Målgruppe
- Kvinner og menn over 18 år
- Rusmisbruket er kommet ut av kontroll
- Rus og samtidig psykisk lidelse som kan være PTSD (kompleks type), spiseproblemer, angst/depresjon, personlighetsproblematikk.
Målsettinger
- Rusrehabilitering: Tilstrebe rusfrihet via sosial, fysisk og psykisk rehabilitering
- Behandle psykisk lidelse – stabilisere, redusere symptomer, fremme ny innsikt
- Psykoedukasjon som kan minne om gruppeterapi hvor pasientene blir undervist i den psykiske sykdommen de lider av, fremfor at de snakker med hverandre og en gruppeleder.
- Styrke personlige relasjoner og nettverk
- Styrke sosiale og praktiske forhold og ferdigheter
- Øke kunnskap om kosthold, og gi tilbud om aktiviteter knyttet til fysisk aktivitet/trening
- Avklare somatisk helsetilstand og følge opp behandlingsbehov til den enkelte
- Fremme kunnskap og opplevelser av kultur og kreativitet
Organisering
Vi har drift med bemanning gjennom hele døgnet. Den største delen av bemanningen er miljøterapeuter med helse- og sosialfaglig utdanning. Videre er det dagansatt fagpersonell som psykologer, kliniske sosionomer, familieterapeut og erfaringskonsulent. Psykiater er tilknyttet oss på timesbasis.
Hver pasient har sitt behandlingsteam med behandler og flere miljøterapeuter. Tilbudet til den enkelte vurderes individuelt, og det samme gjør behandlingens varighet. Hver pasient har individuell samtale med behandler, i tillegg til behandlingsmøte med sitt team hver uke. Tilbudet ivaretar prinsippene i pakkeforløpet/behandlingsforløpet, og sikrer også samarbeid med, og inkludering av pårørende.
Om behandlingstilbudet
Foruten kartlegging, utredning og diagnostisering tenker vi at det er viktig med faste strukturer som kan virke stabiliserende. Her vil vi vektlegge døgnrytme, kosthold, ernæring, fysisk aktivitet og kroppsorientering. Dette vil være nedfelt i en timeplan hvor den enkelte bruker også har oversikt over individuelle samtaler, behandlingsmøter og samarbeidsmøter (ansvarsgruppemøter). Du som pasient kan få tildelt midlertidig ansvar for særskilte oppgaver innen daglig drift på huset. Dette vil rullere og målet er læring og mestring.
Miljøterapien vil ha stor plass i behandlingstilbudet og vil i hovedsak være basert på traumebevisst omsorg og mentaliseringsbasert miljøterapi.
Vi vil også ha ukentlig aktivitetstilbud i større eller mindre grupper innad i hus/hage og i nærområdet. Pasientene kan også planlegge sine individuelle aktiviteter. Du som pasient kan motta besøk når du ønsker det utenom ordinært program.
Behandlingen består av en kombinasjon av individuelle- og gruppebaserte metoder. Vi ønsker at tilbudet skal basere seg på tilknytningsteori, traumebevisst omsorg, mentaliseringsbasert terapi, og for øvrig evidensbaserte behandlingsmetoder for kompleks PTSD.
Behandlingsforløpet og samhandling
Vi ser for oss Veksthuset som en del av et større behandlingssystem. Det er ønskelig at pasienter som søker til Veksthuset har startet behandlingen sin via behandlingsforberedende tiltak i kommunen og/eller en poliklinikk i TSB. I tillegg vil vi legge til rette for tiltak knyttet til behandlingsstart for nye pasienter. Det vil blant annet innebære lavere programintensitet i en mindre gruppe.