SUS2023: Her tar Høie og Festervoll første spadetak på Ullandhaug

Mandag 3. september er en historisk dag. Da tok helse- og omsorgsminister Bent Høie og Annelin Festervoll, leder for ungdomsrådet ved Helse Stavanger, det aller første spadetaket på tomta der det nye sykehuset skal ligge.

Bent Høie og Annelin Festervoll i gravemaskinen klare for første spadestaket.

Høie og Festervoll var begge veldig glade for å ta det første spadetaket. 

 

Bilde av Bent Høie og Annelin Festervoll som tar det første spadetaket.

Risa stilte med gullmaskin til spadetaket, siden de har 70 års-jubileum i år i tillegg. Se flere bilder nederst i saken.

– Gratulerer så mye med dagen! Dette er en viktig og historisk dag. Det nye sykehuset har stor betydning for hele regionen - og spesielt for pasientene og medarbeiderne på sykehuset, sa Bent Høie da han hadde tatt det aller første spadetaket på den nye sykehustomta sammen med Festervoll. 

Han roste det gode arbeidet som er gjort på sykehuset allerede: 
– Det er sånn at sykehuset ikke kommer ferdig innpakket fra staten. Det er medarbeiderne i Helse Stavanger som skaper grunnlaget for det nye sykehuset. Dere planlegger og gjør jobben. Tusen takk for den fantastiske jobben som er gjort. Lykke til videre i arbeidet med byggingen!

Ungdomsrådet var også veldig glade for å bli invitert med på viktige markeringen.
– Det er fint at vi unge - framtidige brukere og medarbeidere - får en stemme inn i dette arbeidet. Dette er en flott start på videre samarbeid, sa Festervoll etterpå - med støtte fra nestleder Anne Tyldum Bruvik.

Viktig milepæl

Det var mange som hadde møtt opp for å få med seg Høie bak gravemaskinspakene denne solrike mandagsmorgenen. Både styret og utvidet ledergruppe i Helse Stavanger var tilstede. Det var også sentrale representanter fra brukerutvalget og ungdomsrådet, tillitsvalgte, Helse Vest-direktør Herlof Nilssen, Stavangerordfører Christine Sagen Helgø, fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal, Solaordfører Ole Ueland, fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa og representanter fra Universitetet i Stavanger og Sandnes kommune. Også fotografer og journalister fra ulike media kom.

​– Dette er en viktig milepæl. Endelig er vi i gang med byggearbeidene på Ullandhaug. SUS2023, og etter hvert videre byggetrinn, handler om å legge til rette for et godt spesialisthelsetjenestetilbud for befolkningen i Sør-Rogaland i generasjoner framover, sa Inger Cathrine Bryne, administrerende direktør ved SUS.

 
Hun takket spesielt representantene for alle medarbeiderne på sykehuset - de tillitsvalgte - for å være med på den store prosessen det er å bygge et nytt sykehus. 
 
 
 

Lager arbeidsplasser og lokal verdiskapning

Etter spadetaket kom både Bent Høie, Magnhild Meltveit Kleppa, Christine Sagen Helgø, Solveig Ege Tengesdal, Herlof Nilssen, Jan Salve Torgersen, leder for brukerutvalget i Helse Stavanger, og Grethe Høiland, nestleder i styret til Helse Stavanger, med gratulasjoner på Arkivenes hus. 
– Gratulerer så mye! Jeg vil rose dere for at dere sikrer lokal tilknytning når det kommer til byggingen av sykehuset. Det skaper lokal verdiskapning og arbeidsplasser. Jeg er stolt av sykehuset, og vi gleder oss til 2023, sa Sagen Helgø.

Roste jobben som gjøres med nytt sykehus

Mange nevnte nettopp at de var stolte av den jobben Stavanger universitetssjukehus (SUS) har lagt ned allerede - også med tanke på organisasjonsutviklingen og hvordan vi må jobbe på nye måter på Ullandhaug.
– Dette blir flott! Det er mye godt arbeid som ligger til grunn gjennom mange år. Vi er svært spente på fortsettelsen, og sikre på at byggingen er i gode hender. Tusen takk for jobben som er gjort, sa Helse Vest-direktør Nilssen. 

Også prosjektdirektør for SUS2023, Kari Gro Johanson, smilte godt i dag.
– Dette er en stor dag. Det er en viktig milepæl for denne regionen i mange år framover, sa hun.
 
 
 

Se video av spadetaket på SUS sin facebookside

Spadetaket er starten på byggetrinn en, der det skal bygges cirka 100 000 kvadratmeter med sykehus. Det nye sykehuset skal stå innflyttingsklart i 2023. Da flytter alle somatiske senger, akuttfunksjoner og nødvendige støttefunksjoner opp.

Selve spadetaket ble sendt live på SUS sin facebookside, og du kan se det i opptak der.

Følg byggingen videre på byggeplasskameraet

Det er satt opp et byggeplasskamera på byggeplassen. Hvis du går inn på www.sus.no/byggeplasskamera, så kan du følge byggingen dag for dag. Hvert tiende minutt på alle ukedager blir bildet oppdatert. Akkurat nå i starten ser du kanskje ikke så mye, men det vil skje spennende ting her etterhvert. Følg med!

Inger Cathrine Bryne står med Bent Hløie og Annelin Festervoll. De får blomster av Bryne.

Høie og Festervoll fikk begge blomster av administrerende direktør, Inger Cathrine Bryne, etter spadetaket.

Christine Sagen Helgø står med Inger Cathrine Bryne på tomta der første spadetak tas.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø var også på plass denne solrike mandagsmorgenen - her med Bryne.

Bent Høie og Festervoll blir intervjuet på tomta der de tok det første spadetaket.

NRK Rogaland, Aftenbladet, TV Vest, TV2 og Solabladet var blant dem som kom fra media.

Christine Sagen Helgø, Magnhild Meltveit Kleppa, Herlof Nilssen går

Her går Sagen Helgø med blant annet Magnhild Meltveit Kleppa og Herlof Nilssen. Til og med kuene i nærheten fikk med seg begivenheten!

Tegning av sykehuset slik det vil se ut i 2023.

Og sånn vil det nye sykehuset se ut når det står ferdig i 2023.


To rygger med vester på der det står

SUS2023 er prosjektet som leder byggingen av det nye sykehuset.

SUS2023:

  • Første byggetrinn skal stå klart i 2023. Da flyttes alle somatiske senger, akuttfunksjoner og nødvendige støttefunksjoner.
  • Det nye sykehuset skal bygges på Ullandhaug, like nedenfor I-park og Arkivenes hus. Tomten ligger i Stavanger kommune og er nær nabo til Universitetet i Stavanger.
  • Størrelsen er på cirka 100 000 kvadratmeter (over 14 fotballbaner stort). Til sammenligning er Sykehuset Østfold (Kalnes) 85 000 kvadratmeter.
  • Det er planlagt for enerom med bad til alle (cirka 640 sengerom).
  • Les mer på www.sus.no/sus2023.