Barselpost 7G

7G er en barselpost for kvinner og barn som av medisinske grunner ikke kan ha barseloppholdet på hotellet (og i de tilfellene det er fullt på hotellet).

Les mer om Barselpost 7G

Barselpost 7G

Flesteparten av rommene har plass til to kvinner, og pårørende kan derfor ikke regne med å få overnatte. Barnet blir undersøkt av barnelege, får hørselstest og blir tatt blodprøver til nyfødtscreening. Det gis tilbud ammehjelp, stell/bad av barnet, samtaler med jordmor og veiledningstime med fysioterapeut. Vi har jordmor- og barnepleierbemanning.

Måltider

• Frokost fra kl.08.30-09.30
• Middag fra kl.12.15-13.15
• Tidlig kveldsmat fra kl.17-18
• Sein kveldsmat fra kl.20.30-21.30
Dersom du er på nyfødtavdelingen når det er måltid på 7G eller du er sulten utenom måltidene, er vi behjelpelige med å finne mat.

Visittiden i avdelingen

• Mandag til fredag fra kl.18.15-19.00
(pappa/søskenvisitt fra kl.17.00-18.15)
• Lørdag og søndag fra kl.14-15
Ikke besøk av barn under 10 år, utenom barnets søsken, pga. smittefaren

Far er velkommen til å være i avdelingen sammen med mor og barn på dagtid. Det er sofaer ute ved spisesalen. Dersom dere skal være sammen på rommet, må det avtales med den du deler rom med. Ta hensyn slik at dere får mulighet til å hvile i løpet av dagen. Far skal ikke oppholde seg på rommet i siestaen eller mellom kl 21.00 og 9.00. Vi har dessverre ikke mulighet for at far kan overnatte (bare i spesielle tilfeller).

Siesta/Hviletid i avdelingen

• Hver dag kl.15-17
Personalet kommer ikke inn på rommet i dette tidspunktet dersom du ikke ringer på

Mobiltelefon på barsel

Vis hensyn til dine medpasienter. Skru mobilen på lydløs varsling. Dersom du får mange telefoner, anbefaler vi at du tar samtalene utenfor rommet.

Knipen

Mandag, onsdag og fredag kl 11.15-11.45 i spisestuen har en fysioterapeut undervisning om bl.a bekkenbunnstrening.

Velkomstsamtale

Rutiner
• Lese informasjon: nyfødtscreening, knipen, «denne side opp» mm.
• Barnelegevisitt
• Jordmorsamtale 2. (3.) dag om fødsel/amming/barnet/forandringer hos mor/hjemmesituasjon/hjemreise mm. Evt dine spørsmål.
• Evt samtale med lege før utreise
• Hjemreise 3.døgn, evt lengre på barsel av medisinske/andre grunner
• Obs oppbevaring av verdisaker pga. fare for tyveri
• Ingen bagasje på gulvet.
• Hvordan syns du det vil være å be om hjelp
• Barnepleier/jordmor viser avdelingen og tavlen

Amming
• Hvordan syns du det er å amme? Ønsker du å amme? Ammeerfaringer
• Informasjon: tidlig sugesignal, selvregulering, nattamming, ammeteknikk, håndmelking.
• Pumperom med gode stoler og visning av ammefilm

Barnet
• Ønsker, behov i forhold til barnestell. Stellerom.
• Ryggleie fra fødselen
• Hud mot hud (roer barnet, fremmer melkeproduksjonen og tilknytning)
• Bli kjent med barnet (pust, gråt, signaler)
• Gulsott ikke uvanlig. Nærmere info gis dersom barnet blir gult

Mor etter fødsel
• Blødning, etterrier, vonde sting, vannlating, hemorider, barseltårer.
• Tørste, svette. Viktig å drikke mye.
• Personlig hygiene, håndvask før amming

Fødselen                                                                                   
• Er det noe spesielt du vil snakke om i forbindelse med fødselen?
• Hvordan opplevde du hjelpen du fikk under fødselen?
• Ønsker du å snakke med jordmor, barnepleier, lege, evt andre?

