Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Ansiktsskader - akutte

De hyppigste årsakene til ansiktsskader er trafikkulykker, fall, overgrep og idrett. Dersom du har brudd i ansiktet, og bruddkantene står fra hverandre, vil du som oftest bli operert.

Henvisning og vurdering

Ved mistanke om brudd i ansiktet blir du undersøket av lege. Dersom fastlege eller legevaktlege finner grunn til å tro at du har fått et ansiktsbrudd, biir du henvist videre til undersøkelse hos øre-nese-hals-lege eller kjeve- og ansiktskirurg.

 

Utredning

Ved mistanke om brudd blir du som regel henvist til røntgenundersøkelse. Bildene vil kunne bekrefte eller avkrefte brudd. Vurdering og behandling skjer fortløpende.

Behandling

Dersom du har brudd i ansiktet, og bruddkantene står fra hverandre, blir du som oftest operert. Operasjonen blir gjort for å få beinkantene så godt sammen som mulig, og for å holde dem i ro. For å sikre dette blir det operert inn små titanplater som vi skrur fast med skruer i beinet. Titanplatene trenger du som regel ikke å fjerne.

Informasjon om ulike typer akutte ansiktsskader

Overkjeven er festet mot neseskjelettet, kinnbeinet, øyehulen og kraniet.

Brudd i overkjeven kan føre til at tennene ikke passer sammen og at bittet endrer seg. I tillegg blir du hoven i ansiktet og kan blø i munnen. Brudd i overkjeven på begge sider kan føre til at den føles løs og du får en fjærende følelse når du biter sammen. Som oftest blir pasienten operert for å feste kjeven til faste deler av kraniet med små titanplater. På bildet ser du hovedinndelingen av brudd i midtansiktet, en inndeling som heter Le Fort I, II og III.

På bildet ser du hovedinndelingen av brudd i midtansiktet, en inndeling som heter Le Fort I, II og III.
 

Underkjeven sitter opp mot overkjeven og er festet til hodet med muskulatur og bindevev. Brudd i underkjeven merker du ved endring i bitt, vansker med å bite sammen og ofte blødning fra munnen. Tenner kan løsne og falle ut. Tenner bør du ikke kaste, men legges fuktig og tas med til tannlege / lege. Vi deler opp bruddene etter hvor i underkjeven de sitter. Behandlingen er litt forskjellig ut i fra hvor bruddene er. Ofte er det flere enn ett brudd.

Bildet viser ulike stede hvor det er vanligst at brudd i underkjeven forekommer.
 

Øyehulen er et pæreformet hulrom, med en spiss baktil, mot midten og litt oppover. De øvre og nedre veggene utgjør taket og gulvet. Ytterkanten (ringen) er sterk, og rett under og over er det et hull hvor det går blodårer og nerver.

Kinnbeinet er en del av gulvet og sideveggen av øyehulen.  Tyggemusklene går forbi kinnbeinsbuen, og dersom denne blir brukket kan det gi vanskeligheter med å åpne munnen.

Den vanligste skaden i øyehulen er et utblåsningsbrudd (blow-out), som vanligvis involverer gulvet og / eller veggen mot nesen. Kinnbeinsbuen og kinnbeinet blir ofte brukket etter direkte slag mot området. Den sterke sentrale delen av benet er vanligvis intakt, og kraften overføres til de tre sidestøttene, individuelt eller samtidig. Et tre-beinsbrudd (tripod) vil være:

  •  Brudd i nedre øyehulekant
  •  Brudd i ytterveggen i øyehulen
  •  Brudd i kinnbensbuen

Bilde øyehule og kinnbeinsbue
 

Oppfølging

Etter at du er operert for ansiktsskaden blir du som regel innlagt i ett døgn til observasjon. Kontroll blir avtalt med behandlende lege.

Det tar litt lengre tid å bli frisk av brudd i underkjeven enn andre brudd, men du er som regel ikke sykmeldt i mer enn to uker. Du skal være forsiktig med å tygge harde ting i åtte uker etter operasjon, og du kan ikke spise mat som krever tyggekraft den første tiden.

Kontakt

Østbygget Øre-nese-hals-avdelingen

Kontakt Øre-nese-hals-avdelingen

Oppmøtested

Østbygget, 2. etasje. Følg gule striper fra hovedinngangen. Bruk heisen bak kantina.

Østbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer, tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis.

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​