Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Råd ved irritabel tarmsyndrom

Irritabel tarm er en folkesykdom, og særlig er det mange unge som har ubehag knyttet til forskjellige matslag og endret avføringsmønster. Irritabel tarm er i seg selv ikke farlig, men kan være svært plagsom i dagliglivet og sette grenser for livsutfoldelsen.

Ved irritabel tarmsyndrom anbefaler vi følgende råd:

  • Start på trinn 1, og følg videre trinn dersom du får utilstrekkelig respons:

- Dersom du opplever manglende bedring - gå videre til neste trinn uten å ta hensyn til tidligere endringer.
- Dersom du opplever noe bedring - behold endringene foretatt ved forrige trinn inntil videre.

  • Ta gjerne utgangspunkt i 2-3 ukers varighet per trinn, eventuelt bruk lenger tid ved behov.
  • Når du er tilfredsstillende symptomlindret: Reintroduser utelatte mat- og drikkevarer for å bekrefte antatte «triggere», samt mengden som tåles før symptomer oppstår. Det er viktig å reintrodusere èn matvare om gangen, og i gradvis økende mengder.
  • Vi anbefaler å føre symptomdagbok under testperioden og reintroduksjonen.

Trinn 1

Begrens inntak av:

  • Fet- og sterk mat.
  • Sukkerfri tyggis/pastiller.
  • Koffein- og kullsyreholdige drikker (inkl. energidrikker).
  • Frukt (begrens til 3 små porsjoner fordelt utover dagen, inkl. maks 1 glass jus).

Jobb med regelmessig måltidsrytme. Tygg maten godt og spis sakte.

Trinn 2

  • Unngå mat- og drikkevarer med høyt innhold av laktose (melkesukker) som melk, fløte, yoghurt, brunost, prim, iskrem, grøt, fiskegrateng, hvit saus ol. 
  • Det er ikke nødvendig å begrense inntak av små mengder laktose, som i smør, hvitost og tubeost/smøreost. 
  • Benytt laktoseredusert-/frie produkter som erstatning for utelatte produkt.

Trinn 3

  • Unngå/begrens løk, hvitløk, blomkål, sopp, artisjokk, belgvekster (linser, bønner, erter), eple, pære, mango, plomme, nektarin, fersken, vannmelon, tørket frukt og honning. 
  • Dersom hyppig inntak av cashew- og/eller pistasjnøtter, bør også disse begrenses/unngås.

Trinn 4

  • Unngå mel- og kornprodukt med hvete*, rug og bygg som hovedingrediens (som brød, knekkebrød, pølsebrød, flatbrød, lefser, pizza, pai, pannekaker, boller, kjeks, kaker, vafler, lapper, pasta og nudler basert på disse kornsorter).
  • Bruk glutenfrie produkt som erstatning eller bak med glutenfrie melblandinger / glutenfrie melsorter (som f.eks. amarant, bokhvete, kikert, mandel, soya og quinoa).
  • Havregryn og havremel kan benyttes (ikke nødvendig med glutenfri variant).

* Hvete forekommer under flere ulike navn som bulgur, couscous, dinkel, durum, spelt, emmer og kamut. Se gjerne på Norges Astma- og Allergiforbund sin nettside for fullstendig liste.

Symptomdagbok
UkeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredagLørdagSøndag
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Fyll inn i tabellen matvarer som er tatt bort, matvarer som er reintrodusert og eventuelle symptomer

Sist oppdatert 25.02.2025