ECT poliklinikk

Elektrokonvulsiv behandling innebærer bruk av elektrisk stimulering for å framkalle et kortvarig og kontrollert epileptisk anfall. Dette har en dokumentert antidepressiv effekt.

Les mer om ECT poliklinikk

ECT poliklinikk

ECT blir brukt over hele landet, i hovedsak på pasienter med alvorlig depresjon som ikke har hatt effekt av behandling med medisiner. ECT har også vist seg å ha god, men forbigående effekt på bevegelsesforstyrrelser hos pasienter med Parkinsons sykdom. Unntaksvis blir behandlingen brukt også ved andre lidelser.

Hvordan fungerer behandlingen

Alle aktuelle pasienter blir grundig utredet og undersøkt før eventuell behandling. Behandlingen er frivillig, og pasientene får god informasjon om hvordan behandlingen virker, og om forventet effekt og bivirkninger. Pasientene må i tillegg gi skriftlig samtykke til behandlingen før den kan ta til.  Selve behandlingen skjer på et eget behandlingsrom med anestesilege, anestesisykepleier, lege og sykepleier fra psykiatrisk divisjon til stede. Behandlingen blir innledet med at pasienten blir lagt i narkose. Anestesilegen gir oksygen og sikrer luftveier. Etter at pasienten har sovnet, får han eller hun et korttidsvirkende muskelavslappende middel for å hindre muskelkrampar og eventuell skjelettskade på grunn av slike kramper. Deretter stimulerer en hjernen med små energimengder i kort tid ved hjelp av spesielle elektroder som en plasserer på utsiden av hodeskallen til pasienten. En behandlingsserie består vanligvis av mellom seks og tolv behandlinger gitt to-tre ganger i uken.

Behandlingen blir gitt under narkose og er ikke smertefull for pasienten. Behandlingen og narkosen er kortvarig, og tar vanligvis ikke mer enn om lag fem minutter. Etter behandlingen våkner pasienten gradvis under tilsyn av en sykepleier.

Elektrokonvulsiv behandling er et eksempel på en behandling som vi ikke vet nøyaktig hvordan virker. Hovedteorien er at de elektriske impulsene virker på nettverket av signalbaner i hjernen og forandrer måten de overfører signal til andre celler på. Impulsene ser ut til å øke mengden av kjemiske stoff som overfører disse signalene mellom nervecellene, og på den måten blir visse typer av beskjeder forsterket.

ECT er en effektiv behandling som kan anvendes ved alvorlige depressive tilstander der annen behandling ikke har hatt god nok effekt. ECT er således ikke en hyppig brukt behandling.

 

Bivirkninger

Noen pasienter opplever hodeverk og stive muskler etter behandlingen. Men den bivirkningen vi er mest urolig for, og der vi følger godt med, er kognitive bivirkninger som for eksempel svekket minne. For de fleste pasientene går disse bivirkningene over etter noen uker. I de aller fleste vitenskapelige studier som er gjort på dette feltet, har en ikke kunne påvise redusert minne seks måneder etter behandlingen.

Hvordan er langtidsutsiktene

Ulempen med ECT er at dette er en form for akuttbehandling, og behandlingen hindrer derfor ikke at det oppstår nye depresjoner. Unntaksvis får enkelte pasienter vedlikeholds-ECT.

Henvisning

Det er som oftest den legen som behandler pasienten, det vil si en psykiater eller en lege under spesialisering i psykiatri i samarbeid med en psykiater, som henviser pasienten til ECT behandling. Privatpraktiserende psykiatere og fastleger kan også henvise pasienter til ECT-behandling, men pasienten må da bli tilknyttet en sengepost og bli vurdert av en psykiater før behandlingen kan ta til.

Kvalitetsregister

For at behandlingstilbudet til pasientene skal bli best mulig, driver poliklinikken kvalitetssikring av pasientbehandlingen i tett dialog med pasientens hoved behandler. Av kvalitetshensyn vil alle pasienter som mottar ECT få spørsmål om å la seg registrere i et regionalt kvalitets- og forskningsregister for ECT hvor en kan hente ut av-identifiserbare oversikter som kan bidra til økt kunnskap om ECT behandlingens effekt, hvorvidt det har oppstått komplikasjoner eller bivirkninger og bidra til at metoden ytterligere forbedres. Å bli registrert i kvalitetsregisteret for ECT behandling er frivillig og krever informert samtykke. Deltagere vil bli kalt inn til en etterkontroll etter ½ år hvor en blir intervjuet om aktuell tilstand, samt bes å fylle ut enkle selvutfyllingsskjema.

Kontakt

Oppmøtested

Du finner poliklinikken i E-Bygget, U. etasje.


Bruk hovedinngang ved Psykiatrisk divisjon.

Telefon
51515636 / 46886421
mandag - fredag 08 - 15
Jan Johnsens gate 12
Besøksadresse
Jan Johnsens gate 12(Google maps)
4011 Stavanger

Buss

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Kart

Pasientreiser

​Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise.

Ta kontakt med Pasientreiser på telefon 91505515 hvis du skal bestille reise eller har spørsmål.

https://helse-stavanger.no/avdelinger/pasientreiser/om-pasientreiser

Tog

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS
Seksjon rehabilitering Eigersund og Dalane DPS ligger om lag en times kjøring fra Stavanger. Nærmeste togstasjon er Egersund stasjon. Fra sentrum kan du ta buss eller drosje.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Passord på SMS

Du som ønsker å bruke internett blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding.

Tilgangen du får til internett varer i 24 dager før du trenger å be om nytt brukernavn og passord.

Årsaken til innlogging er krav til sikkerhet i sykehusnettverket og er samme type løsning som finnes på flyplasser og​ hotell.

Mattilbud

​Som pasient vil du få matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet serveres måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen.

 I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det serveres fire måltider på avdelingene (frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds). Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød ved St.Svithun hotell (vegg i vegg med sykehuset) serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Psykiatrisk divisjon på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Om du er ute etter et sted å få noe å bite i, lese på, eller sitte ved, så har LYST et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. 

Butikken er åpen hele døgnet.

​Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød ved St.Svithun hotell (vegg i vegg med sykehuset) serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Åpningstid: 11.30-21.00

Snacksautomater

På sykehuset finnes automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Parkering Våland

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Du finner også parkeringsplasser for besøkende på sykehusområdet. Når du parkerer må du trekke parkeringsplapp og betale på forhånd. Ved avreise før antatt parkeringstid kan du trekke kortet for å avslutte parkeringen.

Husk å beregne nok parkeringstid. Det kan være noe ventetid ved sykehuset.

Kart merket med parkeringsplasser

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering

Elektrokonvulsiv terapihttps://helse-stavanger.no/behandlinger/elektrokonvulsiv-terapiElektrokonvulsiv terapiEElektrokonvulsiv terapi (elektrostimulering) - ECTElektrokonvulsiv terapi (elektrostimulering) - ECTElektrokonvulsiv terapi (elektrostimulering) - ECTElektrokonvulsiv terapi (elektrostimulering) - ECTEMPTY

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.