HELSENORGE
Ortopedisk avdeling

Brudd i ankel

Ankelen er et av de vanligste stedene å få bruddskade. Den vanligste skademekanismen er kraftig vridning av ankelen.  Ved mistanke om brudd i ankelen må du ta kontakt med lege. Hvis legen vurderer at brudd er en mulighet vil du bli henvist videre til røntgenundersøkelse.

Innledning

Ankelleddet består av tre bein, to i leggen og et i foten. I tillegg stabiliseres ankelen av en rekke viktige leddbånd/ligamenter. Det finnes derfor mange typer ankelbrudd.  Du kan ha ett enkelt brudd i ankelen eller flere. I tillegg til bruddskaden kan ett eller flere av de viktige stabiliserende ankelligamenter være skadet.

Henvisning og vurdering

Ved mistanke om brudd i ankelen er det nødvendig med røntgen av ankelen så snart som mulig. Viktig førstehjelp er høyt leie av ankel, nedkjøling, lett kompresjon og ro.  Ankelen bør stabiliseres så godt som mulig. Eventuelle åpne sår dekkes med bandasje. Åpenbar feilstilling i ankelen bør rettes opp.

Utredning

Hvis du har fått påvist et brudd i ankelen vil en først vurdere om dette er et brudd som trenger operasjon.  Det kan være nødvendig med ytterligere undersøkelser for å avklare dette, som CT eller MR.

Om bruddet ikke trenger operasjon kan du reise hjem etter undersøkelsen. Hvis du trenger operasjon er det ønskelig å gjøre dette så snart som mulig. Hvis det går for lang tid kan ankelen hovne opp slik at en akutt operasjon ikke er tilrådelig. I slike tilfeller må du vente noen dager (vanligvis 4-7 dager) inntil hevelsen er gått ned. Denne ventetiden kan om mulig gjøres hjemme. Det er da viktig at du ligger med ankelen høyt hele tiden slik at hevelsen raskest mulig reduseres.

Behandling

Hvis du har fått påvist et brudd i ankelen vil en først vurdere om dette er et brudd som trenger operasjon.  Det kan være nødvendig med ytterligere undersøkelser for å avklare dette, som CT eller MR.

Om bruddet ikke trenger operasjon kan du reise hjem etter undersøkelsen. Hvis du trenger operasjon er det ønskelig å gjøre dette så snart som mulig. Hvis det går for lang tid kan ankelen hovne opp slik at en akutt operasjon ikke er tilrådelig. I slike tilfeller må du vente noen dager (vanligvis 4-7 dager) inntil hevelsen er gått ned. Denne ventetiden kan om mulig gjøres hjemme. Det er da viktig at du ligger med ankelen høyt hele tiden slik at hevelsen raskest mulig reduseres.

Faste

Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du må forberede deg når du skal opereres i narkose eller spinal-/epiduralbedøvelse. Dersom regler om faste og røyking ikke er fulgt, kan du risikere at behandlingen ikke kan gjennomføres.

Du skal ikke spise eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan drikke litt vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, svart kaffe inntil 2 timer før planlagt inngrep. Unngå røyk, snus, tyggegummi, sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette vil du bli orientert om på sykehuset før operasjonen.

Barn kan drikke vann, saft og eplejuice opp til én time før operasjon. Barnet kan få morsmelk/-erstatning, banan og yoghurt opp til 4 timer før operasjon. Mat og vanlig melk skal ikke inntas siste seks timer før operasjon.

​Smykker​

Ringer, klokker, piercing, kontaktlinser, sminke og neglelakk må fjernes før operasjonen. Briller, høreapparat og tannproteser kan du ha på deg/med deg. Mobiltelefon skal ikke følge med til operasjonsavdelingen.

​Medisiner​

Ta med deg alle medisiner som du benytter til vanlig til sykehuset (alternativt en liste over alle medisiner). Det er viktig at sykehuset vet hvilke medisiner du bruker, spesielt gjelder dette blodfortynnende medisiner (Albyl, Plavix, Efient, Brilique, Marevan, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Persantin). Husk også å si ifra om du bruker naturmedisiner, for eksempel ginkgo, ginseng og hvitløk. Dersom du bruker inhalasjonsmedisiner for lungesykdom må disse tas med.

Oppfølging

Etter behandling for brudd i ankelen vil du bli fulgt opp på poliklinikk. Vanligvis skjer dette 2 og 6 uker etter operasjonen.  Eventuelle sting fjernes etter ca 2 uker.

Innsatt metall trenger vanligvis ikke å fjernes. Unntak er enkelte skruer som erstatter ødelagte leddbånd. Mange velger rutinemessig å fjerne disse etter ca 10 uker. Dette er i så fall et lite inngrep i lokalbedøvelse på dagkirurgisk avdeling.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Besøkstider

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





Internett/wifi

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang:

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Mattilbud

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

Fant du det du lette etter?