Barn på barneavdeling
• Informasjon om barneavdeling (hefte gis på 3D)
• Mulighet til å være hos barnet. Gi beskjed når du går og kommer tilbake
• Informasjon om amming / pumping -samarbeid med 3D
• Oppbevaring av morsmelk, morsmelkbank
• Mors hjemreise i forhold til barnet

Barnelegeundersøkelse

Les mer om hva som skjer på barnelegeundersøkelsen

Utreisesamtale/jordmorsamtale 2. dag

Etterrier
Etter at du har født kan du oppleve smertefulle sammentrekninger i livmoren, spesielt i de første dagene etter fødselen. Som oftest er disse sammentrekningene mer smertefulle hos fleregangsfødende. Smertene kan lindres ved å late vannet ofte, spesielt før amming. Varmepose på mage/evt. rygg kan hjelpe. Å holde seg varm på beina lindrer smertene for noen. Dersom etterriene er svært plagsomme kan du få smertestillende tabletter, gi beskjed til jordmor dersom du har behov for dette. Vi anbefaler at du ligger på magen så mye som mulig for at livmoren lettere skal tømme seg og trekke seg sammen. 

Renselse
Blødningen som følger i tiden etter en fødsel kaller vi for ”renselse”. Normalt er dette en frisk blødning de første dagene. Den skal avta i mengde allerede etter en dag eller to. Deretter blir den mer brunlig og så etter hvert lysere. Ca 10-12 dager etter fødselen kan du få en litt frisk blødning igjen, omtrent som en menstruasjon. Dette skyldes at skorpen der morkaken var festet i livmoren løsner. Denne blødningen skal avta etter en til to dager. Dersom du ikke merker noe 10- 12 dagen er dette også normalt.
Det er store individuelle forskjeller på hvor lenge renselsen pågår. Det er ikke unormalt at den varer opp til 12 uker, men ca 6 uker er det vanlige.
Ta kontakt med lege dersom du begynner å blø rikelig eller får svært illeluktende renselse og feber.
I forbindelse med renselsen vil vi be deg være ekstra nøye med hygienen.
Renselsen er rik på bakterier, og kombinasjonen med rifter nedentil gjør at du bør skylle deg godt etter toalettbesøk. Ha gjerne sanitetsbindet klart før du tørker deg slik at du ikke tar oppi bindposene med skitne fingre.  Etter toalettbesøket er grundig håndvask viktig.

Intimhygiene
Vi anbefaler at du skyller deg nedentil 2-3 ganger til dagen og unngår bruk av såpe.  Husk å finne frem et rent sanitetsbind før du setter deg på toalettet. God hygiene er med på å redusere faren for infeksjoner.

Stell av vonde sting
Gi beskjed til jordmor dersom du har vondt i stingene.  Du får smertestillende ved behov. Sting og rifter kan svi. Vi anbefaler at du skyller med lunkent vann nedentil samtidig som du later urinen. Dette nøytraliserer den salte urinen. Ved vedvarende smerter/ubehag kan du sitte i grønnsåpebad for å rense såret, det har samtidig en lindrende effekt.

Håndhygiene
I barselperioden (som faktisk strekker seg over 6 uker) er hygiene ekstra viktig. Blødning og dertil hørende bytte av bind, amming og ikke minst stell av nyfødt barn gjør at vi tillater oss å minne deg om at det er utrolig viktig med god håndhygiene. Håndvask hører alltid med etter toalettbesøk, før amming og før måltider! Dette er det beste middelet for å unngå infeksjoner hos mor og barn i denne perioden.

Uten mat og drikke – duger mamma ikke!
Det er viktig at du spiser og drikker godt. Rikelig drikke er viktig fordi kroppen skiller ut mye av den væsken som er lagret i svangerskapet, du svetter mest sannsynlig mye disse dagene, og du trenger ekstra væske når du skal produsere melk.
Ditt daglige inntak av drikke bør være ca 3 liter, med mindre legen forteller deg noe annet.
Hva du drikker er opp til deg. Te og kaffe er lett vanndrivende og fordrer mer væske. Vi anbefaler at du ikke får i deg for mye kullsyre.
Svært mange kvinner spør oss om hvilke matsorter en bør holde seg unna når en ammer. Dette er svært individuelt, en god regel er at en bør være forsiktig med den maten en vet en selv får luft i magen av. (Kullsyre, sjokolade, erter, kål er eksempler på dette!)

