Brystdiagnostisk senter

Brystdiagnostisk senter består av én enhet på SUS avdeling Hillevåg og to screeningsenheter, en på Stavanger sjukehus og en på Haugesund sjukehus.

Les mer om Brystdiagnostisk senter

Brystdiagnostisk senter

Vi har ansvaret for Mammografiprogrammet i Rogaland, og 45.000 kvinner inviteres til mammografiscreening i løpet av to år. Dette er et offentlig tilbud til alle kvinner mellom 50–69 år. I tillegg tar vi klinisk mammografi på pasienter med henvisning fra primærlege, poliklinikker eller sykehusets avdelinger. Vi gjør ca. 11.000 kliniske undersøkelser per år.

Undersøkelser

Mammografi Kontrastmammografi

Merkemammografi

For at kirurgen skal finne en ikke følbar lesjon i brystet, merkes lesjonen på BDS. Dette kan gjøres ved hjelp av ultralyd eller stereotaksi. Forandringen blir lokalisert og merket med en tynn streng.  På denne måten er vi sikker på forandringen blir fjernet. Denne metoden brukes ofte ved brystbevarende kreftoperasjoner eller i tilfeller der en må operere for å avgjøre om forandringen i brystet er godartet eller ondartet.

Billedundersøkelse av skjoldbruskkjertel (Thyroidea)

Skjoldbruskkjertelen undersøkes med hjelp av ultralyd. Pasienten ligger med pute under skuldre og nakken strukket bakover. Dersom man finner forandringer av uklar betydning tas umiddelbart en nåleprøve for avklaring (cytologisk prøve). Ultralyd blir brukt som et supplement til mammografi.

Les mer om billedundersøkelse av skjoldbruskkjertel (Thyroidea)

Cytologisk prøve

Celleprøve. Vi bruker en tynn nål til denne prøven, og tar ut celler fra forandringen.

Histologisk prøve

Vevsprøve. Her brukes en tykkere nål som henter ut en vevsbit fra forandringen. Vi gjennomfører både vanlige nålebiopsier(sylinderbiopsi) og det man kaller vakuumbiopsi hvor man ved hjelp av vakuum og tykkere nål tar ut en større vevsbit. Ved begge disse prøvene blir det satt bedøvelse.

Les mer om vevsprøve fra brystet.

Stereotaksi

Stereotaksi brukes ved ikke følbar forandring i brystet. Ved stereotaktisk undersøkelse lokaliserer en datamaskin lesjonen i brystet ved hjelp av spesialbilder. Undersøkelsen kan gjøres i sittende eller liggende stilling.

Nyttige lenker

Kreftforeningen
Kreftregisteret
Norsk brystcancergruppe

Statens strålevern
Presseklipp kontrastmammografi
Nasjonale retningslinjer
NBCGs behandlingsanbefalinger
Pasientrettighetsloven
Praksisnytt
Pakkeforløp, brystkreft

Kontakt

Oppmøtested
Torgveien 21 A, 2.etg
Telefon
Ekspedisjon: 51514440
mandag - torsdag 08.00-15.00
fredag 08.00-14.30
E-post
Torgveien 21
Besøksadresse
Torgveien 21, 4016 Stavanger(Google maps)

Pasientreiser

​Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise.

Ta kontakt med Pasientreiser på telefon 91505515 hvis du skal bestille reise eller har spørsmål.

https://helse-stavanger.no/avdelinger/pasientreiser/om-pasientreiser

Praktisk informasjon

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Passord på SMS

Du som ønsker å bruke internett blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding.

Tilgangen du får til internett varer i 24 dager før du trenger å be om nytt brukernavn og passord.

Årsaken til innlogging er krav til sikkerhet i sykehusnettverket og er samme type løsning som finnes på flyplasser og​ hotell.

Parkering Torgveien

​Det er parkering i underetasjen i dagkirurgibygget som ligger rett ved siden av øyeavdelingen, og på baksiden av øyeavdelingsbygget (betalingsautomat). Pårørende og ledsagere kan også bruke parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen. Alle parkeringsplasser krever betaling.

Dagkirurgisk avdeling Hillevåg er i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter.

Kart over området (utskriftsvennlig versjon)

Mer informasjon

 • Historikk

  Her får du et innblikk i hvordan brystdiagnostisk senter har vokst fram til det moderne senteret det er i dag.

 • Mammografiprogrammet i Rogaland runde 12 (2018/2019)

  Kvinner født mellom 1947 og 1966 inviteres nå til det offentlige Mammmografiprogrammeti løpet av årene 2016-2017.

 • Ofte stilte spørsmål

  Ofte stilte spørsmål om mammografi

 • Forskning

  Sammenligning av ulike kombinasjoner av billedtakingsmodaliteter ved Brystdiagnostisk senter, Helse Stavanger HF

 • Skjoldbruskkjertel - bildediagnostikk

  Fra 2007 har Brystdiagnostisksenter overtatt ansvaret for bildediagnostikk av skjoldbruskkjertelen (Thyreoidea)

 • Om screening

  Screening kan defineres som masseundersøkelse med en metode som har evne til å oppdage ikke-klinisk erkjennbar sykdom. Screeningstester skiller personer som trolig har sykdommen fra dem som trolig ikke har den aktuelle sykdommen.

Kontrastmammografihttps://helse-stavanger.no/behandlinger/kontrastmammografiKontrastmammografiKMammografi, KontrastmammografiMammografi, KontrastmammografiMammografi, KontrastmammografiMammografi, KontrastmammografiEMPTY
Mammografihttps://helse-stavanger.no/behandlinger/mammografi-av-brystMammografiMMammografiMammografiMammografiMammografiEMPTY
MR av brysthttps://helse-stavanger.no/behandlinger/mr-av-brystMR av brystMMR-undersøkelse av brystMR-undersøkelse av brystMR-undersøking av brystMR-undersøkelse av brystEMPTY
Røntgenmerkinghttps://helse-stavanger.no/behandlinger/rontgenmerkingRøntgenmerkingRBrystkreft - røntgenmerkingBrystkreft - røntgenmerkingRøntgenmerking ved brystkreftBrystkreft - røntgenmerkingEMPTY
Ultralyd av brysthttps://helse-stavanger.no/behandlinger/ultralyd-av-brystUltralyd av brystUUltralyd av brystUltralyd av brystUltralyd av brystUltralyd av brystEMPTY
Vevsprøve fra brysthttps://helse-stavanger.no/behandlinger/vevsprove-fra-brystVevsprøve fra brystVVevsprøve fra brystVevsprøve fra brystVevsprøve fra brystVevsprøve fra brystEMPTY

Mammografiscreening Stavangerhttps://helse-stavanger.no/avdelinger/klinikk-for-medisinsk-service-og-abk/avdeling-for-radiologi/brystdiagnostisk-senter/screeningMammografiscreening Stavanger

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.