Kvinneklinikken gir et tilbud til befolkningen innen generelle kvinnesykdommer og gynekologisk kreft, innen svangerskapsrelaterte sykdommer og tilstander, fødselshjelp og barseltid. Klinikken har Norges tredje største fødeavdeling med ca. 5000 fødsler årlig. Kvinneklinikken har nasjonal godkjenning til å drive genetisk veiledning og fosterdiagnostikk. Kvinneklinikken har status som «Mor-barn-vennlig» sykehus. Dette betyr at vi oppfyller ti krav til amming fastsatt av WHO/UNICEF.
Vi legger vekt på å kunne gi god og omsorgsfull pleie til alle pasienter, og et faglig godt tilbud innen diagnostikk, behandling, læring og mestring. Vi satser på forskning og utvikling, og er opptatt av at klinikken skal være en god og attraktiv arbeidsplass.
Undervisningssjukehus
Stavanger universitetssjukehus er et undervisningssykehus. Praktisk undervisning under veiledning er av uvurderlig betydning for studentene. Dette er en hjelp til at ferdig utdannete jordmødre, leger, sykepleiere, og hjelpepleiere har nødvendige praktiske kvalifikasjoner.
Vi håper derfor at du ikke har noe imot at studenter kan delta i behandling og undersøkelse av deg under veiledning.
Dagkirurgi
Dagkirurgisk enhet på Hillevåg tar imot pasienter for dagkirurgiske inngrep. De har fem moderne operasjonsstuer med topp utstyr og dyktige kirurger.
Les mer om Dagkirurgisk enhet, Hillevåg (sus.no)
Forskningsstudier du kan bli bedt om å delta i som pasient
SUS er et universitetssykehus, og forskning er likestilt utdanning, opplæring og pasientbehandling i oppdraget fra samfunnet. Under er informasjon om studier som pågår ved Kvinneklinikken. Er du gravid kan du faktisk melde deg på noen av studiene selv via lenkene under!
NeoBeat
I dette forskningsprosjektet ønsker vi å utvikle ny kunnskap om hvordan vi best kan overvåke nyfødte umiddelbart etter fødselen. Målet er å identifisere nyfødte som trenger pustehjelp raskere, og gi pustehjelp med best mulig kvalitet. Alle som føder barn etter svangerskapsuke 28 kan delta i studien.
Lærdal Medical har utviklet NeoBeat, en bøyle med EKG-sensorer til bruk på nyfødte. Pulsbøylen gjør det for første gang mulig å undersøke hjertefrekvensen hos nyfødte innen fem sekunder etter fødselen. NeoBeat settes rundt barnets mage/bryst etter fødselen, og hjertefrekvensen kan avleses i displayet. NeoBeat er CE-godkjent for medisinsk bruk på nyfødte terminbarn og premature, og innebærer ingen risiko for barnet.
Les mer i informasjonsbrosjyre her (pdf)
Du vil få tilbud om å delta i studien når du kommer inn til kontroll på sykehuset.
Newborn Time
Omtrent 5% av nyfødte trenger pustehjelp etter fødsel for å klare overgangen fra væskefylte lunger i mors liv, til å puste selv. For å unngå skade er det viktig at pustehjelpen starter raskt.
Formålet med forskningsprosjektet er å utvikle en automatisert registrering av fødselstidspunkt og behandlingen som barnet får inntil det puster selv. Det vil brukes automatisert videoanalyse og kunstig intelligens. Målet er bedre nyfødtomsorg, ved at kunnskapen brukes i undervisning av helsepersonell og kvalitetsarbeid.
Som fødende vil du ikke påvirkes av prosjektet dersom du deltar. Vi ber om samtykke på forhånd til å bruke data fra fødselen din til forskning og undervisning.
SAINT-studien
Venter du ditt første barn?
Da trenger vi deg til et stort nasjonalt forskningsstudie i regi av
fødeavdelingene.
Vi skal forske på om vi kan få flere førstegangsfødende kvinner til å føde spontant
(uten keisersnitt/vakuum, tang) etter å ha blitt satt i gang i fødsel.
Dette skal vi gjøre ved å bruke to medikamenter – Buscopan og Bikarbonat.
Medikamentene som skal brukes har vært brukt i mange år, også på gravide, uten alvorlige
bivirkninger.
Buscopan skal fremme åpningen av livmorhalsen og Bikarbonatet skal motvirke melkesyre
opphopning i livmoren. Dette vil i så fall kunne føre til at færre fødende trenger operative
forløsninger etter å ha blitt satt i gang i fødsel.
Om du er aktuell deltaker til denne studien vil du bli invitert av jordmor eller lege på sykehuset
når du kommer til vurdering.
SAINT er den største behandlingsstudien som noensinne er planlagt utført på fødende kvinner i
Norge, og ditt bidrag vil være et ledd til å få etablert et nasjonalt forskningssamarbeid innen
fødselsarbeid (obstetrikk).
Les mer om SAINT-studien i denne informasjonsbrosjyren (pdf)
Ultralyd av nyrearterien (informasjon kommer)
LetsGo (informasjon kommer)
Samhandling med kommunene
Statistikk ved fødeavdelingene
Kommer
Medisinskfaglige prosedyrer ved Kvinneklinikken (EQS)
Medisinskfaglige prosedyrer Kvinneklinikken (EQS)