Mange pasienter med alvorlig livsbegrensende sykdom vil ha behov for lindrende behandling. Lindrende behandling kan være behandling av plager som smerte, uro, kvalme og tung pust (med ulike typer medikamenter), samtaler og praktisk hjelp fra ulike helsearbeidere. Vårt tverrfaglige team har bred kompetanse og erfaring og består av ulike helsearbeidere som er spesialister i lindrende behandling. I teamet har vi leger, sykepleiere, fysioterapeut, klinisk ernæringsfysiolog, sosionom, prest, psykolog og sekretær.
Les mer om lindrende behandling
Hva vi kan hjelpe deg med:
- Symptomer og plager
- Relasjoner og følelser
- Sorg
- Aktivitet og hvile
- Mat og kosthold
- Økonomi
- Arbeidsforhold og jobb
- Rettigheter
- Forsikring
- Testament
- Behandlingshjelpemidler
Palliativt team
Vi kan hjelpe der det er behov, på sykehus, hjemme hos deg eller på det lokale sykehjemmet. Sammen med deg, dine pårørende og kommunehelsetjenesten legger vi en plan for hvordan videre behandling og oppfølging skal foregå. Vi deltar også på nettverksmøter og samarbeidsmøter. Det er nødvendig med henvisning fra lege.
Palliativ sengepost
Vi har en egen sengepost for pasienter med behov for spesialisert palliasjon. For innleggelse på sengeposten er det nødvendig med henvisning fra lege.
Innleggelser på palliativ sengepost skal være målrettede og planlagte. Hensikten med innleggelse hos oss er å lindre plagsomme symptomer, bidra til trygghet, mestring og god livskvalitet i samarbeid med deg og dine pårørende. Opphold ved sengeposten er for avgrensete perioder. Vi planlegger utskrivelse i nært samarbeid med helsepersonell i kommunehelsetjenesten.
For helsepersonell
Palliativt senter tilbyr råd og veiledning, og samarbeider med helsepersonell ved sykehus og i kommunene i Helse Stavanger. Vi bidrar også til forskning, fagutvikling, nettverksarbeid og med undervisning.
Pasientforløp i palliasjon (EQS)
Nettverk i kreftomsorg og lindrende behandling
Strategi lindrende behandling 2021-2025
Introduksjonvideo til pasientforløp i palliasjon
Her finner du to versjoner av introduksjonsvideoen. Den første er på 4 minutter og 17 sekunder, og er en kortversjon av den andre - som er på syv minutter og 54 sekunder.
Henvisning og vurdering
-
Palliativ sengepost: Telefon: 51 51 89 23 / 482 49 752.
- Palliativt team ukedager kl. 08:00-15:00: 51 51 89 01.
Henvisning sendes av lege.
På SUS: Sekundærhenvisning sendes i DIPS (F7 bildet) til ABK Palliasjon.
I kommunen: Primærhenvisning sendes til Avdeling for blod og kreftsykdommer Palliasjon.
Henvisningen skal inneholde
- diagnose og komorbiditet (samlet symptombyrde må komme frem)
- behandlingsintensitet
- endring i funksjonsnivå, hvordan har utviklingen vært siste tiden
- sosiale forhold (bosted, familiesituasjon)
- ESAS skjema og kroppskart
- henvisningsgrunn
- pasientens og familiens ønsker og forventninger
Responstid på henvisningen
Vi besvarer henvisninger, enten ved telefonsamtale eller ved tilsyn, innen to virkedager etter at henvisningen er vurdert. Oppfølging av palliativt team/innleggelse i palliativ sengepost vurderes i samråd med pasientansvarlig lege.
Ved behov for rask hjelp/råd kan lege i Palliativt senter kontaktes av lege via Palliativt team, telefon 51518901 (08.00-15.00), eller via Palliativ post, telefon 51518923.
Vaktordning for leger ved Palliativt senter
Tilstedevakt hverdager kl. 16:00-17:00, lørdag og søndag kl. 10:00-12:00.
Prosedyrer og skjema (EQS)