Praktiske opplysninger
Apotek
Apotekets publikumsavdeling finner du i nærheten av hovedinngangen. Her kan du bestille og hente insulin og forbruksmateriell før hjemreise. Resepten skrives ut som e-resept. Husk å ta med skjema for utstyr fra avdelingen sammen med blodsukkerapparatet du har valgt for å få utdelt riktig tilpasset penn, kanyler, lansetter og strimler.
Åpningstid: 08:30 – 16:00 mandag – fredag
Barnediabetesregisteret (BDR)
BDR er et nasjonalt medisinsk kvalitetsregister for barne- og ungdomsdiabetes. Hensikten er å følge forekomsten, overvåke og bedre kvaliteten av diabetesbehandlingen for å sikre en likeverdig behandling av barn og unge med diabetes i Norge.
Alle barn og unge med diabetes i Norge inviteres til å delta i registeret.Er man under 16 år kreves skriftlig samtykke fra begge foreldre/ foresatte, og etter fylte 16 år et selvstendig samtykke.
Årlig sendes årskontrolldata til BDR fra de som har samtykket.
Behandlingshjelpemidler (BHM)
BHM har ansvar for medisinsk teknisk utstyr som sensor for kontinuerlig glukosemåling (CGM) og insulinpumper med tilhørende forbruksmateriell.
Epost: insulinpumpe@sus.no
Telefon 51513421
09:00- 14:00 på hverdager
Åpningstider 10:00-14:00 (torsdag stengt)
Besøk på avdelingen
Venner og familie er velkommen på besøk. Besøk er viktig for dere, men det er også viktig for de som ønsker å besøke dere. Husk at det kan være oppmuntrende å få besøk av venner!
Vi har ingen visittid. Antall besøkende og hvor lenge de kan være i avdelingen vil være avhengig av situasjonen i avdelingen. Spør gjerne sykepleier på forhånd.Av hensyn til pasientene i avdelingen skal de besøkende være friske, dvs. ikke ha feber, være forkjølet, ha smittsom magesyke eller smittsomme barnesykdommer som vannkopper og meslinger. Ta hensyn til andre barn som er syke og trenger ro.
Blodprøver
HbA1c
Blodprøve som kan tas venøst (i armen) eller ved fingerstikk. HbA1c kalles ofte «langtidsblodsukker» og gjenspeiler det gjennomsnittlige blodsukkeret de siste 6-12 uker før prøven tas. Oppgis i mmol/ mol. International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD) anbefaler HbA1c under 53mmol/mol som et behandlingsmål for barn og unge under 18 år. Måles ved innleggelsen og senere på poliklinikken ved de jevnlige konsultasjonene.
Glukose/blodsukker
Viser sukkernivået i blodet. Oppgis i mmol/l.
Normalverdi 4-6
Kan måles i blod, både fra fingerstikk og venøst.
Under innleggelsen måles blodsukkeret i blod fra fingerstikk før og 1,5 timer etter måltid, samt to ganger i løpet av natten.
Målet er stabile blodsukkerverdier mellom 4-8
- om morgenen før mat: mellom 4-7
- etter måltid: ikke stige mer enn 3-5 fra blodsukker målt før måltidet
Blodgass
Viser kroppens syre/base balanse og er styrende for den videre behandling og prøvetaking i den akutte fasen. Måles ved innleggelse og ved mistanke om syreforgiftning.
Sendeprøve
Måling av antistoffer med betydning for utvikling av diabetes gjøres ved innkomst eller senere under oppholdet.
Prøve til Nasjonalt medisinsk kvalitetsregister for barne- og ungdomsdiabetes ved Oslo universitetssykehus vil tas i tillegg dersom dere ønsker å delta.
www.kvalitetsregistre.no
Helsenorge.no
Det offisielle nettstedet for helsen din. Her finner du offentlig og kvalitetssikret informasjon om helse, sykdom og rettigheter. Nettstedet gir blant annet oversikt over E-resepter, kjernejournalen, bytte av fastlege og mer. Du kan også bli invitert til videokonsultasjon med lege eller diabetessykepleier via Helse Norge.
Hotell
St. Svithun Hotell er tilknyttet sykehuset og er åpent for alle. Barneavdelingen kan benytte hotellets rom for pasienter og pårørende som ikke trenger å sove i avdelingen.
Cafe Morgenrød er hotellets spisested. Åpningstid 10:30- 20:00
Kiosk og kantine
Du finner kiosk og kantine i sykehusets utgangsetasje, U. Kiosken ligger ved hovedinngangen.
Kiosken er døgnåpen, men selvbetjent deler av døgnet.
Kantinen er åpen mellom 09:00 og 17:00. Der kan du kjøpe både salat, rundstykker og varmmat.
