Om spiseforstyrrelser
I dagens samfunn er det mye oppmerksomhet rundt hvordan du skal se ut. For de fleste av oss er idealene helt urealistiske. For noen mennesker blir forholdet til egen kropp og mat vanskelig. Hvis tankene om mat og kropp tar overhånd slik at hverdagen blir ekstra utfordrende, kalles det en spiseforstyrrelse.
Spiseforstyrrelser kan ha flere former, for eksempel å spise lite eller ingenting (anoreksi), å spise for så å kaste opp (bulimi) eller å overspise. Disse lidelsene kommer ofte av at du er misfornøyd med deg selv, opplever høyt forventningspress eller strever med vanskelige forhold til venner, skole eller familie. Noen har også opplevd vonde ting tidligere i livet.
Kroppen trenger mat
De fleste som får disse lidelsene opplever at det hjelper på vonde følelser i starten, men etter hvert så mister de kontrollen. Det vil da være lurt å søke hjelp, enten i familien eller ved å kontakte en helsesøster, sosialrådgiver, lærer, lege eller psykolog.
Hvis ting bare blir vanskeligere, kan det bli livstruende. De fleste som får behandling for slike problemer, får det på Stavanger universitetssykehus. Der prøver man først og fremst å sørge for at du får i deg den maten kroppen trenger, og så går man videre til å forsøke å forstå hvilke vanskelige ting som er grunnen til lidelsen i utgangspunktet. Når man vet dette så kan en prøve å løse disse problemene, slik at du ikke får det så vondt lenger.
Viktig med tidlig hjelp
Det kan ta lang tid å bli frisk fra en spiseforstyrrelse, spesielt hvis den har vart lenge. Derfor er det spesielt viktig å få tidlig hjelp og hindre at du får usunne spisevaner. Vi ser at det er lettere å bli kvitt spiseforstyrrelsen hvis du får hjelp tidlig. Noen ganger er disse lidelsene så vanskelige at du må være på sykehuset for å få støtte og oppfølging.
Mor og far kan hjelpe
Mange barn og unge som sliter med spiseforstyrrelser, trenger hjelp til å se at mor og far kan støtte når maten er blitt problemet. Det er også viktig at mor og far lærer seg å ta hensyn - slik at det er mulig å ta i mot støtte fra foreldrene på en trygg måte. Dette kan oppleves som konfliktfylt i begynnelsen.
Les mer om spiseforstyrrelser - Helsenorge.no
Årsaker og behandlingsmuligheter (kognitiv.no)