Barseltårer
Barseltiden er en periode med store omstillinger i kropp og sinn. Å bli mamma er ikke alltid like enkelt, og en opplever gjerne at en er skrekkelig sliten, samtidig lykkelig eller spent. Du kan oppleve at du gråter fordi du er glad, lei, lengter etter pappaen, du er sliten, du vil ha besøk, vil ikke ha besøk osv. Kort sagt en opplever gjerne et sammensurium av følelser.  Barseltårer blir på et vis et uttrykk for alle følelsene du strir med på en gang. Det skjer masse i kroppen både fysisk og psykisk rett etter fødselen. Det går også an å oppleve en slags ”ensomhet” fordi barnet ikke lenger sparker inni magen din.
Det er ikke lett å kontrollere følelsene og tårene som kommer. De fleste kvinnene som får barseltårer merker dette mest rundt tredje dag etter fødsel, selvsagt med variasjoner. Det er greit å grine! Det betyr ikke at du ikke mestrer morsrollen, heller tvert imot. Det er stort å bli mor og det gjør noe med deg! Barseltårene pleier å gi seg i løpet av en dag eller to. Dersom du fortsetter å føle deg nedstemt, tiltaksløs og trett over tid bør du snakke med jordmor, helsesøster eller legen din om dette.

Vannlatning
De fleste kvinner har rikelig urinproduksjon i dagene etter fødsel da kroppen skiller ut mye av den væsken som er blitt lagret i kroppen under svangerskapet. Det er viktig å gå ofte på WC selv om du ikke kjenner at du må tisse. Du bør prøve å tømme urinblæren minst hver 3. time for å unngå vannlatningsproblemer.

Avføring
En del kvinner kvier seg for å ha avføring igjen etter å ha født. Denne frykten er forståelig, men som regel ubegrunnet. Generelt er det viktig å drikke rikelig og spise fiberrik kost slik at magen ikke stopper opp. Når melken kommer godt i gang trekker den mye væske ut av kroppen, og da blir avføringen gjerne hard. 2-3 liter væske om dagen er nødvendig.

Hemoroider
Et vanlig ubehag hos barselkvinner er hemoroider. Gi beskjed til jordmor dersom du er plaget og vi vil prøve å hjelpe deg. Smertefulle hemoroider kan behandles med lokalbedøvende salve eller stikkpiller. De går nesten alltid tilbake av seg selv. Er det fortsatt et problem ved etterkontroll, ta det opp med fastlegen din. Det er viktig å drikke rikelig og spise fiberrik kost for å holde avføringen myk. 

Etterkontroll
Du bestiller selv time til etterkontroll hos egen lege/jordmor 6 - 8 uker etter fødsel. Lege/jordmor vil da sjekke at alt har normalisert seg etter fødselen. Ta også opp prevensjonsmetode med lege/jordmor. Ellers kontrolleres blodprosent (hb), blodtrykk og urinprøve.

Prevensjon
Når du ammer skal du ikke bruke prevensjon som inneholder østrogen, da østrogen kan redusere melkeproduksjonen.
Noen prevensjonsmetoder som kan brukes i ammeperioden er:
Minipillen, Østrogenfri P-pille, P-stav, Pessar
Kondom er et enkelt prevensjonsmiddel som er lett tilgjengelig. Kondom alene kan føles sårt for kvinnen fordi hun kan være tørrere i skjeden enn vanlig. Kondom må ikke brukes sammen med andre glidemidler enn Glid (spesialglidemiddel), da vaselin og olje løser opp gummien. 
Spiral. Det finnes to forskjellig spiraltyper. Den ”vanlige” og en hormonspiral.
(Spør jordmor om forskjellen dersom du er usikker på det). Gi beskjed ved bestilling av time til etterkontroll dersom du ønsker spiral, du vil da få resept på spiral. Du må som oftest kjøpe denne selv og ha den med på etterkontrollen.

