På bakgrunn av Datatilsynets rapport om Metas behandling av personopplysninger på Facebook, har Stavanger universitetssjukehus (SUS) gjort en vurdering av tilstedeværelsen på Facebook og Instagram.
– I likhet med Datatilsynet, har vi vurdert at det er vanskelig for oss å ivareta behandlingsansvaret i tråd med personvernforordningen. Vi har ikke tilstrekkelig kunnskap om, eller kontroll over, hvordan data om følgerne våre behandles. Det er en risiko vi ikke lenger ønsker å ta, sier kommunikasjonsdirektør Helga Strand Vestbø.
SUS avslutter sin tilstedeværelse på Facebook og Instagram fra og med 1. juli, for en periode på ett år.
For høy risiko
Som en del av risikovurderingen, har SUS også sett på etiske og prinsipielle problemstillinger knyttet til tilstedeværelse på Facebook og Instagram. Både personvernombudet og klinisk etikk-komité har kommet med uttalelser. Hovedtillitsvalgt Mette Øfstegaard har representert tillitsvalgtgruppen i arbeidet.
– Det er stor usikkerhet knyttet til hvordan Meta bruker og deler videre opplysninger om våre medarbeidere, pasienter og andre som følger oss i sosiale medier. Derfor mener vi det er riktig at vi nå tar en pause, sier Øfstegaard.
SUS sine hovedkontoer stenges
Risikovurderingen gjelder kun SUS sine offisielle sider på Facebook og Instagram på foretaksnivå. Det betyr at det i denne omgang er tre sider som stenges:
- SUS sin offisielle side på Facebook
- SUS sine to offisielle kontoer på Instagram: Stavangeruniversitetssjukehus og Nye_SUS
SUS vil fortsatt være til stede på Twitter og LinkedIn.
Foreløpig stenger SUS kontoene for ett år. Dersom det skulle skje en utvikling som gjør at personvernulempene blir betydelig redusert, vil SUS gjøre en ny vurdering av tilstedeværelsen sin på Meta sine plattformer.
Les mer