Lærings- og mestringssenteret (LMS)
God kompetanse om egen situasjon gir muligheter for å mestre hverdagen bedre. Lærings- og mestringssenteret har som mål å gi god undervisning til pasienter og pårørende. Opplæringen ved LMS er viktige supplement til behandlingen.
Barne- og ungdomsklinikken samarbeider med LMS om å arrangere kurs. Kursene er en viktig del av oppfølgingen som gis til ungdom med diabetes. Målet er at ungdommene skal få god og sikker kunnskap om diabetes. Kunnskap og delt erfaring kan være positivt for å mestre hverdagen med diabetes.
Diabetessykepleier, lege, klinisk ernæringsfysiolog og psykolog underviser om ulike emner som berører ungdomsliv med diabetes. Det legges til rette for dialog, gruppeoppgaver og gode pauser. Ungdommene blir innkalt til kurs, og får brev i god tid før kursdagen. Manglende oppmøte uten avmelding faktureres på samme måte som når en ikke møter til en poliklinikk time på sykehuset.
Kursene holdes på Lærings- og mestringssenteret eller på St. Svithun hotell på sykehuset fra kl. 09:00 -15:00. Deltagerne får bekreftelse for kursdag med tanke på fravær. Foresatte kan søke NAV om opplæringspenger ved fravær fra jobb. Skjema utdeles på kursdagen
Måltider på sykehuset
Frokost: 08:00 - 09:30
Middag: 12:30 - 13:30
Brødmat & pålegg: 16:30 - 21:30
Mat serveres i vår buffet ved skolerommet og lekestuen i 4.etg. Vi anbefaler regelmessige måltider hver 3.- 4. time i løpet av dagen. Dette er gunstig for å holde blodsukkeret stabilt. Vi anbefaler at du måler blodsukker, vurderer karbohydratinnhold og setter insulindosen 15 minutter før du spiser.
Parkering
Barn og ungdom som er innlagt lenger enn tre dager har rett på redusert parkeringsavgift.
Mot en rekvisisjon får du kjøpt ukes-parkering til redusert pris. Be personalet om rekvisisjon ved behov.
Psykiater og psykolog
Faggruppen er en del av det tverrfaglige tilbudet som er tilknyttet avdelingen Barn og ungdom 3E/4D. Vi formidler gjerne kontakt for samtale om du ønsker det.
Prest og kirkerom
Sykehuspresten er tilgjengelig alle dager for samtaler og besøk på avdelingen. Dersom du ønsker en avtale kan vi formidle denne. Kirkerommet (1.etg. til venstre for heisene) er til enhver tid åpent for en stille stund. Alle som holder til på sykehuset er velkommen.
Skole på sykehuset
Skolen er åpen mellom kl. 09:00 og 14:15, pause fra ca. kl. 12:00 -12:45.
Skolen gjør avtale med dere om undervisningen og kan ta kontakt med hjemmeskolen under sykehusoppholdet for å avtale behov for oppfølging i ulike fag. Det er lurt å ha med noen skolebøker og lekseplan til sykehuset.
Spesialpedagog
Gir råd og veiledning til førskolebarn med spesielle behov.
Taushetsplikten
Alle som jobber på sykehuset har taushetsplikt. Leger og sykepleiere som er involvert i ditt barn leser nødvendige journalnotat og prøvesvar for å planlegge oppfølging og behandling
Telefonlader
Har du behov for lader har avdelingen noen typer for utlån. Ta kontakt med personalet.
Tolk
Sykehuset har kontakt med tolketjenesten i Stavanger og bestiller tolk til informasjonssamtaler når det er nødvendig eller ønskelig.
Ungdomsrommet
Vi har et hyggelig oppholdsrom i 4.etg. med spill-utstyr, stor TV, sofa og kaffeautomat. Rommet er et tilbud for ungdom fra 12 år. Her kan du være alene eller sammen med søsken eller venner. Spør personalet om nøkkel.
Urinprøver
Det første døgnet på sykehuset vil du ta urinprøve ofte og kanskje registrere urinmengde etter alle toalettbesøk. Det vil derfor være nødvendig å ha en urinflaske eller bekken tilgjengelig på rommet eller på toalettet.
Glukose/sukker
Er blodsukkeret mer enn 10 mmol/l vil noe glukose lekke over i urin. Glukose i urin kan være en indikator for høyt blodsukker. Glukose i morgenurin forteller noe om blodsukkernivået om natten.
Ketoner
Når kroppen har for lite insulin får ikke cellene nok glukose/energi. Kroppens nødløsning er å bryte ned fettsyrer til ketonlegemer. Ketoner i urin kan være en indikator på at kroppen mangler insulin.
Vaskemaskin
Barneavdelingen har vaskemaskin og tørketrommel som kan benyttes ved behov. Spør personalet om hjelp.