Samleie
Du avgjør selv når du føler deg klar for å gjenoppta samliv og å ha samleie igjen. Kondom anbefales så lenge du har renselse (pga. infeksjonsfaren).
Noen har vondt i rifter/klipp en stund etter fødselen. Gi partneren din beskjed om dette.

Om barnet

Les mer om mat, hygiene og stell


Barsel 7G - Pasientinformasjon fra EQS

Kontakt

Oppmøtested
Sydbygg, 7. etasje. Bruk hovedinngangen (inngang 1)
Telefon
51 51 87 78

Parkering ved fødsel

Parkeringshus

Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet. Når du kjører inn, trekker du parkeringslapp - og etter besøket betaler du ved betalingsautomaten. Det er også anledning til å bruke kredittkort ved inn- og utkjørsel. Fra parkeringshuset kan du ta heisen rett opp i sykehusets hovedinngang.

For å komme til parkeringshuset, følger du skiltene fra Fylkeslege Ebbells gate. Parkeringshuset er godt belyst og videoovervåket.

Korttidsparkering

Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede

Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede. Disse har en tidsbegrensning på fire timer. Det finnes også tolv parkeringsplasser reservert bevegelseshemmede i parkeringshuset under St. Svithun Hotell. Disse plassene er avgiftsbelagt på lik linje med annen parkering på sykehusområdet.

Parkering for langtidspårørende

Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris. Dette gjelder parkering i parkeringshuset. Prisen for langtidspårørende er 300 kroner per uke (normalpris 144 kroner per døgn). Avdelingen du skal besøke må fylle ut en rekvisisjon for å få kjøpt parkeringsbeviset hos Q-park.

Ladestasjon for el-bil

Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet og betaler​ som vanlige gjester. Dette på grunn av den store økningen i el-bilder på sykehusområdet den siste tiden. I parkeringshuset er ​det ladestasjoner for el-bil.

Praktisk informasjon

Besøkstider

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​Fødetelefonen

​Når fødselen starter eller du har spørsmål i den anledning ringer du fødetelefonen 51 51 92 09.
Vår besøksadresse:
Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger, Sydbygg, 1. etasje.
Bruk inngang 1 (hovedinngangen) og følg rød stripe på gulvet til trapp eller heis.​

Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Passord på SMS

Du som ønsker å bruke internett blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding.

Tilgangen du får til internett varer i 24 dager før du trenger å be om nytt brukernavn og passord.

Årsaken til innlogging er krav til sikkerhet i sykehusnettverket og er samme type løsning som finnes på flyplasser og​ hotell.

Mattilbud på Våland

​Som pasient vil du få matservering på avdelingen du ligger på. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det serveres fire måltider på avdelingene (frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds). Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Psykiatrisk divisjon på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Om du er ute etter et sted å få noe å bite i, lese på, eller sitte ved, så har LYST et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. 

Butikken er åpen hele døgnet.

​Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød ved St.Svithun hotell (vegg i vegg med sykehuset) serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Åpningstid: 11.30-21.00

Snacksautomater

På sykehuset finnes automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Røykfritt sykehus

​Alle sykehusområdene i Helse Stavanger er røykfrie. Det er likevel laget noen røykeområder som pasienter kan bruke. Disse områdene er merket.
Røyking utenfor sykehusets innganger er ikke tillatt, med unntak av ett område utenfor hovedinngangen. Her er det satt opp et eget røykeskur.
Vi ber om at røykeforbudet blir respektert av hensyn til pasienter. Det er en utfordring at mange stiller seg utenfor inngangene og røyker. Dette gjør det vanskelig for alle de som ikke tåler tobakksrøyk. Vis hensyn!​​​
Røykfritt sykehus handler om å gi de ansatte et trygt arbeidsmiljø, beskytte pasienter, besøkende og ansatte fra tobakksrøyk, og gi hjelp til ansatte og pasienter så de kan slutte å røyke.​