Seksjon for cytologi

Vi fremstiller og mikroskoperer over 40.000 cytologiprøver i året. Prøvene kommer til oss fra sykehusets avdelinger, Helse Fonna, og fra primærhelsetjenesten i Rogaland.

Les mer om Seksjon for cytologi

Seksjon for cytologi

Cytologi betyr læren om cellen. Prøvematerialet er enkeltceller og grupper av celler som er løsnet fra overflater eller hulrom, skrapt av eller suget ut med tynn nål.

Hovedformålet med prøven er som oftest å avkrefte eller bekrefte om der er celleforandringer eller kreftceller tilstede og evt. nærmere karakterisere funnene.

Størsteparten av prøvene er fra livmorhalsen og inngår som del av den nasjonale Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft (Livmorhalsprogrammet)

Livmorhalsprogrammet

Fra 1.4.2015 ble en ny testmetode, HPV-test i primærscreening i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft, innført i Rogaland.

HPV-test i primærscreening

De fleste øvrige prøvene er fra bryst, skjoldbruskkjertelen (thyreoidea), lymfeknuter, spyttkjertler, urin, leddvæske, lunge og væske rundt lungene (pleura), buk (ascites) eller hjerte (pericard). Se også Laboratoriehåndboka for mer informasjon

Kontaktinformasjon

Oppmøtested
Inngang 10C, ved kreftbygget (kapellet har inngang 10B).
Telefon
51 51 96 33
Sydbygget
Besøksadresse
Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger(Kart)
Fant du det du lette etter?