HELSENORGE

Reiseråd

Reiseråd ved mat- og vannbårne sykdommer, myggbårne sykdommer, denguefeber og turistdiare.

Mat- og vannbårne sykdommer

Kort fortalt: Kan du ikke koke, skrelle eller vaske det så unngå å spise det.
Det er selvfølgelig ikke alltid mulig å være helt konsekvent, men klarer en følge noen enkle råd så er det mindre sannsynlig for at ferien du har gledet deg til blir ødelagt.

Myggbårne sykdommer

Myggen kan være en plage her hjemme, men i tropiske land kan den overføre sykdommer som er potensielt dødelige.

  • Denguefeber finnes en vaksine, men den er ikke tilgjengelig i Norge enda
  • Japansk Encephalitt finnes det vaksine mot
  • Zika virus finnes det ikke vaksine mot
  • Malaria kan en beskytte seg mot ved å ta tabletter under oppholdet

Malaria er en alvorlig sykdom som tar livet av ca to millioner mennesker hvert år - hovedsaklig barn under fem år i Afrika, sør for Sahara. For å unngå smitte er det viktig å beskytte seg mot myggstikk ved hjelp av myggmiddler og klær.

Svetter du mye er det lurt å smøre seg inn oftere enn hver 5 time som gjerne står på flaskene. En kan i tillegg spraye Permetrin på klær. Rom med air condition er ofte myggfrie, men helt sikre er man ikke. Er du i malariastrøk og du ikke har aircondition må du ligge under myggnett om natten, og dette må være impregnert. Det kan være lurt å ha med sitt eget.

Reiseråd for å unngå dengue

  • Denguefeber er en virussykdom som smitter fra menneske til menneske via myggstikk.
  • Myggen er mest aktiv tidlig om morgenen og på ettermiddagen. Den kan også stikke på dagtid. Stikket er smertefritt, men ofte kløende.
  • Sykdommen bryter ut 6-8 dager etter smitte. Den gir kraftige influensasymptomer, høy feber, hodepine samt kraftige  ledd-og muskelsmerter – derav navnet «break bone fever»
  • Sykdommen varer opptil 10 dager, men det kan ta 2-3 uker og opptil flere måneder før en er frisk.
  • Har en gjennomgått dengue en gang bør en være ekstra påpasselig med å beskytte seg mot myggstikk da evt. ny smitte kan gi et mer alvorlig sykdomsbilde.

De viktigste metodene for å forebygge dengue er:
(uavhengig av om du befinner deg i by eller på landet)

  • Unngå myggstikk ved å bruke myggmidler som inneholder DEET (dietyl-m-toluamide) Dette bør ikke brukes til barn
  • Permetrin på klær i overganger til hud
  • Impregnerte myggnett

Har du hatt dengufeber tidligere blir du ikke frarådet fra å dra. Men du bør være ekstra påpasselig med å følge de anbefalte råd.

Hvordan smitter Zikavirus?

Det har vært mye fokus på Zika den siste tiden, og de siste oppdateringer kan du finne på denne linken til Folkehelseinstituttet.

https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/zika/

Zika er også en myggbåren sykdom, og det viktigste forebyggende tiltak blir å beskytte seg mot myggstikk som ved dengue feber.

Hvordan forholde seg til tuberkulosesmitte ved utenlandsreiser?

1/3 av verdens befolkning er smittet med tuberkulosebakterien, men kun 10 % som er smittet utvikler tuberkulose i løpet av livet. De fleste av oss har med andre ord et immunforsvar som er godt nok til å holde smitten i sjakk.
I SørØst-Asia og Afrika og deler av Øst-Europa er tuberkulose utbredt. For turister som bor på hotel er risikoen nesten ikke eksisterende. For helsearbeidere og backpackere som oppholder seg over tid i et høyrisikoland, er sjansen for smitte til stede. Barn som skal gå på skole i risikoland bør BCG-vaksineres.
Arr etter vaksine er tilstrekkelig dokumentasjon på tidligere BCG-vaksinering. Det er grunn til å understreke at tuberkulosesmitte på utenlandsreiser er meget sjelden.

Reiseråd turistdiare

  • Drikk kun flaskevann
  • All mat bør være gjennomstekt/kokt
  • Frukt som kan skrelles er som regel trygg å spise
  • Unngå koldtbord og buffèter.
  • Det som ikke lukter bra, ser mistenkelig ut eller smaker merkelig bør man ikke spise.
  • Vask/Sprit hendene før måltid
  • Unngå gategriller.

Det finnes en  vaksine mot turist-diarèer, men den dekker ikke alt.​

Blir man likevel syk må man være nøye med nok væskeinntak. Dette gjelder både voksne og barn. Evt. oppsøk lege.

 Avføringsstoppende midler (Imodium) er i utgangspunktet ikke anbefalt fordi det hindrer kroppen i å kvitte seg med avfallsstoffene. Imidlertid kan det være greit å bruke i en kort stund hvis man for eksempel er nødt til å være på reise noen timer og ikke har WC lett tilgjengelig. Vær også oppmerksom på at kulltabletter kan redusere effekten av for eksempel malariamedisiner eller p-piller.​

Barn og væskebalanse

Barn er mer utsatt for febersykdom og mage-/tarminfeksjoner. De barna som blir syke trenger mer drikke enn vanlig. Spesielt  barn som får feber, diarè eller oppkast. Ikke vent for lenge med å oppsøke lege.

Vær svært nøye med hygienen. Vask hendene og bruk håndesinfeksjonssprit  innimellom for å rengjør hendene.

Er du i tvil om du vil kunne finne ”sikker” mat for hele oppholdet, kan du ta med noe hjemmefra. Det kan for eksempel være mat på glass eller tørrmat.

Viktigst er det at barnet får  drikke ofte.  Ved oppkast og diarè bør væsken inneholde litt sukker og litt salt. Man kan  bruke ferdigproduserte sukker- og saltblandinger (elektrolyttblandinger) som GEM, som man får kjøpt på apoteket i Norge. Disse blandingene blandes ut i vann. ​

Lag din egen væ​skeblanding:
6 ts sukker
½ ts salt
½ ts bakepulver (hvis tilgjengelig)
1 liter rent vann.

I denne blandingen kan du gjerne tilsette litt juice eller saft for smaken sin skyld. Om du ikke har anledning til dette kan du gi barnet juice (for eksempel presset appelsin), vann eller suppe. Legg merke til at man ikke må gi for mye sukkerholdig drikke. Forsøk å få barnet til å drikke noe selv om det er kvalmt. Væskeopptaket i tarmen kan dempe kvalmen noe fordi surhetsgraden i blodet blir mer normalt. Gi barnet noen slurker drikke hele tiden. Eventuelt kan væsken gis med skje, sprøyte (i munnen) eller flaske. Spedbarn kan ammes så mye som ​​mulig.


 

Fant du det du lette etter?