HELSENORGE

Tren hjernen med spill i påsken

I påsken trener mange kroppen med fjellski og turer i naturen. Trimmen i godstolen med sudoku og kryssord er muligens like viktig for helsa.

- Selv om hjernen og musklene er forskjellige, så kan de også sammenlignes. Begge «svinner hen» dersom de ikke brukes, sier Ingelin Testad, prosjektleder for PROTECT Norge.

Hun påpeker samtidig at både fysisk og mental trening er viktig for å opprettholde en sunn hjerne.

- Forskning har vist oss at det som er sunt for hjertet, er også sunt for hjernen.

Dame smiler mot kamera

Ingelin Testad er senterleder ved SESAM og prosjektleder for PROTECT Norge.

Hjernetrim kan beskytte mot demens

Ved å utfordre hjernen, holder vi den sterk og motvirker stagnasjon som skjer ved naturlig aldring. Det å trene hjernen er heller ikke så veldig komplisert, og mange gjør dette daglig uten å tenke over det. Vi reiser til nye steder, prøver nye aktiviteter og blir kjent med nye mennesker. Når vi utfordrer oss med noe som vi ikke kan fra før, så trener vi samtidig hjernen.

Det finnes også helt spesifikke utfordringer en kan gjøre i hverdagen for å utfordre hjernen, slik som å lære et nytt språk. Forskningen har gode holdepunkter for at det å holde hjernen «i gang» kan forsinke hjernens aldring, og også beskytte mot sykdommer som rammer hjernen som Alzheimers sykdom, den vanligste formen for demens.

Trenger 5000 deltakere til hjerneforskning

Den britiske PROTECT-studien har vist at personer over 50 år kan få bedre funksjon i dagliglivet og styrke kognitive evner gjennom hjernetrimspill. Flere enn 30 000 mennesker deltar i den internettbaserte britiske studien. Nå søker PROTECT Norge 5 000 deltakere for å undersøke nærmere sammenhenger her til lands. Målet er å forstå samspillet mellom helse, livsstil, genetikk og aldersrelatert svekkelse av hjernefunksjon.

- Det er viktig for oss å gjøre en norsk studie siden nordmenn lever litt annerledes enn engelskmenn. Sammen forsker vi oss nærmere svaret på hvordan hjernen eldes og hvordan demens utvikler seg i en tidlig fase, forklarer Testad.  

Nyt påsken med spill og påskenøtter.  Men er du over 50 år, så kan du også melde deg inn i PROTECT Norge. Deltakere i nettstudien får tilgang til en rekke hjernetrimspill som de kan spille så ofte de vil for å holde hjernen i gang.

bilde av en vekt

Eksempel på oppgave i PROTECT-studien