Blødning sent i svangerskapet
Blødninger som oppstår sent i svangerskapet kan ha ulike årsaker. Blødningen trenger ikke ha betydning for den videre utviklingen av svangerskapet eller fødselen, men ofte er blodblandet utflod et første tegn på at fødselen er nær.
Om du er mindre enn 22 uker på vei i svangerskapet, skal du kontakte lege eller legevakt dersom du blør. Du vil bli vurdert og eventuelle videre undersøkelser eller behandling vil bli bestemt.
Om du har kommet lenger enn 22 uker i svangerskapet, skal du kontakte fødeavdelingen om du begynner å blø. Du vil da få veiledning, og plan for videre oppfølging, undersøkelse eller behandling vil bli vurdert.
Før
Spørsmål du må svare på
Når du tar kontakt med lege/legevakt/fødeavdeling på grunn av blødning sent i svangerskapet, er det en rekke ting du vil bli spurt om. Vi ber deg om å lese gjennom følgende slik at du er mer forberedt på å svare.
Blødning
- Hvor mye blør du, og hva slags farge er det på blodet (friskt og rødt blod, eller mørkt rødt / brunt blod)?
- Er blødningen økende eller mindre nå?
Dersom blødningen øker eller tilstanden din endrer seg etter at du har vært i kontakt med helsevesenet, må du ta kontakt igjen.
Hvorfor blør du?
-
Gjorde du noe spesielt like før du begynte å blø?
-
Mot slutten av svangerskapet er det vanlig at støt mot den blodrike delen av livmorhalsen fører med seg ufarlig, sparsom blødning. Dette kan for eksempel skje etter samleie eller etter en underlivsundersøkelse.
Fostervann
-
Kan blødningen være blodblandet fostervann?
-
Om det er rikelig med tyntflytende rosa væske, kan det være tegn på at fostervannet har gått – noe som kan bli forvekslet med en større blødning.
Smerte
-
Har du rier?
Rier er smerte som kommer og går i nedre del av magen og/eller ryggen. Magen blir stram og hard under riene, og mykere og smertefri i pausene. -
Har du andre typer smerter?
Dersom smerten øker etter at du har vært i kontakt med helsevesenet, må du ta kontakt igjen.
Barnet
-
Kjenner du at barnet sparker og rører seg som før?
Om det ikke er noe endring i mønster eller styrke i spark/bevegelser hos barnet, er dette et tegn på at barnet har det bra.
Under
Årsaker til blødning sent i svangerskapet
Det kan være flere årsaker til at du begynner å blø sent i svangerskapet, og ofte finner en ikke noen klar årsak til at en blødning oppstår.
Behandling
Avhengig av hva som er årsak til blødningen, vil det bli iverksatt behandling. Kontakt alltid lege, legevakt eller sykehuset om du er gravid og begynner å blø.
Veiledning og rådgiving per telefon er av og til nok. I andre tilfeller er det nødvendig med videre undersøkelser og behandling.
Etter samtale med jordmor eller lege, vil du få en orientering om hva du bør gjøre videre. Dersom tilstanden din er oppfattet som stabil, kan du bli bedt om å se situasjonen an, eller om å kontakte fastlege, jordmor eller legevakt for avklaring og eventuell kontroll.
Det kan også bli aktuelt at du må til sykehuset for en vurdering. I så tilfelle må du være forberedt på at du kan bli lagt inn til observasjon eller behandling. Dersom situasjonen din blir oppfattet som uklar eller alvorlig, kan rask transport til sykehus være avgjørende. Det blir da rekvirert sykebil. Dette blir avgjort i samråd med lege/jordmor når du snakker med dem.
Etter
Dersom du kan reise hjem etter legekontroll eller sykehusinnleggelse, vil du alltid få informasjon om hvordan du skal forholde deg videre. Plan for videre oppfølging og kontroller vil da bli avtalt. De fleste kan etter en undersøkelse på fødeavdelingen, fortsette svangerskapskontrollene hos egen jordmor/egen lege.
Vær oppmerksom
Dersom tilstanden din endrer seg etter at du har vært i kontakt med helsevesenet, må du ta kontakt igjen!
Kontakt
Department of Obstetrics and Gynecology
Oppmøtested
Visiting adress:
Kvinneklinikken
Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8
4011 Stavanger