Ved en alvorlig traumatisk hjerneskade er det ofte behov for langvarig og gjentatt rehabilitering for å mestre dagliglivets utfordringer.
Rehabilitering
Kompleks rehabilitering starter allerede på intensiv avdelingen. I akuttfasen legges det vekt på medisinske problemer og rehabiliteringen tilpasses den enkelte pasientens medisinske tilstand. Rehabilitering etter akuttfasen rettes mot kontrollert stimulering av ulike sanser, orientering av pasienten mot seg selv og omgivelser, tiltak for å opprettholde bevegelighet og øke pasientens våkenhet.
Tverrfaglig team med spesialkompetanse innen nevrorehabilitering kartlegger funksjonssvikt og tilpasser behandling av sensoriske, motoriske og kognitive utfall. Pasienter med hjerneblødning, traumatiskhodeskade etter fallulyker, trafikkulyker og vold, hjernesykdomer får den type rehabilitering.
Tverrfaglig team har ansvar for å vurdere pasientens ressurser og problemområder. Ut fra disse vurderinger og i samarbeid med pasient selv eller/og pårørende utarbeides individuell rehabiliteringsplan. Tverrfaglig team består av lege, ergoterapeut, fysioterapeut, pleiepersonell, nevro‐psykolog, logoped og sosionom. Ved behov kan andre spesialister innkalles.
Kontroller
Kontroller tilpasses individuelt, og de fleste vil bli tilbudt oppfølging på nevrokirurgisk poliklinikk og ved avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering. Barn henvises til barne- og ungdomshabilitering.
Samhandling mellom sykehus og kommunehelsetjenesten
Samhandling mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten er viktig for å avklare hvilke tjenester som ivaretas hvor.
Akutte problemer
Ved akutte problemstillinger kontaktes legevakt eller medisinsk nødnumer 113.