforebyggingskonferanse i Norge

Fagpersoner ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) har bidratt til at tiende utgave av den nasjonale selvmordsforebyggingskonferansen blir den største noensinne. Forebygging, tidlig oppdagelse, oppfølging innen psykisk helsevern og brukerperspektiv er viktige tema når det braker løs i Stavanger mandag.

Smilende dame foran BUPA-bygget

Vigdis Fredheim.

– 500 til 600 personer tar livet sitt hvert år i Norge. Selvmord er alle behandleres største skrekk. Vi gjør alle en god jobb allerede med selvmord, men vi kan alltid forbedre oss hele veien. Derfor er denne konferansen viktig, sier Vigdis Fredheim, som har vært faglig leder for SUS-komiteen i konferansen. 

Fredheim er også leder for akuttambulant ungdomsteam ved SUS og psykologspesialist.

​– For første gang arrangerer vi en egen skoledag der rundt 1000 videregåendeelever kommer, et publikumsforedrag på kveldstid med blant annet Else Kåss Furuseth og en prekonferanse. Vi har også rekordmange påmeldte til selve hovedkonferansen. Dette gjør denne utgaven til den største nasjonale selvmordsforebyggingskonferansen noensinne, sier Marit Marvik, som har ledet organisasjonskomiteen for konferansen.

Nullvisjon, brukerperspektiv og forebygging 

Det er Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging - som sammen med SUS, PsykOpp, LEVE Rogaland og Mental Helse - har laget den tiende utgaven av konferansen. For første gang er den i Stavanger.

​– Det er mange viktige tema som taes opp på de neste dagene. Brukerperspektivet er avgjørende for oss alle. Vi lærer av gode og dårlige erfaringer. I tillegg vil vi forbedre forebyggingen og oppfølgingen innen psykisk helse. Tidlig oppdagelse og førstetjenestelinjen er veldig viktige i forebyggingsperspektivet. Vi vil også se på behandlingen på sykehus og hvordan vi alle kan forholde oss til selvmord, sier Fredheim og fortsetter:

​– Det blir debatt om nullvisjonen er hensiktsmessig. Og vi skal legge vekt på om vi fanger godt nok opp dem som har hatt kontakt med helsevesenet før de tar selvmord. Vi vil forbedre forebyggingen innen psykisk helsevern.

Åpnes av Bent Høie

Det hele starter med at helseminister Bent Høie åpner skoledagen mandag - der opp til 1000 videregåendeelever får høre om livsmestring. Else Kåss Furuseth og Adil Kahn er blant dem som skal snakke med ungdommen. Fredheim selv skal holde foredrag om hvilken hjelp ungdom kan få. I tillegg bidrar disse fra SUS på konferansen:

  • Forskningssjef Jan Olav Johannessen leder publikumsdebatten mandag kveld. Les mer her. Han skal også holde foredrag om Velg å leve og befolkningsrettet forebygging under hovedkonferansen tirsdag.
  • Tirsdag holder seniorrådgiver Geir Sverre Braut innlegg under hovedkonferansen om nullvisjonen.
  • Undervisningsansvarlig konsulent Liv Fevang snakker om "Ut av fortvilelsen" tirsdag under hovedkonferansen.
  • Klinikksjef Helle Schøyen åpner prekonferansen. Sykehusprest Kjetil Moen bidrar med innlegg der. Det gjør også Jone Schanche Olsen, leder av transkulturelt senter.
  • I tillegg bidrar SUS på parallellsesjonene med blant annet overlege Kristin Fredriksen - som snakker om suicidfare under og rett etter utskrivelse.

Les mer om alle foredragsholderne her.

Smilende dame

Marit Marvik.